Grad de certificare energetică D

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică D
Grad de certificare energetică D

Certificatele energetice nu sunt atât de cunoscute în țara noastră. Au fost introduse recent și sunt obligatorii dacă dorim să vindem un imobil.

Foarte multă lume poate considera aceste certificate ca fiind niște cheltuieli în plus. Există însă și anumite avantaje. Primul avantaj ține de cheltuiala însăși care nu este atât de mare pe cât pare. De ce zic acest lucru: pentru că această cheltuială, în medie de 200 de lei ne va aduce un certificat ce va fi valabil timp de 10 ani. Astfel nu vom avea cheltuieli ulterioare dacă dorim să vindem casa.

În principiu acest certificat nu trebuie făcut doar la vânzarea locuinței ci trebuie realizat pentru a vedea unde este loc pentru îmbunătățiri. Pentru a avea o imagine completă în ceea ce privește modul în care este izolată clădirea trebuie să facem și o termografie în construcții. Astfel vom vedea exact pe unde se pierde căldura din casă.

În general casele care au un certificat energetic din categoria D au un consum de energie destul de ridicat. Sunt clădiri vechi care au o izolare termică destul de proastă. Sistemul de încălzire este cel prin termoficare și sunt pierderi foarte mari în rețea. Nu există repartitoare de apă și astfel factura este crescută semnificativ.

Atunci când se realizează raportul se dă și anumite indicații pentru a îmbunătăți clasa energetică. În general aceste îmbunătățiri costă mult și necesită timp pentru realizare.

Dacă doriți să cumpărați o casă cu un astfel de certificat să vă așteptați la realizarea unor investiții majore.

Avantaje:

  • Valabil 10 ani;
  • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
  • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

  • Consum foarte mare de energie;
  • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.