Contoarele inteligente vin în ajutor

Încă din anul 2014 se dorea trecerea de la vechile contoare de energie electrică la unele noi, inteligente. Planul distribuitorilor a fost aprobat încă de pe atunci de către ANRE și se presupune că anul 2018 va fi un an în care investițiile în contorizarea inteligentă să fie maxime și să se deruleze cu viteză luminii. Până în 2020 ar trebui ca 80% din țară să treacă la noul sistem și până în 2023 acest program ar trebui să ajungă la toți clienții de energie din România.

Pe 19 decembrie 2017, dintr-un proiect de ordin al ANRE aflăm că: „implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în acest termen (2020) este nesustenabilă financiar și logistic, respectiv imposibil de realizat de către operatorii de distribuție“.

Procedura ar fi în felul următor: distribuitorul face investia pe banii proprii, în cadrul unui program aprobat de ANRE; al doilea pas este să meargă cu documentele care certifică investiția la Autoritate care poate aproba sau nu transferul în factura clienților.

Încă de la începutul anului trecut, firmele erau încântate în ceea ce privește acest proiect al contoarelor inteligente (smart metere). Motivul era că acest contoar facilitează citirea consumului, care se face în timp real, conectarea și deconectarea se poate realiza din centrală. Un alt motiv era că toate costurile pentru schimbarea contoarului, inclusiv costul de achiziție ar fi tranferate în factura clientului.

Țintele erau mult mai ambițioase în comparație cu ceea ce își propusese ANRE care dorea ca până în anul 2020, distribuitorii să monteze smart metere la minim 30% din clienți și până în 2026, toți consumatorii de energie electrică să aibă montate aceste contoare. Dar între timp, planul a fost modificat astfel încât în 2017, pe plan național aveam montate mai puțin de  200.000 de contoare inteligente. Programul continuă destul de greu pentru că toate costurile implicate erau mai mult decât putea suporta  consumatorul, mai ales că energia electrică suferise scumpiri cu 15% în anul precedent.

În țara noastră există aproximativ 9 milioane de consumatori de energie electrică. Din aceștia, 8.3 milioane sunt casnici. Distribuitorii pentru aria casnică sunt Electric, Enel, CEZ și E.ON. În prețul final al curentului intră mai multe componente cum ar fi prețul de achiziție, distribuție, bonus cogenerare, accize și taxe, certificate verzi și marja furnizorului.

Contoarele inteligente în 2018

Anul trecut au fost produse peste 200.000 de contoare inteligente de către o companie italieaneasca ce este specializată în realizarea de dispozitive pentru încălzirea locuinței și pentru măsurarea consumului de energie produs. Fabrica se află în Brașov și cei de la Sit Group au investit  1.5 milioane de euro în unitatea de producție din țară a diviziei Metersit (cei responsabili de aria contoarelor inteligente).

La începutul anului 2017 fabrica din Brașov a intrat în funcțiune. Existau linii de producție, modele noi făcute după trendul Industry 4.0. În momentul de față, producția este de 400.000 – 500.000 de contoare inteligente pe an și conform celor de la Sit Group, aceasta va crește datorită unor investiții prevăzute pentru 2018.

În anul trecut, s-a lucrat la jumătate din capacitatea fabricii. Până la sfârșitul anului, reprezentanții din Italia doresc ca producția să fie egală cu întreagă capacitate. Prețurile erau cuprinse între 70 și 90 de euro. De aici aflăm că Metersit a prosdus la fabrica din Brașov contoare în valoare de circa 14 milioane de euro.

Sit Group caută personal

În Italia, mai exact în nord, compania deține încă o fabrică de executat contoare inteligente, ca cea de la noi. Dar și contoarele realizate la Brașov ajung tot în Italia. Compania a considerat că la Brașov există personal calificat și o poziție geografică benefică pentru o astfel de investitite.

Group Sit a început afacera prin realizarea dispozitivelor de încălzire cum ar fi boilere, seminee sau sobe, și se află în România din anul 2008. Pe parcurs, s-a dezvoltat și segmentul contoarelor inteligente.

În momentul de față, în fabrică există 35 de salariați și vor să mai angajeze cel putin 20 de oameni. Se pare că le-a fost greu italienilor să găsească personal deși au pachete salariale atractive, plus alte beneficii.

Nu sunt excluse și alte investiții ale italienilor în România. În momentul de față se urmărește evoluția pieței.

Vânzări de 37,8 milioane de euro au avut cei de la Metersit în anul 2016, mai exact 13% din business-ul total al celor de la Group Sit. Deși contoarele inteligente sunt trimise doar în Italia, celelalte produse ale companiei ajung și în restul Europei, în Asia și în America. Grupul are un total de venituri în valoare de circa 300 de milioane de euro.

În țara noastră, un smart meter se vinde cu aproximativ 60 de euro, conform unor informații oferite de foști oficiali din ANRE. În această suma intră costul de achiziție dar și instalarea.

În Timișoara, există  AEM care este unul dintre cei mai mari producători de contoare inteligente din țara noastră. În 2016 firma a produs aproape două milioane de contoare.

Leave a Reply