Grad de certificare energetică B

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică B
Grad de certificare energetică B

Chiar dacă nu știm foarte multe detalii despre ele, certificatele energetice sunt foarte importante. Un raport detaliat pentru casa în care locuim sau care dorim să o cumpărăm ne va aduce multe economii în viitor.

Aceste certificate au o valabilitate de 10 ani și sunt întocmite de către specialiști în urma analizării documentației tehnice dar și după ce au vizitat și inspectat imobilul în cauză. Costurile emiterii sunt destul de reduse.

Gradul de certificare energetică B este prezent la majoritatea clădirilor din țară. În teorie, pentru trecerea la o certificare superioară sunt necesare investiții majore în energia regenerabilă și metode moderne de încălzire.

În practică, la întocmirea unui certificat energetic se acordă un număr de puncte, Chiar dacă la anumite categorii s-ar putea ca locuința să se încadreze în categoria B, punctajul total să o plaseze la sfârșit în categoria A.

De exemplu: clădirea x are categoria B la consumul de apă caldă. Dar, dacă celelalte componente ale raportului sunt prezente în categoria A atunci această clădire se va încadra în categoria A. Ca și o notă aparte, la categoria A trebuie să ai un consum mai mic de 125 kwh/m2/an.

Pentru a îmbunătăți clădirea și pentru a trece la o categorie superioară trebuie să realizați investiții destul de mari și trebuie să țineți cont de detalii.

Ca și exemple: trebuie să țineți cont ca dispersoarele de duș să fie economice, să aveți energie din resurse regenerabile, să aveți un sistem de calitate a aerului interior și multe detalii care vor asigura un confort sporit.

Toate aceste îmbunătățiri vin cu costurile de rigoare. Depinde de dumneavoastră dacă le realizați sau nu.

Avantaje:

  • Consum destul de mic de energie;
  • Cost redus de emitere;
  • Valabilitate 10 ani.

Dezavantaje:

  • Investiții majore pentru trecere la clasa superioară;
  • Este obligatoriu dacă dorim să vindem apartamentul;
  • Uneori nu este conform cu realitatea.