Racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere

Părerea experților eDezvoltator

Atunci când construim o casă trebuie să luăm în calcul modalitatea prin care să evacuăm apele menajere. Există două modalități principale prin care se poate evacua apa menajeră din construcții: prin racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere sau prin sisteme proprii (fose septice).

Dacă dorim să utilizăm rețeaua municipală trebuie să vedem ce avantaje implică folosirea acestei soluții.

Principalul avantaj este reprezentat de faptul că acest sistem prezintă un mare grad de încredere. Foarte rar se întâmplă să existe avarii în acest sistem, iar dacă se întâmplă acest lucru atunci se oprește și sistemul de apă.

Un alt avantaj este dat de faptul că depozitarea și tratarea apelor menajere se face la nivel european, în condiții foarte stricte. Astfel, posibilitatea apariției unui accident este foarte mică și nu li se impută cetățenilor eventualele pagube.

Dezavantajele țin de costurile de branșament avute dar și de faptul că în majoritatea localităților nu există sistem public de evacuare a apelor menajere.

Pe lângă costurile de bransament avute inițial mai există și costurile lunare date de numărul de metri cubi de apă menajeră evacuat.

Dacă ești în această situație atunci trebuie să apelez la sisteme proprii, de exemplu fosa septică.

Avantaje:

  • Prezintă un grad foarte ridicat de încredere, rar se întâmplă să nu poată fi evacuate apele din cauza unei avarii iar când acest lucru se întâmplă, de obicei se oprește cu totul alimentarea cu apă;
  • Depozitarea și epurarea se face în condiții conforme cu standardele europene – foarte stricte în acest sens.

Dezavantaje:

  • Implică costuri cu branșarea și un abonament lunar;
  • Este disponibilă doar în localitățile medii-mari.

Părere populară:

  • Bransamentul la rețeaua de canalizare este calea preferată de majoritatea românilor în ceea ce privește apele menajere, ea fiind adoptată ori de câte ori este disponibilă, chiar dacă implică unele costuri semnificative – ele fiind ușor surclasate de confortul obținut.

Alternative:

  • Sisteme proprii – fosa septică.