Centrală termică pe lemne

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică pe lemne
Centrală termică pe lemne

Încălzirea locuinței în care locuiți pe perioada sezonului rece este obligatorie. Combinată cu o izolare eficientă  din punct de vedere termic al casei va reduce considerabil facturile la căldură în sezonul rece.

Există diverse modalități prin care se poate realiza încălzirea locuinței iar aici vom trata avantajele și dezavantajele centralelor pe lemne.

Acestea sunt prezente în general în zonele rurale din 2 mari motive: lipsa unei alimentări cu gaz, iar materia primă – lemnul este mult mai ușor de procurat și depozitat. Deoarece această centrală poate fi instalată în zonele fără rețea de gaze este un mare avantaj deoarece încă există în România destule regiuni care se află în asemenea situații.

Următorul avantaj este dar de preț – acest tip de centrală este printre cele mai economice de pe piață. Combinat cu randamentul destul de bun va face ca o investiție într-o astfel de centrală să fie o soluție viabilă.

Există și anumite dezavantaje în ceea ce privește centralele pe lemne. Primul dezavantaj ar fi legat de calitatea lemnului folosit care trebuie să fie superioară. Nu putem să băgăm orice tip de lemn în ea dacă dorim o perioadă de funcționare îndelungată.

Următorul dezavantaj este dat de faptul că necesită o supraveghere atentă la diferite reglaje dar și alimentarea cu lemn. Astfel va trebui să aloci destul timp pentru îngrijirea ei.

Ultimul dezavantaj pe care o să îl abordăm este dat de necesitatea realizării unui sistem de siguranțe suplimentare și de necesitatea unor surse alternative de curent dacă alimentarea din rețeaua publică este deficitară.

Puteți oricând să apelați la alte tipuri de centrale: electrice sau pe gaz.

Avantaje:

  • Una din cele mai economice centrale de pe piață;
  • Randament bun;
  • Se pretează în zonele în care nu există gaze.

Dezavantaje:

  • Supraveghere atentă pentru diferite reglaje;
  • Necesită lemne de calitate;
  • Sunt necesare sisteme de siguranțe suplimentare la nivel de alimentare cu energie electrică cât și surse suplimentare pentru curent.