Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Părerea experților eDezvoltator

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)
Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Rigiditatea nominală

Rigiditatea nominală (Nominal Stiffness – SN) este rezistența la strivire a unei conducte sau a unui montaj, în anumite condiții definite în normativul EN-ISO 9969.

Într-o rețea de canalizare fără presiune internă, conductele sunt supuse unor sarcini externe, datorită materialului de umplere a săpăturii și a încărcărilor mobile ale tranzitului și a unor forțe ascendente, dacă există ape subterane. Aceste sarcini fac ca țeava să se deformeze, ceea ce produce o anumită tensiune compresivă în partea internă a țevii și tensiune în partea externă care trebuie să fie susținută de structura conductei.

Într-o țeavă de plastic cu perete solid, rigiditatea nominală este dată în funcție de materialul țevii și de grosimea peretelui. Țevile U-PVC pentru presiune ridicată și conductele pereților solizi, sunt calculate cu o tracțiune de proiectare de σ = 12,5 MPa.

Domenii de aplicare

Nu trebuie să fie instalate conducte și fitinguri ale SN 2 în zonele în care se produc descărcări de apă caldă. Normativele EN 1401 și EN 13476 definesc două serii sau domenii de aplicare:

  • U – Codul zonei de aplicare în partea externă a structurii clădirii, până la 1 m din ea, în care este conectat sistemul de conducte de canalizare.
  • D – Codul zonei de aplicare îngropat atât în ​​partea internă a structurii clădirii, cât și în partea exterioară a acesteia, de la 1 m de ea unde conductele și armăturile sunt conectate la sistemul de evacuare a clădirii.

Aceste normative indică, de asemenea, clasificarea conductelor și a armăturilor care pot fi utilizate în fiecare zonă de aplicare.

Clasele conductelor SN 4 și SN 8 sunt potrivite pentru ambele aplicații, astfel încât pot fi marcate UD.

Avantaje:

  • Sunt mai durabile;
  • Izolează mai bine din punct de vedere fonic și termic.

Dezavantaje:

  • Sunt casabile, se sparg ușor;
  • Au fost concepute pentru exterior, oferind un grad decent de izolație termică, fapt pentru care sunt mult mai scumpe decât cele din PVC-U.

Părere populară:

  • Aceste conducte sunt văzute pe piața din România ca fiind o soluție de lux. Ele se folosesc în general la instalațiile din afară casei (cele îngropate) sau, când e cazul ca o scurgere să treacă prin casă, fără a avea coloană dedicată în interiorul peretelui, sunt folosite și în interior, ele oferind o izolație fonică sporită.

Alternative:

  • Conducte PVC-U.