Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Poziție optimă a terminalelor față de sol (1 metru)

Părerea experților eDezvoltator

Poziție optimă a terminalelor față de sol (1 metru)
Poziție optimă a terminalelor față de sol (1 metru)

Dacă vorbim de terminale trebuie să fie împărțite în 2 mari categorii: prize și întrerupătoare. După ce am aflat tipul și numărul de terminale necesare trebuie să vedem care este poziția optimă pentru amplasare a lor în casă.

Când vine vorba de prize există o așa numită distanța optimă de amplasare. Aceasta este de aproximativ 20-40 cm de la pardoseală. Această înălțime este dată de mai mulți factori precum factorul estetic sau factorul umiditate (atunci când spălăm pe jos să nu existe posibilitatea să atingem priza din greșeală și să ne curentăm).

În ceea ce privește întrerupătoarele acestea au și ele un anumit standard. În general ele se pun la 90-100 cm de pardoseală, dar nu este o valoare fixă. Trebuie luat în considerare și înălțimea locuitorilor din zonă. De exemplu nu putem să punem un întrerupător la aceeași înălțime pentru o familie care are o medie de înălțime de 1.6 m și una cu o medie de 2.0 m.

Un factor ce trebuie luat în considerare este prezența copiilor. Normele pentru școli și grădinițe spun ca prizele să fie amplasate la peste 2 m pentru a se evita  pericolul curentării. În privința întrerupătoarelor, dacă sunt prezenți copii, trebuie să ne asigurăm că ei nu ajung la ele. De aceea este indicat să creștem înălțimea unde sunt amplasate în zonele frecventate de copii.

Un capitol aparte este dat de amplasarea prizelor și a întrerupătoarelor în baie. După cum știm în baie se formează foarte mult abur. De aceea nu este indicat amplasarea de terminale în această cameră. Dacă dorești acest lucru, trebuie vorbit cu un specialist pentru care să îți recomande o soluție rezistentă la umiditatea din baie.

Nu există legi cu privire la amplasarea optimă a terminalelor față de sol, dar există practici care se pot aplica în majoritatea situațiilor.

Avantaje:

  • Sunt mai comod de găsit și folosit;
  • Permit agățarea unor tablouri sau rafturi.

Dezavantaje:

  • Fiind accesibile pentru copii, pot reprezenta un pericol;
  • Se pot deteriora mai repede.

Părere populară:

  • Pe vremea comunistă, terminalele erau puse în partea superioară a camerelor, pe de o parte deoarece era mai economic și pentru că nu se dorea folosirea acestuia de către copii nesupravegheați.

Alternative:

  • Terminale poziționate în partea superioară a peretelui.