Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Siguranțe cu protecție anti-fulger

Părerea experților eDezvoltator

Siguranțe cu protecție anti-fulger
Siguranțe cu protecție anti-fulger

Siguranțele cu protecție antifulger sunt dispozitive folosite în protecția aparatelor electrice în gospodărie, în lipsa unui paratrăznet. Trebuie să țineți cont însă de un aspect: aceste siguranțe nu sunt soluții complete pentru protejarea împotriva suprasarcinii sau a trăsnetelor.

Primul sistem ce trebuie montat pentru a realiza o protecție completă este sistemul de de captare și coborâre. Dispozitivul de captare este pus a nivelul acoperișului. Acesta preia lovitura trăznetului și o direcționează prin cabluri speciale către sistemul de legare la pământ.

Urmează sistemele de egalizare de potențial care protejează oamenii și echipamentele electrice împotriva  electrocutării atunci când apar supratensiuni.

De exemplu, în cazul unui trăsnet, 50% din energie este transferată cu ajutorul sistemului de legare la pământ, restul de 50 % este preluat de protecția anti-trăsnet interioară (egalizatoarele de potențial) care protejează  instalația de apariția de scântei și potențiale incendii.

Ultima verigă este dată de siguranțele de protecție anti-fulger sau dispozitivele de protecție a echipamentelor de date și telecomunicații care protejează dispozitivele electronice împotriva supratensiunii.

După cum bănuiești toate aceste protecții vin cu un cost destul de piperat. De aceea nu sunt prea populare în cadrul consumatorilor rezidențiali, fiind utilizate în special de agenții economici și clădirile industriale.

Avantaje:

  • Protejează aparatura sensibilă în cazul unei descărcări electrice, în absența unui paratrăznet.

Dezavantaje:

  • Sunt mai scumpe;
  • Necesită împământare specială;
  • Nu sunt întotdeauna o garanție că aparatura va fi protejată.

Părere populară:

  • Acest tip de siguranță nu este foarte adoptată în România decât în cazul instalațiilor industriale și comerciale, unde electricianul a dorit să ofere o protecție suplimentară circuitului.

Alternative:

  • Paratrăznet.