Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Apartament în București sau casă lângă oraș?  Care este cea mai bună variantă?

Apartament în București sau casă lângă oraș?  Care este cea mai bună variantă?

Cu toții avem nevoie de o casă. În mod normal, casa este acel spațiu intim, în care fiecare om găsește momentele de liniște și de relaxare.Pentru foarte mulți oameni moderni însă, casa a devenit inclusiv locul de muncă. Cum numărul joburilor care pot fi făcute din fața calculatorului a crescut, numărul celor care își amenajează un birou în propria locuință crește și el considerabil. 

În astfel de condiții, aceasta trebuie să răspundă câtorva cerințe, una dintre ele fiind aceea de a avea mai multe încăperi. Există două opțiuni de imobile cu mai multe încăperi: apartamentele și casele. Pentru cei care locuiesc în București, apartamentele sunt opțiunea ideală atunci când conexiunea cu orașul este foarte importantă, iar casele propriu-zise sunt preferate atunci când este dorit un spațiu cât mai mare, o curte și aer curat.

Ce alegi?  O casă lângă oraș sau un apartament în oraș?

Din punct de vedere al costurilor, un apartament cu trei camere într-o zonă bună a orașului poate fi similar cu o casă de 120 de metri pătrați, cu o grădină de 500 de metri pătrați, într-o localitate aflată la 10-15 kilometri de centru. Există alte elemente care trebuie să fie puse în balanță, însă.

Care sunt avantajele și dezavantajele unui apartament?

Marele avantaj al apartamentelor este proximitatea față de cele mai importante obiective. În general, un apartament în cartiere precum Militari, Titan, Nicolae Grigorescu, Dristor sau Tineretului îți poate oferi flexibilitate maximă și economie de timp atunci când vrei să faci cumpărături, să bei o cafea în oraș sau să mergi la un control medical. 

De asemenea, pe lista avantajelor intră și o întreținere mult mai ușoară a locuinței. Cu cât mai puțin spațiu, cu atât mai puțin timp necesar pentru întreținere.

Din păcate, apartamentele din București nu sunt foarte spațioase și majoritatea sunt construite în blocuri vechi. Acest lucru înseamnă mai multe dezavantaje:

  • O structură care a trecut prin mai multe cutremure;
  • O slabă izolare fonică și termică, ceea ce poate să însemne costuri mari de întreținere;
  • Instalații învechite;
  • Mulți vecini, ceea ce înseamnă riscuri în plus (există întotdeauna riscul ca neatenția vecinilor să dea naștere unui incendiu sau unei inundații) și lipsa intimității.

Dacă cu toate dezavantajele te încântă mai tare un apartament, atunci când îl achiziționezi este bine să ții cont de gradul de renovare al acestuia, de apropierea de metrou, de facilitățile pentru copii și de apropierea față spitale, grădinițe, școli, farmacii ori magazine.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei case în afara Bucureștiului?

O casă în afara Bucureștiului poate oferi uriașul avantaj al spațiului. Pe lângă suprafața utilă a casei, care este considerabil mai mare, vei avea și o grădină, în care poți avea legume, fructe, spații de relaxare și de ce nu, chiar și o piscină.

Dezavantajele unei case sunt și ele de luat în calcul. Din păcate, pe lângă distanța pe care o ai de parcurs până în localitatea în care achiziționezi casa s-ar putea să te lovești și de o serie de neajunsuri:

  • Infrastructură slab dezvoltată. Multe localități nu au străzi asfaltate, trotuare, canalizare, gaze sau apă curentă, ceea ce poate să fie o problemă destul de mare;
  • Lipsa mijloacelor de transport în comun. Din păcate, accesul către București nu este un plus al localităților din jurul capitalei. Deși există autobuze, acestea circulă greu, ceea ce face ca automobilul să fie o opțiune mult mai bună;
  • Lipsa școlilor, a grădinițelor, a magazinelor și a altor servicii esențiale. Deși există localități mai dezvoltate, în care toate aceste servicii sunt accesibile la distanță de mers pe jos, foarte multe au probleme în a le oferi cetățenilor tot ceea ce au nevoie.

Atunci când te hotărăști să achiziționezi o casă în afara Bucureștiului sau chiar să construiești una este bine să te asiguri că ai acces la toate utilitățile (canalizare, apă curentă, gaze), că localitatea pe care ai ales-o este suficient de dezvoltată încât să poți merge pe jos până la magazin, să ai locuri de joacă pentru copii și să poți lua un autobuz sau un tren până în oraș.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

Articolul următor

Zece tipuri de dormitoare în tendințe în 2022

Recomandăm și...