Centrală termică prin condensare

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică prin condensație
Centrală termică prin condensare

Atunci când se apropie sezonul rece vom lua în considerare montarea sau schimbarea metodei de încălzire a locuinței. Există diverse metode de încălzire însă în rândurile următoare ne vom opri asupra centralei termice prin condensare.

Această metodă a devenit din ce în ce mai populară, înlocuind ușor centrale clasice în majoritatea apartamentelor. Există câteva avantaje majore față de celelalte metode de încălzire existe la ora actuală.

Primul avantaj ține de randamentul obținut de către aceste centrale care este supraunitar dat de modalitatea de utilizare a aburului rezultat.

Totodată, datorită calității materialelor utilizate o centrală prin condensare are o perioadă de viață mai mare decât o centrală clasică. Ea este și versatilă putând și utilizată atât în combinație cu caloriferele, dar și cu încălzirea prin pardoseală.

Există și anumite dezavantaje la o astfel de centrală. Investiția inițială este destul de mare, dar din cauza randamentului ridicat aceasta se va amortiza în maxim 5 ani.

Un alt dezavantaj este reprezentat de condensul rezultat din proces. Acesta va necesita o țeavă separată pentru evacuare.

Dacă dorim să avem randamentul dorit atunci trebuie să respectăm niște reguli elementare cu privire la izolarea casei, dar și folosirea unui termostat inteligent. Nu uitați să verificați care este capacitatea centralei pentru a avea o dimensionare corectă în funcție de suprafața locuinței.

Puteți apela și la alte tipuri de centrale: centrale pe lemne, centrale electrice.

Avantaje:

  • Consum redus;
  • Durata de viață mare;
  • Poate fi utilizată cu mai multe modalități de încălzire (calorifere, pardosea).

Dezavantaje:

  • Prețul foarte mare;
  • Condensul rezultat – necesită o evacuare separată;
  • Trebuie respectate anumite reguli pentru a da randamentul dorit (izolare casă, dimensionare corectă, termostat inteligent).