Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Pereți interiori din rigips

Părerea experților eDezvoltator

Pereți interiori din rigips
Pereți interiori din rigips

Rigipsul, sau gips cartonul, este o placă rigidă din gips turnată între două foi speciale de carton. Acest tip de material este folosit destul de des de către constructorii de imobile, aceste plăci dispunând de câteva caracteristici, precum rezistență ridicată la foc, rezistență la umezeală absorbție acustică etc.

Cel mai adesea, acest tip de material este folosit pentru construcția de pereți despărțitori, placări și tavane. Rigipsul este un material care este specific părților interioare ale unei clădiri, acesta mai putând fi folosit și pentru fațadele exterioare ale imobilelor. În schimb, pentru partea exterioară a clădirii se folosesc plăci speciale de rigips, astfel că cele obișnuite nu fac față condițiilor meteo.

În funcție de performanță, există mai multe tipuri de rigips, caracteristicile acestora fiind rezistența la foc, rezistența la umezeală, izolarea fonică, rezistența la impact și abilitatea de a rezista la condițiile exterioare unui imobil.

Din punct de vedere al izolării fonice, gips cartonul nu este un bun izolator, în schimb există plăci speciale care îndeplinesc acest obiectiv: plăci de rigips perforate, care oferă o bună izolație fonică iar, pe lângă asta, contribuie și la design-ul încăperii în care sunt folosite.

De asemenea, plăcile folosite la exterior intră într-o categorie specială de rigips. Acest tip de gips carton este cunoscut, cel mai adesea, sub numele de AquaBoard. Având foarte multe asemănări cu rigipsul normal, acesta este folosit la izolarea exterioară a clădirilor, materialul fiind caracterizat prin rezistența foarte mare la umezeală. De asemenea, plăcile de carton între care este turnat gipsul sunt înlocuite de plăci din fibră de sticlă.

Comparativ cu zidăria, pereții din gips carton prezintă mai multe avantaje decât zidăria tradițională. Construirea unui perete din rigips se face mult mai rapid decât un perete tradițional. De asemenea, pe lângă timpul redus de execuție, lucrul cu plăci de rigips este foarte facil și are costuri reduse.

Rigipsul prezintă numeroase avantaje comparativ cu zidăria tradițională. Timpul de execuție și manopera sunt reduse și nu necesită operațiuni sau echipamente speciale. Pentru instalarea unui perete de rigips nu este necesară o tehnologie foarte avansată, astfel că în interiorul unei încăperi probabilitatea de a ridica praf în urma instalării acestor tipuri de plăci este foarte scăzută. De asemenea, în urma creării unui perete tradițional, pardoseala poate avea de suferit, o caracteristică care lipsește pereților din rigips.

Printre caracteristicile plăcilor din rigips se enumeră și câteva dezavantaje. Acestea au o rezistență foarte scăzută la impact, izolația termică și fonică este destul de slabă dacă pereții construiți din acest material nu sunt izolați cu vată minerală. De asemenea, un dezavantaj destul de notabil îl prezintă manopera. În cazul în care plăcile de rigips nu sunt bine îmbinate, pe peretele final pot apărea diferențe observabile.

Avantaje:

Pereți interiori din rigips
Pereți interiori din rigips
  • Se pot instala ușor;
  • Sunt ieftini;
  • Se pot instala după ce s-a construit casa (compartimentare).

Dezavantaje:

  • Izolare fonică foarte slabă;
  • Nu este la fel de rezistent în comparație cu alte materiale;
  • La finisaje pot apărea diferențe pe perete dacă plăcile nu sunt bine îmbinate.

Părere populară:

  • Acest tip de pereți sunt populari în special în vest, la noi ei fiind considerați o soluție de compromis, fapt pentru care mulți beneficiari se feresc de implementarea acestei soluții.

Alternative:

  • Beton;
  • BCA;
  • Cărămidă.