Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Izolație exterioară polistiren expandat (EPS)

Părerea experților eDezvoltator

Izolație exterioară polistiren expandat (EPS)
Izolație exterioară polistiren expandat (EPS)

Un aspect foarte important pentru calitatea locuinței este reprezentat de izolația termică a acesteia. Există mai multe variante pentru izolarea locuinței, iar una dintre cele mai populare este dată de polistirenul expandat.

Polistirenul este un material artificial obținut prin prelucrarea petrolului. Pentru a-ți forma o părere avizată cu privire la utilizarea acestui tip de izolație termică o să îți prezentăm avantajele și dezavantajele lui.

Primul aspect ce trebuie luat în calcul este prețul. Față de alte materiale folosite la izolarea casei polistirenul expandat este mai ieftin. Dacă ai un buget limitat aceasta este soluția ideală pentru rezolvarea problemei cu care te confrunți.

Un alt avantaj important este dat de faptul ca polistirenul expandat oferă o izolație termică foarte bună. Cu ajutorul acestui tip de izolație vei aduce un plus de confort casei tale.

Polistirenul expandat este foarte ușor de manipulat și de aplicat. Costurile pentru izolarea cu polistiren fiind mici și din această cauză.

Există și dezavantaje cu privire la utilizarea acestui tip de material. Astfel, polistirenul expandat se degradează mult mai rapid în timp și necesită înlocuire. Chiar dacă la început costul este scăzut el va crește odată cu trecerea timpului.

Putem să îți oferim și un mic sfat în ceea ce privește poziționarea lui: atunci când îl poziționezi este indicat să lăsați un loc pentru aerisire, între el și perete, pentru a nu exista riscul de apariție al  mucegaiul.

Un dezavantaj major este dat de faptul că polistirenul ia foc. Chiar dacă astăzi, pe piață, polistirenul expandat este tratat ignifug acest lucru doar poate împiedica arderea pentru o perioadă mai lungă de timp , dar inevitabil va lua foc.

Dacă dorești să ai și o izolare fonică bună atunci nu este indicat utilizarea polistirenului deoarece nu are calități deosebite pentru combaterea acestei probleme.

Există și alte variante pentru izolarea construcțiilor. Între ele putem enumera polistirenul extrudat folosit în special în izolarea subsolurilor și vata minerală/bazaltică. Polistirenul expandat reprezintă varianta ieftină pentru izolarea construcțiilor din punct de vedere termic.

Avantaje:

Izolație exterioară polistiren expandat (EPS)
Izolație exterioară polistiren expandat (EPS)
 • Este mai ieftin;
 • Se lucrează mai ușor cu el/mai ușor de manipulat;
 • Oferă o izolație termică foarte bună.

Dezavantaje:

 • Se degradează în timp;
 • Dacă nu este poziționat la o distanță de 1-2 cm față de peretele pe care se montează, astfel încât să permită aerisirea, între el și perete se produce mucegai;
 • Dacă nu este bine prins de perete el poate fi desprins de vânt;
 • Chiar dacă este tratat ignifug, acesta încă poate lua foc;
 • Izolație fonică redusă.

Părere populară:

 • Cel mai des folosit material pentru izolația termică, fiind accesibil din punct de vedere financiar și ușor de montat.

Alternative:

 • Extrudat;
 • Vată minerală/bazaltică.