De ce să alegi gresie porțelanată?

Acest articol face referire la categoria de Materiale de Construcții, unde voi aduce în prim plan avantajele și dezavantajele gresiei porțelanată. Dacă tocmai ce ți-ai achiziționat o locuință nouă sau vrei să faci niște modificări în apartamentul actual, citește articolul de mai jos pentru a vedea dacă gresia porțelanată este potrivită pentru tine.

Atunci când dorim să achiziționăm un tip de gresie, în general ne uităm după culori, textură și luciu, nu după modalitatea de fabricare. Este important să vedem cum sunt realizate tipurile de gresie și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip înainte de a lua o decizie în acest sens.

Unde poți opta să pui gresie porțelanată?

gresie-portelanata
gresie Porțelanată

Gresia porțelanată este împărțită în două categorii: gresie porțelanată de interior și gresie porțelanată de exterior. În principiu cele două tipuri de gresie sunt asemănătoare pentru că materialele din care sunt confecționate sunt definite de calitate. Rezisțența de care dau dovadă fac ca din ce în ce mai mulți să aleagă acest tip de finisaj.

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este locul unde dorești să pui gresia. De exemplu, gresia porțelanată se folosește în special în exterior, pe holurile de intrare și în baie. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de gresie are ca și avantaje rezistența foarte mare la schimbările de temperatură și este foarte puțin afectată de apă.

Știm foarte bine că trebuie să facem curățenie în casă iar acest tip de finisaj de ajută deoarece are o rezistență foarte mare în fața substanțelor chimice. Aici putem vorbi însă și de un dezavantaj major – este foarte dificilă la curățare.

Beneficiezi doar de avantaje dacă alegi gresie porțelanată

Gresia porțelanată beneficiază de niște proprietăți tehnice de înaltă calitate. În casă se mai pot întâmpla accidente uneori, iar gresia poate avea de suferit (scăpăm lucruri grele pe ea și se sparge). Acest tip de finisaj are o rezistență sporită în fața șocurilor mecanice, astfel poți fi protejat de surprize nedorite.

Gresia porțelanată necesită o atenție sporită în momentul când trebuie instalată deoarece montajul se realizează cu un adeziv special. Însă, o dată montată în încăpere, vor trece ani buni fără să se degradeze pentru că materialele din care sunt realizate plăcile de gresie sunt de o calitate înaltă. 

Dacă gresia porțelanată consideri că nu se potrivește cerințelor tale, poți opta să-ți finisezi baia sau bucătăria cu gresie mată, marmură sau granit. 

Gresia porțelanată poate fi găsită sub diferite palete de culori și imprimeuri, astfel aceasta este din ce în ce mai îndrăgită de români pentru că le dă posibilitatea să aleagă dintre mai multe modele.

Gresia porțelanată este considerată a fi una dintre cele mai populare tipuri de gresie din România datorită faptului că are o rezistență crescută la umiditate și la diferențele de temperatură petrecute de-a lungul anului. De asemenea, șansele ca mucegaiul să apară în colțurile camerei sunt minime.

Dacă ai ales pentru locuința ta gresie porțelanată, trebuie să stai fără griji o bună bucată de vreme pentru că investiția pe care ai făcut-o este de durată. Plăcile de gresie porțelanată se comportă exemplar în cazul uzurilor, iar luciul plăcii nu se pierde în timp. Dacă montarea a fost făcută corespunzător nu vor apărea crăpături sau fisuri.

Bazinele de înot sau fântânile arteziene sunt finisate cu ajutorul plăcilor de gresie porțelanată pentru că au un comportament ireproșabil în medii umede, iar durata de viață a plăcilor este foarte lungă.

Trebuie să mai știi că, în cazul unui eveniment nefericit cum este un incendiu, gresia porțelanată nu conduce focul. Astfel, acest tip de gresie nu facilitează extinderea focului, având un comportament bun în fața unor astfel de incidente.