Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Aqua City, citadela de pe malul lacului

Aqua City, citadela de pe malul lacului

Aceasta este o opinie detaliată privind ansamblul rezidențial Aqua City din București. Parcurgerea ei durează aproximativ 10 minute. Pentru păreri sumarizate, prețuri, poziție și multe altele, te rugăm să vizitezi pagina ansamblului pe catalog: Aqua City

Un oraș, așa cum este Bucureștiul, care nu a avut niciodată un plan unitar de dezvoltare, riscă o evoluție haotică, iar efectele negative, chiar dacă pot fi ignorate sau tolerate pe termen scurt, în timp vor avea efecte. Aceasta este un fapt de care toți dezvoltatorii imobiliari ar trebui să țină seama, și nu doar în Capitală.

Și, am spune noi, nu doar constructorii, ci și cei care aleg să cumpere apartamente sau case individuale în noile ansambluri rezidențiale cu atât mai mult cu cât achiziția de locuințe implică plata unor rate lunare pentru 20-30 de ani. La asta ne-am gândit atunci când am dat ocol Lacului Morii și am văzut explozia de construcții înalte din zonă. Atenția noastră s-a focalizat pe ansamblul în construcție Aqua City, dar o analiză corectă și obiectivă impunea și o privire de ansamblu asupra întregii zone.

În Dicționarul explicativ al limbii române, termenul de citadelă este definit astfel: „Fortăreață situată în incinta unei cetăți, a unui oraș; cetate ridicată în afara zidurilor unui oraș; oraș întărit; loc de refugiu al celor asediați”. Deși nu trebuie luat ad litteram, Aqua City are aspectul unei citadele. Asta a fost prima impresie pe care am avut-o în apropierea șantierului – unde a fost finalizată construcția primului bloc, din cele șase ale proiectului (la final de august 2021 se lucrează la finisajele interioare).

Așa arată macheta viitorului ansamblu rezidențial, conform angajamentelor dezvoltatorului
Așa arată macheta viitorului ansamblu rezidențial, conform angajamentelor dezvoltatorului

Proiect și plan urbanistic

Proiectul Aqua City este unul dintre cele câteva ansambluri imobiliare noi care sunt fie în lucru, fie deja finalizate, pe malul Lacului Morii, în sectorul 6, zona CrângașiGiulești, din București. Aqua City va fi alcătuit din șase imobile cu laturile egale, masive, compartimentate distinct în trei scări, cu regim de înălțime de la S+P+7, la P+11 etaje (același bloc urmând să aibă 11 nivele pe fiecare dintre laturi și un pinten lateral de șapte etaje). În total vor fi 1788 de apartamente, garsoniere și apartamente cu două, trei și patru camere, cu o suprafață totală construită de peste 200.000 metri pătrați.

Întregul ansamblu este construit într-o zonă de case – nu foarte arătoase, înconjurate de curți, mai mici sau mai mari. Străzile Agnita (din care se bifurcă strada Murelor, ce va fi principala cale de acces în Aqua City), Rocilor, Carnavalului, intrarea Izvorani și intrarea Godeni vor face legătura între Calea Giulești și acest viitor cartier-oraș (unde vor locui 5500-6000 de oameni), au opt-zece metri lățime, trotuare înguste și case una lângă alta. Posibilitatea de lărgire a străzilor este redusă, iar dacă va fi totuși luată în calcul, va fi extrem de complicată și costisitoare.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Aqua City. Cu galben sunt cele șase blocuri, iar cu gri sunt parcările supraterane de reședință. Cele două arii roșii reprezintă viitorul centru de relaxare și cel comercial pe bucata de teren (8600 mp) vândută de dezvoltator către firma Lidl
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Aqua City. Cu galben sunt cele șase blocuri, iar cu gri sunt parcările supraterane de reședință. Cele două arii roșii reprezintă viitorul centru de relaxare și cel comercial pe bucata de teren (8600 mp) vândută de dezvoltator către firma Lidl

Suprafața terenului pe care se va dezvolta acest ansamblu de blocuri este de 66.393 metri pătrați. Un calcul elementar arată că indicatorul COT (coeficientul de utilizare al terenului, care oferă date despre densitatea populației și este raportul dintre suprafața totală a terenului și cea construită desfășurată) va fi de 300%.

Am calculat cu aproximație – dat fiind faptul că dezvoltatorul nu ne-a furnizat informații exacte – că amprenta la sol a unui bloc va fi de circa 2200 metri pătrați. Pentru cele șase blocuri, cu dimensiuni exterioare identice, se va ajunge la circa 13000 de metri pătrați, astfel că, procentul de ocupare al terenului (POT – indicator care reprezintă raportul dintre amprenta la sol a tuturor celor șase blocuri și suprafața terenului) este undeva la 20-22%, valoare mai mult decât lăudabilă și promițătoare, care se păstrează în limitele prevederilor legale.

Aceste date (evaluate cu aproximație) nu au luat în calcul suprafețele aleilor betonate dintre blocuri, parcările și nici alte zone care vor fi pavate. Și apropo de spațiile pentru mașini, dezvoltatorii promit 2400 de locuri de parcare, depășind raportul de un loc pentru fiecare apartament, detaliu demn de apreciat ca principiu, dar în defavoarea zonelor verzi.

Conform promisiunilor, 70% dintre parcări vor fi amenajate în subteran, doar 30% dintre acestea urmând să fie la suprafață. În total, locurile de parcare acoperă o suprafață de cel puțin 24.000 de metri pătrați (în cazul în care, conform normativelor în vigoare, un loc de parcare are suprafața minimă de 10 metri pătrați). Aria betonată totală destinată parcărilor trebuie să fie de circa 7000 de metri pătrați, dacă cota de 30% va fi respectată. Spre comparație, dezvoltatorul promite un parc rezidențial, cu suprafața de 3.400 metri pătrați, repartizat egal între cele trei grupe de blocuri.

Construcția celor șase blocuri este planificată în trei etape. Fiecare etapă are ca obiectiv finalizarea a două blocuri rezidențiale și a spațiilor adiacente. Termenul de livrare pentru primul imobil este toamna 2021, iar finalizarea întregului ansamblu, inclusiv amenajarea zonelor verzi, a complexului SPA, precum și a celorlalte facilități (grădiniță, magazine) promise de dezvoltator, este estimat pentru toamna lui 2024.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Între ansamblul Aqua City și Lacul Morii sunt circa 200 de metri, dar zona este acoperită de case, unele dintre ele în stare foarte rea. Imaginea de mai sus este din aprilie 2021. În prezent (octombrie-noiembrie 2021) primăria a demarat lucrările de reabilitare a zonei, fiind curățate malurile pe mai bine de jumătate din circumferința lacului. Se află în fază de licitație un proiect pentru amenajarea Insulei Îngerilor.

De la ANAF la Solar City și Aqua City

Proiectul imobiliar Aqua City a început în 2020. Terenul destinat ansamblului Aqua City a fost ocupat de SilvaRom – o fabrică de mobilă, care din cauza problemelor financiare și-a restrâns activitatea și a vândut terenul din Giulești. Marius Gaga, dezvoltatorul proiectului, prin firmele Simart Architecture SA (fostă Simart Construcții), înființată de Gaga în 2005 și controlată în prezent de acesta printr-un offshore din Cipru (Damayandi Investments) a preluat fabrica, prin fuziune, în vara lui 2018.

Gaga a înființat o firmă denumită Aquacity Development, cu sediul la adresa fostei fabrici SilvaRom, destinată exclusiv acestui proiect imobiliar, cel mai mare realizat de acesta, până acum. Într-o hală a fabricii, reabilitată, a amenajat un showroom pentru Aqua City.

Originar din Maramureș, Marius Gaga a construit blocuri de apartamente în București, Constanța și Cluj. Ulterior a devenit bugetar, fiind director general al ANAF. În perioada 2009-2015, a fost director general ANAF, șef al corpului de control ANAF și adjunct al Direcției Contribuabili Mijlocii a Finanțelor Publice și membru în consiliile de administrație la Loteria Română, RADET și CFR.

În 2015, Marius Gaga devine asociat al Ad Astra Partners, prin offshore LOSSCAR din Cipru și a început lucrările la Cartierul Solar din București.

Cartierul Solar este unul în egală măsură lăudat și criticat de rezidenți. Plângerile se referă, cel mai des, la probleme la instalațiile sanitare și izolațiile exterioare prost realizate, care au dus la apariția de mucegai, inundații și infiltrații, dar și la faptul că nu am mai fost amenajate facilitățile promise (grădiniță, zone comerciale)
Cartierul Solar este unul în egală măsură lăudat și criticat de rezidenți. Plângerile se referă, cel mai des, la probleme la instalațiile sanitare și izolațiile exterioare prost realizate, care au dus la apariția de mucegai, inundații și infiltrații, dar și la faptul că nu am mai fost amenajate facilitățile promise (grădiniță, zone comerciale)

Aqua City demarează efectiv, prin solicitarea de aprobare a planului urbanistic zonal, în august 2018. Până la începutul efectiv al lucrărilor de construcție, Gaga a avut de luptat, în instanță, cu o serie de contestații legate de PUZ-ul înaintat. Cu mici modificări acesta a fost definitiv aprobat în 2020.

În proiectul final, dezvoltatorul Marius Gaga a inclus și un spațiu comercial cu suprafața de 8600 metri pătrați, parte din terenul fabricii de 75.000 mp. Respectiva arie a fost vândută firmei Lidl, pentru 2,6 milioane euro.

Valoarea estimată a proiectului format din cele șase blocuri ale complexului Aqua City este de circa 100 de milioane euro.

Cartierul Solar – foarte scurt portret

Proiectul imobiliar a fost dezvoltat într-un interval de patru ani și a însemnat vânzarea a circa 1000 de apartamente (1200 locuri de parcare), în 15 blocuri, pe bulevardul Metalurgiei, numărul 132, sectorul 4, București. Regimul de înălțime este D+P+5E, blocurile având apartamente cu una, două și trei camere, inovația fiind aceea a panourilor solare de pe terasele blocurilor, care ar trebuie să ofere locuitorilor beneficii energetice. Investiția totală a fost de 45 de milioane de euro, standardul locativ fiind peste medie, cel puțin pentru zona de sud a Capitalei.

Proiectul vorbea despre 1800 de panouri solare, care ar fi urmat să producă 600 MWh/an, iar proprietarii locuințelor ar fi avut costuri zero cu energia electrică consumată pentru părțile comune ale blocului. În fapt, doar opt blocuri au azi instalație fotovoltaică, iar în ciuda promisiunilor, supermarketul, farmacia, centru fitness și grădinița nu au mai fost construite.

În prezent (vara 2021) se fac demersurile pentru obținerea avizelor care să permită extinderea ansamblului Solar și demararea etapei a șasea a proiectului prin construcția a două blocuri cu regim mare de înălțime (10-14 etaje).

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Supranumit și „marea din București”, Lacul Morii este complet abandonat de administrația locală

Lacul Morii, biodiversitatea și ansamblurile rezidențiale noi

Situat în partea de vest a Bucureștiului Lacul Morii este cel mai mare lac artificial din Capitală format, în spatele barajului Ciurel, de râul Dâmbovița. Amenajarea hidrografică a avut ca scop protejarea orașului de inundații. Lucrările au început în iulie 1985, iar în august 1986 au fost finalizate. Lacul are un volum de apă de circa 18 milioane de metri cubi şi o diferență de nivel de 19 metri, o suprafață de 246 hectare, iar perimetrul are peste 10 kilometri. În linie dreaptă este la șase kilometri de centrul Capitalei.

Lacul Morii este situat între cartierul Crângași la est și sud-est, cartierul Giulești la nord și nord-est și satul Roșu (parte a comunei Chiajna) la sud-vest și are un imens potențial turistic neutilizat, pentru că lacul a rămas neamenajat și nu este întreținut.

Pe fundul lacul este o placă de beton care a fost turnată pe terenul lăsat liber de excavarea unui cimitir. Câteva case și o biserică au fost dărâmate înainte de a forma bazinul lacului. De aici și legendele urbane legate de lac și poveștile pescarilor, care vorbesc despre lumini, siluete și sunete stranii.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Aceasta este perspectiva peste lacul din blocurile Aqua City. Se vede peninsula și pe malul opus celelalte ansambluri din zonă, cartierul imens de case și, mai departe, cele două turnuri de răcire de la CET Vest

Peninsula a fost realizată artificial cu scopul de stimula potențialul zonei, dar nici lacul, nici zona limitrofă nu au ajuns la adevărata lor valoare. Ba chiar din contră. Toți primarii sectorului 6, de după 1989 au promis că „marea Bucureștiului” va deveni o zonă excepțională de promenadă și agrement. Cristian Poteraș, Gabriel Mutu sau Ciprian Ciucu, s-au angajat că vor transforma acest loc într-o „plajă imensă”, dar fără succes.

Ultimul proiect de reabilitare și amenajare, pentru care s-au pus la bătaie 40 de milioane de lei, este în fază de proiect, cu termen de finalizare 2023. Singurul lucru care s-a întâmplat efectiv a fost intervenția echipelor de voluntari care au igienizat, din când în când, zona. Eforturile sunt similare cu ale lui Sisif, iar vina o poartă locuitorii din cartierul de case unde se construiește Aqua City. La ultima golire s-au recuperat de pe fundul lacului tone de deșeuri – mașini de spălat, frigidere vechi, anvelope, mașini și două seifuri goale.

Singurul beneficiu real al neimplicării este că o bună parte din lac și malurile neatacate de constructori au fost parțial recuperate de mama-natură. Pe lac sunt rațe, pe mal tot felul de specii de șopârle, luciul de apă fiind loc de popas pentru păsările migratoare, toamna și primăvara.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Partea din stânga a lacului, privită de la etajul 7 al blocului construit în ansamblul Aqua City. Se văd construcțiile noi, șantierele în lucru și toată amploarea urbanistică a zonei.

De jur împrejurul lacului au apărut, și continuă să apară, ansambluri rezidențiale mai mari sau mai mici.

 • Lake House 1 și 2 Residence cu debușeu de trafic în șoseaua Virtuții, pe partea stângă a pasajului Ciurel, cum privești lacul.
 • Novum Invest cu două blocuri imense în formă de U de zece etaje fiecare și circa 800 de apartamente, amplasat în partea de sud vest, cu ieșire în bulevardul Uverturii.
 • Lacul Morii Residence, pe Calea Giulesti, 337B, în dreapta complexului Aqua City, cum privești lacul, un ansamblu de șapte blocuri P+7, aliniate perpendicular pe artera principală.
 • Ansamblu DÂMBOVIȚA 10 amplasat pe malul Lacului Morii, pe șoseaua Virtuții, la circa 800 metri de stația de metrou Petrache Poenaru.
 • Avangarde Rezidential 1 și 2, pe malul Lacului Morii în partea de sud, cu ieșire pe șoseaua Virtuții.

Sigur nu le-am numit pe toate cele care își promovează apartamentele pe baza vecinătății lacului și promit „o oază de liniște și relaxare” într-o zonă „care va intra în curând într-un amplu program de reamenajare”.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Stadiul șantierului primului bloc, la începutul lui august 2021

Rezident în Aqua City

În prezent – august 2021 – se lucrează la finisaje la primul bloc din ansamblu. Efectiv acesta va fi dat în folosință în martie 2022, fără o dată exactă. eDezvoltator monitorizează evoluția și vom actualiza constant informațiile, pe măsură ce lucrările evoluează.

Din ceea ce am văzut pe șantier putem spune că se lucrează în ritm alert, la interior și la exterior. Compartimentarea interioară, amenajarea scărilor de acces, montajul lifturilor sunt în curs, fațada blocului este gata și se lucrează la balcoane. Au fost montate: tâmplăria ferestrelor, centralele termice pe gaz în toate apartamentele, radiatoarele și se lucrează la branșamente și la finisarea instalației electrice. Se acordă atenție și zonei din jur, se nivelează terenul, se trasează aleile și spațiile de parcare și se deschide front de lucru pentru asfaltări și amenajarea zonelor verzi.

La începutul lui noiembrie 2021, al ridicarea celui de al doilea bloc ajunsese deja la etajul trei, iar șantierul erau un veritabil furnicar. Se lucra intens și la amenajările zonelor dintre blocuri, acolo unde condițiile o permiteau.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
În paralel cu finisajele în curs la primul bloc au demarat lucrările la perechea acestuia, alături de care va forma primul grup din cele trei ale ansamblului Aqua City. Se văd o parte din amenajările parcărilor subterane, dintre cele două blocuri.

Facilitățile – referindu-ne aici la cele promise de dezvoltator ca integrate ansamblului, de la centrul SPA, cu piscină semi-olimpică acoperită și centru comercial Lidl, urmează a fi construite. Dezvoltatorul nu a precizat momentul finalizării acestora, cert este că lucrările la niciunul dintre obiecte nu a început, toată atenția fiind concentrată pe finalizarea blocului de locuințe și a zonei adiacente acestuia. Mai mult, au demarat și lucrările la cel de al doilea bloc al ansamblului, pentru că termenul de finalizare este foarte aproape – august 2022.

Dezvoltatorul susține că se va concentra pe amenajarea și plantarea de pomi în lunile noiembrie, decembrie, așa cum este cel mai bine pentru ca arborii să se prindă și mai spun că au fost alese 14 soiuri de foioase și conifere.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Laterala dinspre lac a primului bloc

Dezvoltatorul susține că se va concentra pe amenajarea și plantarea de pomi în lunile noiembrie, decembrie, așa cum este cel mai bine pentru ca arborii să se prindă și mai spun că au fost alese 14 soiuri de foioase și conifere.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Zona verde dintre blocuri va fi amplasată pe o structură betonată. Proiectul arată ca aceasta va fi parcelată și vor exista și zone cu luciu de apă (posibil chiar fântâni arteziene)

Acest prim bloc are 311 de apartamente, al doilea va avea 340. Toate cele 651 de apartamente (garsoniere, apartamente cu două și trei camere) pot fi contractate, prin programul de creditare Noua Casă, credit ipotecar sau plată integrală. La momentul redactării acestui material au fost deja vândute 347 și mai sunt disponibile 304 (36 în primul, numit C1 și 268 în C2). Cele mai căutate sunt apartamentele decomandate cu două camere.

Acasă în C1

Primii locatari se vor putea muta în martie 2022. Până în acel moment, când o să putem spune exact cum este să locuiești în Aqua City, nu ne putem baza decât pe ceea ce promite dezvoltatorul și pe datele existente în precontractele și contractele deja semnate, dar și pe ceea ce am văzut cu ochii noștri în vizita pe șantier.

Concert lucrurile stau așa:

 • Apartamentele sunt orientate spre S, V, E, NE – primele vândute și cele mai solicitate au fost cele cu vedere spre lac (spre sud) și spre zona de interior (spre vest). C1 nu va avea perspectivă spre lac, care este rezervată mai ales celor din C2, dar va avea, pe o parte, vedere panoramică peste sudul Bucureștiului.
 • Suprafețele construite încep de la 41 și ajung până la 46 metri pătrați pentru garsoniere.
 • Apartamentele cu două camere sunt comandate și decomandate și au suprafețe construite de la 64, până la 104 metri pătrați.
 • Cele cu trei camere sunt toate decomandate, au suprafața construită de la 97 la 134 metri pătrați.
 • Înălțimea între etaje este de 2.70 metri, a apartamentelor de 2,55.
 • Balcoanele sunt de tip mixt (o combinație dintre logie și balcon exterior) ceea ce le va feri de intemperii, va face utilizarea lor practică și aduce un plus de funcționalitate. Suprafața acestora variază de la 1,3 la 10 metri pătrați. Unele balcoane au acces dublu din living și bucătărie, altele, doar din living. Fiecare categorie de apartament (garsonieră, două și respectiv trei camere) are balcoane cu suprafață aproximativ egală, indiferent de tipul de compartimentare. Balustrada de protecție are înălțimea de 110 centimetri este realizată din confecție metalică ușoară și panouri de sticlă securizată – pentru a nu bloca lumina și perspectiva și pentru a nu supraîncărca structura de rezistență, dar este și o alegere mai ieftină.
 • Bucătăria este în două variante: închisă și open space (variantele sunt disponibile doar la apartamentele cu două camere și la garsoniere).
 • Pentru toate apartamentele cu bucătărie închisă s-a ales o soluție vitrată pentru peretele dintre bucătărie și camera de zi. Soluția am mai întâlnit-o și în 21 Residence Politehnica. Nu știm exact cum vor arăta variantele finale ale acestui perete de sticlă, dacă vor fi realizate dintr-o singură bucată de sticlă sau din mai multe părți și nici tipul materialului folosit (dezvoltatorul spune că va sticlă securizată). Scopul acestei „invenții”, din ce în ce mai des folosită, este de face încăperile mai luminoase și de a oferi un aspect unitar spațiului format de living și bucătărie.
 • Există și dezavantaje: tot ceea ce se întâmplă în bucătărie se vede în living, și invers, bucătăria trebuie amenajată elegant, într-un stil unitar cu cel din camera de zi, peretele de sticlă trebuie mereu curățat – mai ales pe partea bucătăriei pentru că se aburește și se murdărește rapid.
 • Apartamentele sunt contorizate individual (electricitate, gaze, apă) și au conexiune la cablu TV și internet prin fibra optica (FTTH – fiber to the home) la rețeaua DIGI.
 • Dezvoltatorul are mai multe variante de compartimentări pentru fiecare tip de apartament.
Aqua City, citadela de pe malul lacului
Imaginea dezvoltatorului pentru varianta bucătăriei închise. Trebuie luat în calcul că imaginea este una grafica, cu unghiuri favorabile
Aqua City, citadela de pe malul lacului
Interiorul unui apartament cu două camere din ansamblu, apartament aflat în stadiu avansat de finisare

Structură și finisaje

Cele șase blocuri vor avea în exterior un aspect foarte asemănător, dar vor exista diferențe de compartimentare, amenajare a subsolului și a parterului. Astfel, s-a luat în calcul ca unele zone ale parterului să fie rezervate pentru spații comerciale, dar vor deveni funcționale abia după finele lui 2024.

Fundația este de tip radier – soluție optimă pentru construcțiile înalte și masive cu spații deschise (parcări, magazine) la subsol și parter. Construcția este din beton armat pe stâlpi, cu grinzi și planșee din beton armat și diafragme, cu scări din beton armat de tip monolit.

Planșeele au o grosime de 14 centimetri. Balcoanele sunt pe placa de beton a etajului (demers lăudabil care conferă siguranță acestor spații și unitate structurală construcției), planșeul de beton armat fiind element important de rezistență.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Remarcabile ferestrele largi și înalte. Aceasta este dormitorul mare al unui apartament cu trei camere

Zidăria exterioară și interioară este termoizolanta cu YTONG (beton celular autoclavizat – BCA de tip fagure, care are în componență milioane de microcelule umplute cu aer), polistiren expandat peste care se așază masă de șpaclu, armată cu fibră de sticlă și tencuială decorativă texturată în culorile alb, bej, maro și roșu.

Pereții despărțitori dintre apartamente și spațiile comune sunt realizați din zidărie termoizolantă tip YTONG cu o grosime de 30 centimetri, iar pereții neconstructivi, pentru compartimentări interioare, din zidărie YTONG cu o grosime de 15 centimetri, tencuială și vopsele lavabile.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Bucătăria unui apartament cu trei camere, cu acces pe terasă

Dezvoltatorul pune la dispoziția rezidenților trei variante de culori pentru plăcile ceramice, pentru pereții din baie și bucătărie precum și pentru podele din baie, bucătărie și hol. S-au ales finisaje din clasa medie. Băile vor fi dotate cu obiectele sanitare necesare (chiuvetă, vas de wc, cadă sau cabină de duș) și calorifer de tip port-prosop.

În camere este parchet laminat flotant de 12,3 milimetri grosime, disponibil în trei nuanțe, la alegere. Fiecare apartament este dotat cu centrală termică pe gaz cu condensare Ariston, calibrată la suprafața apartamentului.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Spațiile comune sunt și ele în curs de finalizare

Ce ne-a plăcut

Am vizitat apartamentele în curs de finisare din primul bloc. Se montase gresia, faianța, parchetul și tâmplăria de interior, așa că am constatat grija pentru detalii și am apreciat manopera de calitate. Am remarcat că toate apartamentele au detector de gaze (da! așa prevede legea, dar dezvoltatorul nu este obligat să le monteze).

Apoi, este un răsfăț veritabil instalația electrică și numărul de prize din bucătărie. Avem așa: priză dublă la blatul de lucru și alta simplă pentru hotă, a doua priză dublă pentru plită și cuptor (electric sau nu, au nevoie de alimentare la curent) și încă una dublă, cu împământare pentru frigider.

Se pare că aceste apartamente scapă de cablurile înșirate pe lângă pereți! În Aqua City există instalație și priză simplă pentru TV, două prize duble în dormitor, plus priză cu conexiune la internet și pentru TV. Sunt și alte două prize duble în living, dar și loc de alimentare, cu circuit separat pentru instalația de aer condiționat. Există priză și în baie (dublă, cu protecție la umezeală) și încă două în hol.

Apartamentele vor beneficia de clasă energetică A ca urmare a izolației și vor avea toate facilitățile necesare pentru a oferi accesibilitate pentru persoanele cu dizabilității. În spațiile de parcare vor exista stații de încărcare pentru vehicule electrice, dar nu a fost precizat numărul lor.

Contractele de vânzare cumpărare sunt însoțite de o anexă ce impune reguli de comportament pentru rezidenți, astfel încât viața în colectivitatea pe care o implică ansamblurile rezidențiale să fie una cât mai confortabilă pentru toți.

Aqua City, citadela de pe malul lacului
În showroom au fost amenajate două apartamente la scara de 1:1. A fost inclus și faptul că bucătăriile vor avea două surse de apă: unul din rețeaua publică, altul din izvorul subteran care va alimenta ansamblul

Apă de izvor!

Am fost sceptici cu privire la ideea dezvoltatorului de a avea „apă de izvor la robinet”, fapt devenit brandul acestui ansamblu, dar am vorbit cu inginerii de pe șantier și m-am lămurit.

Apa pentru locuitorii din Aqua City va fi furnizată din rețeaua de apă publică a Bucureștiului. Dacă vor fi probleme de presiune sau întreruperi de alimentare, frecvente în ansamblurile masive cu multe apartamente, ca urmare a faptului că debitul din rețea nu este adaptat la valoarea reală a consumului, este greu de spus. Blocurile vor avea pompe la nivelul superior și la nivel intermediar pentru a oferi un debit constant de apă la baie și bucătărie, în toate apartamentele, indiferent de etaj:

– Promiteți? Îl chestionez cu un ușor ton arțăgos pe inginerul care m-a însoțit, pentru că eu știu ce înseamnă să ai vase în chiuvetă sau să se oprească mașina de spălat la mijlocul programului de clătire pentru că nu este apă.

– Da! Promit! Cu amendamentul unor avarii majore sau a unor probleme care nu depind de sistemele care sunt montate de noi, aici.

Dar, și acesta pare să fie evenimentul, dezvoltatorul montează și un al doilea robinet la bucătărie cu apă de izvor, bună de băut. Pe terenul unde funcționa SilvaRom existau câteva puțuri care ajungeau până la un izvor subteran. Se vor face foraje noi, iar apa de izvor va fi filtrată și tratată natural, prin osmoză inversă, fără purificare cu clor, printr-un sistem pus la punct de compania H2O International din SUA, care a deschis o filială și România și s-a aliat cu Gaga.

Scopul este de a oferi rezidenților o apă de calitate superioară celei din rețeaua publică cu un Ph mai mare de 8, despre care se spune că face minuni pentru organism. Apa de izvor ar urma să fie testată periodic, pentru a corespunde normelor sanitare, dar nu am reușit să aflăm cum va fi realizat acest lucru concret (cine recoltează probele și care este siguranța testelor).

Aqua City, citadela de pe malul lacului
Imaginea aceasta este una virtuală. Nu exista nicio garanție că zona adiacentă ansamblului va arăta vreodată așa!

Ce nu ne-a plăcut

Există inadvertențe între ceea ce se promite și ceea ce va fi efectiv posibil referitor la suprafața de zonă verde, parc, loc de joacă și locuri de parcare, dar corect este să așteptam momentul finalizării primelor două blocuri ale ansamblului.

Nu este fair play ilustrarea site-ului de promovare. Sunt folosite imagini virtuale și imagini cumpărate de pe Shutterstock. Precizarea „informațiile, imaginile și planurile prezentate au scop ilustrativ și informativ”, scris cu litere mici alături de randările apartamentelor ar trebui să atragă atenția cumpărătorilor.

Ca urmare a compartimentării fiecărui etaj, unde s-a urmărit cum este și firesc o gestionare cât mai eficientă a suprafețelor, foarte puține apartamente au ferestre la baie, ventilația fiind realizată doar prin coloane de aer, dar dezvoltatorul nu montează ventilatoare în baie, deși ar fi mai mult decât necesare.

Promisiunile legate de beneficiile pe care le aduce apropierea lacului sunt, în acest moment, exagerate. De amenajarea acestuia este responsabilă doar primăria de sector, iar aceasta, indiferent de numele și culoarea primarului, este neputincioasă. Lacul din vecinătate poate aduce beneficii reale, fără doar și poate, dar numai dacă este amenajat și, ulterior, întreținut. Nu trebuie uitați țânțarii! Partea bună este că Parcul Crângași este foarte aproape, fiind și o oază verde (singura în acest moment) aproape de ansamblul rezidențial.

Sunt patru kilometri, în line dreptă până la groapa de gunoi Rudeni. Dacă mirosul se simte în Bucureștii Noi, există riscul real să se simtă și la Lacul Morii!

Traficul va fi o problemă din ce în ce mai mare pe măsură ce ansamblul se va dezvolta. Nicio șansă pentru a face mai puțin de 30 de minute, cu mașina sau cu transportul public, până în Victoriei, Universității sau Romană.

Dezvoltatorul susține că sunt trei stații de metrou în apropiere: Crângași, Politehnica, Grozăvești. Stațiile există, dar Crângași este la mai mult de doi kilometri distanță, Grozăvești la patru, iar Politehnica la cinci. Deci este necesar un mijloc de transport public intermediar. Plus că, a ajunge în orice altă zonă din Capitală înseamnă obligatoriu tranzitarea Podului Grant sau a pasajului Basarab. Dar, acesta este Bucureștiul și este aproape imposibil să avem pretenții mai mari! În ceea ce privește transportul public de suprafață există tramvaiele 11 și 44 și autobuzele 162, 163 și N110, cu stații pe bulevardul Giulești relativ aproape de complex (5-10 minute de mers pe jos).

Zona se dezvoltă în ritm accelerat, așa că, este foarte probabil ca și oferta de facilități să crească. Cu toate acestea, în prezent, nu există decât o singură grădiniță și doar două școli generale.

Aqua City este un ansamblu în evoluție așa că lucrurile sunt departe a de fi în forma lor finală, astfel că punem preț pe buna credință a dezvoltatorului și pe promisiunile făcute de acesta cu scopul realizării unui complex rezidențial confortabil și modern.

Nota autorului

Lacul Morii este un areal cu potențial maxim de dezvoltare. Confortul celor ce locuiesc și vor locui aici depinde însă de trei elemente importante: amenajarea lacului, infrastructura de utilități (apă și canalizare) și facilitățile esențiale (drumuri de acces, școli, grădinițe, spații verzi și comerciale). Din păcate, nu toate depind de dezvoltatori, dar dacă va exista interes real din partea acestora pentru a colabora cu administrația locală, Aqua City (dar nu numai) are șanse reale să devină un complex rezidențial de referință.
Silvana Pătrășcanu, redactor șef eDezvoltator.ro

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

21 Residence Politehnica, locuințe moderne cu aer comunist

Articolul următor

H Pipera Lake – 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa

Recomandăm și...