Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Izolație exterioară vată minerală

Părerea experților eDezvoltator

Izolație exterioară vată minerală
Izolație exterioară vată minerală

Vata minerală este unul dintre cele mai bune materiale izolatoare. Aceasta se obține prin fibrilizarea topiturii de bazalt, folosindu-se pentru realizarea diferitelor obiecte precum saltele, plăci etc., dar și pentru izolarea termică și fonică a imobilelor. Aceasta nu are nicio acțiune corozivă a metalelor pe care le atinge, este un excelent izolator fonic, permite aerisirea pereților, este ignifugă, nu putrezește, nu prezintă interes pentru insecte și rozătoare și are o incredibilă stabilitate dimensională. 

Acest tip de material este foarte sănătos din punct de vedere ecologic, neprezentând un pericol toxic, astfel nefiind o amenințare la sănătatea locuitorilor. Din punct de vedere al durabilității în timp, vata minerală oferă un termen nelimitat de garanție.

Printre multele întrebuințări ale acesteia, vata minerală poate fi găsită sub formă de plăci special concepute pentru izolarea exterioară a pereților clădirilor. Plăcile de vată minerală folosite în izolare sunt produse rigide realizate din vata minerală legată cu ancolant pe bază de rășini fenolformaldehidice. 

Printre firmele producătoare de vată minerală se enumeră compania Hitrom. Această organizație produce plăci de izolație fonică și termică simbolizate prin litera G urmată de două cifre. Prima cifră reprezintă densitatea plăcii în kg/m³ iar cea de-a doua reprezintă grosimea în mm. 

Aceste plăci sunt folosite destul de des în fonoizolații, termoizolații și tratamente acustice pentru pereți, camere și pardoseli. Vata minerală reprezintă una dintre cele mai bune modalități de izolare termică și fonică la momentul actual.

Acest material dispune și de câteva dezavantaje, însă acestea nu prezintă un interes foarte mare pentru cei mai mulți dintre dezvoltatorii imobiliari. Printre dezavantaje se enumeră prețul său mai mare decât cel al altor materiale folosite în izolarea exterioară a clădirilor. Un alt dezavantaj îl prezintă dificultatea cu care se manipulează din cauza microparticulelor de sticlă care se află în compoziția sa. 

Unul dintre puținele dezavantaje pe care le prezintă acest tip de material este stocul limitat disponibil în magazine. Din moment ce nu se fabrică în cantități mari iar prețul său este destul de piperat, magazinele nu țin foarte multă vată minerală pe stoc.

Vata minerală este un izolator de lux, acesta fiind deseori privit ca un moft.

Avantaje:

Izolație exterioară vată minerală
Izolație exterioară vată minerală
  • Oferă o izolație termică excelentă, mult mai bună decât polistirenul;
  • Peretele poate respira datorită faptului că textura acesteia este una aerată;
  • Pentru faptul că deseori include microparticule de sticlă ea este evitată de rozătoare și gândaci, spre deosebire de polistiren.

Dezavantaje:

  • Este mult mai scumpă;
  • Se manipulează mai greu tocmai din pricina microparticulelor de sticlă;
  • Este preponderent indisponibilă pe stocurile magazinelor, față de polistiren.

Părere populară:

  • Vata minerală este văzută ca fiind soluția de lux pentru izolație termică, ea fiind interpretată ca un moft.

Alternative: