Atenție la Costurile Ascunse Atunci Când Renovați Baia

Evitați surprizele neplăcute când plănuiți proiectul pentru baie, acordând atenție acestor detalii cheie.

Deși băile sunt, de regulă, cele mai mici încăperi din locuință, renovarea acestora presupune să schimbăm tot, de la țevi la plăcile de gresie, fiind nevoie de instalatori și alți meseriași. Practic, sunt atâția oameni implicați încât trebuie să ne organizăm foarte bine pentru a ne descurca cum trebuie și a ne încadra în buget.

renovare baie renovare baie

Plănuiți în avans

Cum spuneam și mai sus, cu cât sunteți mai organizat, cu atât scad șansele de a avea costuri neprevăzute. Aceste proiecte mici au tendința să se prelungească dacă nu asigurăm echipei care execută lucrarea cele necesare. Cu alte cuvinte, încercați să achiziționați materialele dinainte pe cât posibil. Astfel, veți ști că echipa va avea materie primă și veți evita întârzieri și costuri nedorite.

Este chiar de preferat să vă gândiți la aceste detalii și să le discutați cu echipa înainte ca lucrul să înceapă. Spre exemplu, dacă doriți o firidă în duș pentru a ține diverse produse, fiți specifici în această privință și spuneți clar ce doriți pentru că va fi greu și mai costisitor de realizat odată ce meșterul a început să pună plăcile pe perete.

renovarea baii

Socotiți și debarasarea de vechile obiecte

Este foarte important să stabiliți încă de la început cine va fi responsabil cu debarasarea băii de obiectele și finisajele existente. Dacă constructorul s-a angajat să facă acest lucru, asigurați-vă ca acest lucru este specificat în contract.

Dacă acest serviciu nu este inclus, dumneavoastră veți fi responsabil de pregătirea și golirea băii pentru renovare, ceea ce presupune alocarea unui buget pentru închirierea unei basculante pentru a căra molozul la ghenă.

economisiti la renovarea baii

Fiți gata pentru probleme neprevăzute

Este greu să ne dăm seama cum vor decurge lucrurile până nu golim baia și pregătim pereții. În funcție de vârsta casei dumneavoastră și a stării în care se găsește, s-ar putea să petreceți destul timp reparând sau pregătind pereții și podeaua.

Spre exemplu, odată ce finisajele podelei anterioare au fost îndepărtate, s-ar putea să constatați că suprafața ei nu este suficient de netedă. Pentru a o nivela, constructorul va trebui să vină cu ceva material specific acestei operațiuni iar înălțarea podelei poate însemna chiar ajustarea ușilor, adică niște costuri în plus deloc dezirate.

baie facuta pe comanda

Buget pentru obiecte făcute pe comandă

Orice item făcut pe comandă va costa mult mai mult decât produsul de pe raft. Pereții de sticlă pentru dușuri cu forme neconvenționale sau mobilierul făcut pe comandă vor spori costurile inițiale.
De asemenea, produsele comandate vor consuma mai mult timp la montare astfel că este important să deschideți acest subiect cu echipa pentru a vă asigura că nu există întârzieri din acest motiv.

bai sofisticate

Nu uitați detaliile

Unele finisaje cer mai mult timp și îndemânare la montare decât altele. Gândiți-vă la mozaicuri și plăci de faianță în forme ciudate de exemplu, va dura mai mult montarea lor și deci va costa pe măsură. Este cel mai bine să aveți toate aceste piese achiziționate în momentul în care echipa începe lucrarea. În acest fel, el va ști ce intenționați să montați și vă va da un preț mai bun în avans decât dacă îi faceți surprize pe parcurs.

În mod similar, marmura și piatra vor avea nevoie de șlefuirea marginilor, lucru pe care îl poate face cel care pune gresia și faianța cu un aparat special. Fie că acest procedeu se întâmplă la fața locului, fie că se întâmplă la un atelier dedicat, acest aspect trebuie stabilit întrucât va avea un impact asupra prețului dar cu siguranță efectul va merita fiecare bănuț investit.

izolarea dusului

Protejați-vă împotriva scurgerilor.

Chiar dacă nu vreți un duș tip saună, tot va trebui să asigurați pereții dimprejur  făcându-i impermeabili în jurul dușului sau băii. Plăci rezistente la umezeală ar trebui să fie folosite la orice duș pentru a preveni infiltrarea apei. Alternativ, fibra de sticlă poate fi folosită cu succes pentru a împrejmuui aceeași zonă delicată.

Aceste două metode sunt ambele costisitoare dar pot evita costuri de reparație mai târziu așa că și dacă doar doriți să schimbați mobila de baie tot ar trebui să luați în considerare și izolarea zonei de baie.

baie ieftina

Măsurați de două ori, tăiați o dată

O altă problemă des întâlnită când vine vorba de renovat baia este aceea că nu luăm destule plăci de gresie sau faianță. Acest lucru poate provoca întârzieri mai ales dacă la magazin nu mai găsiți și acestea trebuie comandate din nou.

Calculați separat gresia de faianță și alocați 10% pentru posibile pierderi. Nu uitați de toate cele necesare montării gresiei cum ar fi adezivul, chitul și despărțitoarele, pentru că acestea vor fi costuri extra nedorite odată ce ne hotărâm asupra modelului.

iluminarea baii

Includeți și electricele

Atunci când refaceți baia, este probabil necesar să repoziționați luminile și întrerupătoarele. Așadar nu uitați să alocați buget și recablării, materialelor plus manopera electricianului.

Aceste operațiuni pot fi simple ca adăugarea sau schimbarea unei prize sau mai complicat dacă vreți noi lumini montate pe circuite diferite. De exemplu, este recomandat să aveți circuite diferite pentru spoturi și becul propriu-zis. Acest cost depinde de complexitatea lucrării și de ce presupune aceasta.

pompa dusului

Interesați-vă de pompă

Când alegeți pompa pentru duș, asigurați-vă că știți ce luați și unde va fi montată. Vreți un sistem de presuriare a apei care să țină toată apa sub presiune? Pentru asta veți avea nevoie de și de un nou cilindru, cât și de pompă.

Toate pompele fac zgomot dar unele mai mult decât altele, așa că aveți grijă unde o amplasați. Dacă faceți o renovare de proporții și puteți alege unde să poziționați cilindrul, merită să-l puneți de parte de dormitoare. Toate aceste decizii vor avea un impact asupra costului final.

Leave a Reply