Grad de certificare energetică F

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică F
Grad de certificare energetică F

Certificatele energetice nu sunt o noțiune prea cunoscută în țara noastră. Ele se folosesc atunci când dorim să vindem o construcție, dar este indicat să realizăm o evaluare de acest tip la fiecare 10 ani pentru a vedea dacă trebuie să aducem îmbunătățiri la nivel de locuință.

Termenul de 10 ani nu a fost luat aleatoriu. Acesta este perioada în care un certificat emis este valabil. Astfel putem fi siguri că nu vom avea cheltuieli suplimentare. Dacă tot suntem la nivelul de cheltuieli putem spune că obținerea unui astfel de certificat nu este un demers care să vă falimenteze. Prețul este foarte mic comparativ cu beneficiile date de o evaluare obiectivă.

Dacă avem un astfel de certificat putem spune că oferim transparență în ceea ce privește îmbunătățirile avute de casă cu privire la eficiența energetică atunci când dorim vânzarea acesteia.

Certificatul energetic F nu este unul performant. În fapt este penultimul ca și performanță, ceea ce implică costuri destul de ridicate cu facturile plătite pentru energie (termică, electrică). Acest certificat se acordă în general atunci când avem ca surse de încălzire sobe. Sobele sunt ineficiente ca și randament deoarece o mare parte din căldură se evacuează prin coș.

Pentru a îmbunătăți acest lucru trebuie să schimbăm modalitatea de încălzire, să folosim geamuri termopan și să izolăm casa. Acestea ar fi primele măsuri necesare pentru a primi un certificat mai bun.

Nu este indicată cumpărarea unei astfel de case deoarece va avea nevoie de investiții majore pentru a deveni rentabil încălzirea ei.

Avantaje:

  • Valabil 10 ani;
  • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
  • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

  • Consum foarte mare de energie;
  • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.