Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Apartament nou vs. apartament vechi. Ce să alegi când îți cumperi o locuință în București?

Apartament nou vs. apartament vechi. Ce să alegi când îți cumperi o locuință în București?

Între susținătorii ideii de a achiziționa apartamente noi și cei care sunt fani apartamente vechi există o dispută continuă. Din anul 1990 până în prezent, pe teritoriul țării noastre s-au construit în jur de un milion de noi locuințe. Cele existente deja pe piață până în acel an însumau aproximativ opt milioane.

Locuințele noi se bucură de un design modern și în ton cu vremurile
Locuințele noi se bucură de un design modern și în ton cu vremurile

Dacă te gândești să îți achiziționezi o locuință în București, probabil că te întrebi și tu care ar fi varianta cea mai bună pe termen lung: un apartament nou sau un apartament vechi?

Ei bine, niciuna dintre cele două variante nu este neapărat foarte bună sau foarte rea. Fiecare dintre aceste două componente ale pieței imobiliare are propriile avantaje și dezavantaje, pe care ți le vom dezvălui în rândurile ce urmează.

Avantajele apartamentelor noi

Unul dintre marile avantaje ale apartamentelor în blocuri noi este faptul că au pereți izolați și beneficiază de centrală termică proprie. Prin urmare, poți avea în locuință temperatura dorită oricând, fără a avea pierderi de căldură. În plus, izolația te ajută să economisești bani prin reducerea consumului de energie și prevenirea deteriorării pereților din cauza dezvoltării de mucegai sau igrasie. Multe dintre blocurile vechi nu au izolație și au centrală termică la comun.

Pe lângă faptul că apartamentele noi au centrală termică, acestea au beneficiul de a dispune de instalații noi, țevi noi și finisaje de ultimă generație. Acest lucru îi scutește pe proprietari să cheltuiască bani, timp și energie pentru renovări. 

Apartament nou vs. apartament vechi. Ce să alegi când îți cumperi o locuință în București?
Adesea, o instalație termică modernă costă peste 5000 €

Un alt avantaj pe care îl au proprietarii apartamentelor noi este faptul că au libertatea de a aduce orice modificări spațiului din locuință. Într-un bloc vechi, trebuie să ai aprobari dacă vrei să spargi orice perete din apartament. În blocurile noi, în schimb, proprietarii pot aduce orice modificări își doresc fără a dispune de aprobări (asta dacă modificările nu vizează pereții de rezistență).

Dezavantajele apartamentelor noi

Principalul dezavantaj al apartamentelor situate în blocuri noi este locația. De regulă, blocurile noi se construiesc în zonele periferice, unde infrastructura nu este bine dezvoltată. În plus, este foarte posibil ca în apropierea blocurilor noi să nu existe momentan nici școli, grădinițe, magazine, restaurante și alte facilități importante.

Lângă parcul IOR (A.I. Cuza), aproape că nu există apartamente noi de vânzare
Lângă parcul IOR (A.I. Cuza), aproape că nu există apartamente noi de vânzare

De asemenea, prețul apartamentelor în blocuri noi este, de obicei, mai mare decât prețul apartamentelor vechi, deoarece cele noi dispun de materiale și instalații de ultimă generație. Cu toate acestea, dat fiind faptul că nu mai ești nevoit să aduci îmbunătățiri sau să înlocuiești anumite elemente, achiziționarea unui apartament nou se poate dovedi mai rezonabilă în raport cu beneficiile  oferite.

Avantajele apartamentelor vechi

Cei mai mulți oameni care se gândesc să își achiziționeze o locuință într-un bloc vechi iau în considerare locația. Spre deosebire de blocurile noi care, în cea mai mare parte, se găsesc la marginea orașului, blocurile vechi sunt amplasate în zonele centrale ale Bucureștiului. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare dacă vrei să ajungi repede în orice punct al orașului sau dacă nu dispui de mașină personală și obișnuiești să folosești mijloacele de transport în comun.

Totodată, apartamentele din blocurile vechi au bucătăria separată de living, spre deosebire de cele mai multe apartamente noi, unde bucătăria și livingul formează un spațiu comun. Prin urmare, dacă nu vrei ca mirosul mâncării gătite să ajungă și în celelalte încăperi ale casei sau dacă îți place să gătești în intimitate, un apartament într-un bloc vechi ar putea fi o opțiune mai bună pentru tine.

Dezavantajele apartamentelor vechi

Dacă plănuiești să îți achiziționezi un apartament într-un bloc vechi, trebuie să fii dispus să cheltuiești o sumă suplimentară pentru eventualele renovări, deoarece blocurile vechi au instalații, țevi și finisaje extrem de uzate, care ar putea necesita înlocuire într-un viitor apropiat. De asemenea, trebuie să fii pregătit să văruiești, probabil să schimbi ușile și ferestrele și să aduci alte îmbunătățiri care să îți ofere confortul dorit. Toate acestea ar putea necesita investiții financiare serioase.

Apartament nou vs. apartament vechi. Ce să alegi când îți cumperi o locuință în București?
Cutremurul din 1977 a lăsat majoritatea blocurilor din București neconsolidate

Un alt dezavantaj al instalațiilor sanitare și electrice neschimbate de mulți ani este acela că implică o performanță scăzută și un nivel redus al siguranței. De reținut că, pentru a schimba țevile din locuința ta, vei fi nevoit să faci o multitudine de eforturi, mai ales că țevile sunt legate și la apartamentele vecinilor.

În cele din urmă, putem concluziona că nu există o soluție perfectă. De aceea, ar fi bine să ții cont de nevoile și de dorințele tale atunci când îți achiziționezi o locuință. Rezervă-ți timp suficient pentru a te gândi serios la această alegere, deoarece achiziționarea unui apartament este o investiție serioasă, cu efecte pe termen lung.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Vilă italiană clasică

Articolul următor

Care sunt cele mai importante parcuri din București

Recomandăm și...