Grad de certificare energetică E

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică E
Grad de certificare energetică E

Un certificat energetic este obligatoriu dacă dorim să vindem un imobil. Chiar dacă mulți nu știu acest lucru un contract nu poate fi încheiat fără acest certificat energetic.

Există și vești bune. Emiterea unui astfel de certificat nu costă o avere. În principiu, cu o sumă până în 200 de lei acesta va fi emis. Nici procedura nu este atât de greoaie. Se transmite documentația tehnic. Apoi urmează o inspecție la fața locului pentru confirmarea celor scrise în documentație și se emite certificatul.

Faptul ca se emite ușor și are un cost mic de emitere reprezintă un avantaj evident. Un alt avantaj este reprezentat de perioada largă de valabilitate. Acest certificat este valabil timp de 10 ani.

Dacă avem un astfel de certificat putem dovedi cumpărătorului că ce prezentăm noi poate fi dovedit prin acte și astfel avem un atu în negocierea prețului.

Dacă aveți un certificat energetic clasa E înseamnă că locuința în care locuiți nu este prea performant la nivel energetic. Mai mult ca sigur aveți un sistem de încălzire prin sobe care nu este cel mai performant. Majoritatea căldurii se evacuează prin coș. Este posibil ca pereții sp aibă anumită inerție termică dar nu sunt izolați.

Ar trebui vorbit cu expertul care a făcut verificarea pentru a vedea ce fel de îmbunătățiri puteți face pentru a micșora facturile la căldură. În majoritatea cazurilor este necesar izolarea termică a pereților, uși și ferestre din materiale noi (PVC, aluminiu) dar și schimbarea sistemului de încălzire.

Toate aceste modificări vor aduce un surplus la traiul de zi cu zi și vă vor scădea substanțial facturile la energie.

Avantaje:

  • Valabil 10 ani;
  • Transparență în ceea ce privește consumul de energie;
  • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

  • Consum foarte mare de energie;
  • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.