Tipuri de izolație termică

Atunci când vrei să ai confort sporit și costuri mai mici la întreținere, trebuie să iei în calcul izolația termică a locuinței. Realizată în interior sau la exteriorul pereților casei, termoizolația blochează transferul termic și ajută la menținerea temperaturii optime în locuință. Ce trebuie să iei în calcul când alegi anumite tipuri de izolație termică?

Ce tipuri de izolație termică poți alege?

Izolarea termică a locuinței se referă la procesul prin care reducem transferul de căldură între două materiale sau două medii. Prin termoizolația casei, se menține o temperatură constantă în interior în mod eficient.

Poți alege fie să izolezi exteriorul casei, fie interiorul pereților sau amândouă. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că pereții trebuie să „respire” pentru a nu favoriza apariția condensului și, implicit, a mucegaiului. Izolația termică a casei poate fi realizată cu aceste materiale:

• Vată minerală: vată minerală bazaltică și vată minerală de sticlă

• Polistirenul: polistiren extrudat, polistiren expandat, polistiren grafitat

• Spumă poliuretanică

• Spumă de rășina

• Plută

• Aerogel

• Paie și stuf

Dacă cele menționate mai sus se folosesc strict pentru a izola termic, unele materiale termoizolante au fost create chiar pentru construcție, și anume: cărămidă termoizolantă, BCA, tencuieli termoizolante, cărămidă refractară sau panouri sandwich. Acestea se folosesc la realizarea pereților casei sau pentru a tencui pereții, după caz.

Avantaje și dezavantaje ale tipurilor de izolație termică

Dacă termoizolația la exterior a pereților este necesară atunci când casa este construită într-o zonă cu temperaturi preponderent scăzute, termoizolația la interior se recomandă pentru a reduce infiltrațiile de apă. Alte beneficii și dezavantaje ale tipurilor de termoizolație sunt:

Izolația termică exterioară: izolează termic, fonic și hidroizolează. Este mai costisitoare, nu reduce spațiul în interior și oferă protecție împotriva temperaturilor exterioare. Diminuează poluarea fonică și te ajuta să economisești până la 40% din totalul costurilor pentru încălzire.

Izolația termică interioară: izolează fonic și termic și are un preț mai accesibil decât al termoizolației exterioare. Însă acest tip de izolație termică supune unor eforturi acțiuni precum înlăturarea zugrăvelii și demontarea caloriferelor. În plus, reduce dimensiunea camerei. Când interiorul pereților este izolat corespunzător, scade riscul de apariție al igrasiei și mucegaiului.

Ce tipuri de materiale termoizolante să alegi?

Vata minerală poate fi utilizată atât la termoizolarea casei, cât și la termoizolarea blocurilor. Vata minerală bazaltică este un material durabil, rezistent la apă și incombustibil, deci nu arde. Izolează termic și acustic foarte bine. Se prezintă sub formă de plăci care sunt ușor de montat și care au o bună rezistență la presiune. În schimb, vata minerală de sticlă este mai ușoară decât cea bazaltică și se prezintă cel mai adesea sub forma unor rulouri ce fac montarea mai puțin facilă.

Polistirenul este cel mai des folosit material termoizolant în Romania. De ce îl preferă românii? Pentru că polistirenul este ușor de montat și are un preț accesibil, comparativ cu alte tipuri de izolație termică. Polistirenul expandat se poate folosi atât pentru izolația interioară, cât și pentru cea exterioară sau chiar la izolarea acoperișului. Este foarte ușor și nu încarcă rezistența structurii. Dar polistirenul extrudat este mai dur și se folosește cu precădere la interior, mai ales la izolarea podelei. Polistirenul extrudat este rezistent la compresiune, elastic și are permeabilitate la vapori.

Spuma poliuretanică poate fi folosită la izolații ce țin de pereți sau acoperiș, sau hidroizolații pentru fundații, subsol, pardoseli sau terasa blocului. Se aplică de către profesioniști, căci trebuie acordată o deosebită importanță îmbinărilor și la sigilarea porilor. Blochează perfect pătrunderea aerului, protejează împotriva insectelor și rozaceelor, este ușoară și ignifuga.

Spuma de rășină izolează termic excelent, este flexibilă și are o greutate scăzută, dar este rar aleasă datorită prețului mai mare decât al polistirenului.

Pluta își păstrează forma, odată ce a fost montată pe podea. Este moale și pufoasă, cu proprietăți impermeabile și care izolează foarte bine termic și fonic.

Celuloza este excelentă pentru izolarea mansardelor, dar are un preț mare comparativ cu alte materiale termoizolante.

Aerogelul are o rezistență mai mare decât a fibrei de sticlă și poate fi aplicat chiar și la plafoane sau ferestre, dar este foarte scump.

În schimb, stuful și paiele sunt ușoare și stabile, dar trebuie tratate cu substanțe ignifuge când se folosesc la termoizolație.

Alege fiecare tip de izolație termică potrivit utilizării sale. Daăa pentru acoperiș se aleg anumite materiale, podeaua sau pereții trebuie termoizolate cu altceva. Tu ce preferi să folosești la izolația termică a casei tale?