Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Conducte alimentare apă de tip PEX-AX

Părerea experților eDezvoltator

Conducte alimentare apă de tip PEX-AX
Conducte alimentare apă de tip PEX-AX

Fiecare casă,  atunci când este construită, va avea în componență alimentarea cu apă. Fie că acest lucru este realizat prin rețeaua publică, fie că avem un puț propriu, este necesar să transportăm apa până la bucătărie și baie. Acest lucru se realizează prin țevi.

Țevile sunt fabricate din diverse elemente cum ar fi plasticul, cuprul sau bronzul. Atunci când alegem tipul de instalație trebuie să ne gândim dacă folosim această instalație și la transportul apei calde prin ea.

Țevile PEX-AL sunt realizate din 3 straturi suprapuse: plastic-aluminiu-plastic. Dată fiind această combinație aceste țevi pot rezista mult mai bine atunci când vine vorba de compresie.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că nu se realizează pierderi de căldură atunci când este transportat agentul termic. Unele persoane pot lua acest lucru și ca un dezavantaj deoarece folosesc țevile pentru încălzire acolo unde nu există calorifere.

Un ultim avantaj prezentat se referă la faptul că acest tip de țeavă este foarte flexibilă și poate și modelată așa cum se dorește.

Există și anumite dezavantaje atunci când vine vorba de utilizarea acestor țevi. Principalul dezavantaj este dat de preț. Acest tip de țeavă are  un preț mult mai mare comparativ cu alternativele de pe piață. Un alt dezavantaj este dat de felul în care se fac îmbinările. Trebuie să ai răbdare pentru că aceste țevi se îmbină mult mai greu.

Există și alte materiale ce pot fi folosite atunci când vine vorba de realizarea instalațiilor de transport apa. De exemplu putem folosi conducte PPR sau conducte galvanizare.

Avantaje:

  • Datorită inserției metalice, sunt foarte rezistente în timp și la compresie;
  • Izolează termic, permițând transferul agentului termic de la centrală la radiatoare fără pierderi de energie/temperatură;
  • Sunt flexibile.

Dezavantaje:

  • Sunt mai scumpe decât cele din PPR;
  • Îmbinările se realizează mai greu decât în cazul PPR.

Părere populară:

  • Conductele din PEX-Al sunt folosite doar în instalațiile termice unde beneficiarul a dorit calitate, ele fiind cea mai bună alternativă la PPR sau conductele clasice, galvanizate. A nu se confunda cu conductele PE-X – cele folosite la încălzirea prin pardoseală.

Alternative:

  • Conducte PPR;
  • Conducte Galvanizate.