Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Cum construim catalogul

Cum construim catalogul

Stocul (catalogul) și vizibilitatea (marketing-ul) sunt servicii contractate extern de către eDezvoltator de la compania CELSO. În acest articol, vom discuta despre cum CELSO Data Science rezolvă problema stocului și cum ia naștere catalogul eDezvoltator.

La data redactării acestui articol, catalogul eDezvoltator includea 72.455 de locuințe și 1885 de ansambluri doar din zona București – Ilfov. El include aproape toate locuințele noi livrate din 2021 și doar tipurile de locuințe vândute în trecut.

Catalogul eDezvoltator este cel mai mare director de locuințe construit vreodată și este complet diferit de cataloagele prezentate de site-urile de anunțuri prin faptul că nu permitem ofertanților să publice la noi pe site ci moderăm tot conținutul. Practic, catalogul este construit manual de echipele noastre de date și afișează doar conținut verificat.

Catalogul nu este mare doar cantitativ ci și calitativ. Fiecare ansamblu este prezentat cu lux de amănunte pe baza unor informații colectate direct de la ansamblu (din teren) iar locuințele sunt măsurate de echipele noastre pentru a ne asigura că dimensiunile și suprafețele sunt reperezentate în mod standardizat pe eDezvoltator.

Nu în ultimul rând, LLM-ul nostru intern crează opinii bazate pe un set de peste 500 de variabile colectate de la ansambluri și despre locuințe. Recenziile sunt create atât obiectiv, raportate la alte locuințe/ansambluri similare, cât și subiective, raportate la preferințele utilizatorului. Astfel, am fost primul site din România care folosește conținut generativ bazat pe modelul Claude – Anthropic.

Mai jos vom descrie sumar cum parcurgem fiecare etapă necesară în creația catalogului.

Identificare

Pentru a identifica ansamblurile noi, folosim un cumul de metode. În primul rând, obținem date despre autorizațiile de construire de la Birourile de Urbanism ale localităților vizate. Acestea includ adresele viitoarelor șantiere și, uneori, beneficiarii lor.

Avem echipe de teren care fie auditează ansambluri deja existente, fie verifică adresele viitoarelor ansamblurilor – cele descoperite anterior. Odată ce un ansamblu nou este descoperit, contactăm dezvoltatorul și solicităm informații despre proiect.

De cele mai multe ori, primim un set de randări, o listă de prețuri și planșele (desen tehnic) ale locuințelor. Aceste materiale sunt îndeajuns pentru a merge mai departe.

Segmentare

Folosind materialele obținute anterior, echipa CELSO Data Science realizează procesul de segmentare, care presupune ”felierea„ ofertei transmise de dezvoltator în zeci sau chiar sute de bucăți – câte una pentru fiecare locuință în parte.

În cadrul procesului de segmentare, planșele sunt prelucrate și se extrag date despre compartimentare, ferestre, uși, poziția față de soare, etaj etc.. În total, se verifică 150 de factori (data points) pentru fiecare locuință.

De asemenea, tot în acest proces, planșele clădirilor sunt împărțite în planșe pentru fiecare locuință în parte. Aceste planșe individuale vor fi preluate ulterior pentru a fi standardizate.

Standardizare

Standardizarea materialelor este procesul prin care, pentru fiecare locuință, realizăm un set de materiale standard pe care le vom folosi ulterior pe site. Acest set include următoarele materiale:

  • Planșe tehnice (câte una pentru fiecare nivel) cu cote și suprafețe;
  • Randări 2D cu poziția optimă a mobilierului;
  • Randări 3D din 4 unghiuri diferite;
  • Randări 3D cu simularea proiecției luminii naturale în funcție de poziția cardinală în mai multe momente ale zilei;
  • Tur virtual.

Imaginile generate în urma standardizării sunt apoi preluate într-un sistem intern, multimodal, antrenat pentru a oferi informații detaliate despre fiecare locuință.

Conținut generativ

Considerăm că acest tip de conținut este viitorul Internetului. Odată cu progresul adus de Open AI, Anthropic și Meta, este clar că site-urile viitorului nu vor fi ca niște cărți care ne oferă mult context adesea inutil ci mai degrabă ca asistenți care ne ajută să găsim rapid informația dorită.

În acest sens, folosim un LLM intern, bazat pe Anthropic Claude 2, care analizează ansamblurile și locuințele apoi pregătește trei tipuri de conținut generativ pentru fiecare ansamblu sau locuință:

  1. Prezentarea obiectivă este un text care analizează locuința sau ansamblul în mod obiectiv, comparând cu alte oferte din zonă;
  2. Prezentarea dinamică este un text creat special pentru utilizator, bazat pe preferințele sale, cele comunicate atunci când își creează un cont la noi pe site;
  3. Asistentul este o interfață de tip chatbot care răspunde utilizatorului la propriile întrebări despre ansamblu sau locuință.

Citește mai mult despre aceste tehnologii în articolul ”Cum compunem opiniile„

Publicare

Publicarea începe încă din faza de segmentare, când încărcăm materialele așa cum le-am primit de la dezvoltator și cu informații minime. În această fază, pe site apar doar date superficiale (ca pe celelate site-uri de imobiliare) și nu există conținut generativ.

Ulterior, cu un decalaj de câteva săptămâni, după ce am standardizat materialele, paginile de locuințe și de ansamblu sunt completate cu conținut generativ și cu materialele complete (randări și tur virtual).

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Programul de implicare socială derulat de eDezvoltator.ro

Articolul următor

Cum compunem textele

Recomandăm și...