Ai o casă nou construită? Reguli pe care să le respecți

Mutatul în casă nouă vine la pachet cu entuziasm și elan de viață. Dar, înainte să aduci vesela și tacâmurile și să te muți propriu-zis, trebuie să știi câteva lucruri despre locuința nouă. Plănuiești să te muți într-o casă nou costruită? Nu omite aceste recomandări.

Ce trebuie să faci la o casă nou construită înainte să te muți

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te muți într-o locuință recent construită. Deși consideri că împachetatul și despachetatul sunt singurii pași majori care stau în calea instalării tale în casa nouă, de fapt, ceea ce faci după ce te muți este de o importanță vitală.

Trebuie să te obișnuiești cu noua locuință, să înțelegi cum funcționează și să demarezi demersurile necesare până intri în rolul de locatar. Aceste lucruri trebuie realizate chiar înainte să te muți, în loc să aștepți sau să crezi că poți face totul pe parcurs.

Este adevărat că locuințele nou construite sunt mai eficiente energetic, dar ele otrăvesc aerul din interior. Acest lucru se datorează compușilor chimici emiși de materialele de construcție, mobilierului, parchetului și a altor obiecte din casă.

Știai că terenul de sub casă emite radon? Radonul este un gaz radioactiv degajat continuu din sol și care intră în locuință prin fisurile din fundație, pereți și podele. Din păcate, radonul afectează serios plămânii și este principala cauză de cancer pulmonar la nefumatori.

De aceea, atunci când te muți într-o casă nou construită trebuie să aerisești cât mai mult, zilnic. Astfel, radonul, împreună cu alte substanțe toxice din casă sunt îndepărtate.

Locuințele nou construite sunt mai bine izolate decât casele și apartamentele construite acum mai bine de 10 ani. Dacă înainte existau pierderi de căldură și ventilația naturală nu era blocată de tot, în zilele noastre tâmplăria, tocaria și pereții nu permit schimbul de aer și temperatură cu exteriorul. Dacă nu aerisim cât mai des, atunci trebuie investit într-un purificator de aer decent.

Ce reguli trebuie să respecți la o casa nou construită

Casele nou construite încă lucrează, pereții sunt umezi iar mobilierul și parchetul încă nu au scăpat complet de mirosul de formaldehidă. Când te muți într-o casă nou construită, trebuie să respecți o serie de reguli:

Achiziționează un aparat de monitorizare a aerului și aerisește periodic. Atunci când aerisirea este dificilă, datorită condițiilor meteo sau poluării, trebuie să folosești un purificator de aer.

Evită folosirea parfumurilor sintetice din odorizantele pentru casă. Multe astfel de produse odorizante miros foarte frumos, dar conțin compuși volatili potențial cancerigeni. Chiar și unele produse de curățenie conțin parfumuri pe bază de esteri, care sunt derivați din benzen, o substanță ce poate agrava astmul și cauza multe alte probleme de sănătate.

Dacă nu poți să aerisești camera, scoate covoarele la aer. Acestea, ca și produsele derivate din lemn precum PAL și MDF, sunt pline de aditivi și mai ales formaldehidă.

Folosește un dezumidificator atunci când ai prea multă umiditate în casă. Umiditatea crescută poate duce la apariția mucegaiului și a astmului. Partea bună este că unele dezumidificatoare au și funcție de uscare a hainelor.

Scapă de poluarea cu radon. Aceasta este una dintre cele mai importante reguli când te muți într-o casă nou construită. Radonul se înfiltrează prin fundațiile de beton și beciuri și chiar prin țevile de gaz și apă. Cele mai expuse locuințe se află în Transilvania și în cele mai mari aglomerații urbane: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Constanța.

Cum elimini radonul din casa nou construită

Cu sau fără pivniță, tot poți avea radon în casa nou construită. Radonul provine din materialele folosite la construcția casei – cărămidă, piatră, pământ – sau chiar de la gipsul (rigipsul) cu care au fost acoperiți pereții interiori.

Pentru a preveni și elimina radonul din casă, poți să utilizezi membrane antiradon la fundație, să etanșezi fisurile datorate tasărilor și să ventilezi – natural sau mecanic – toate încăperile din locuință.

Ideal ar fi să ventilezi cât mai des încă dinainte să faci marele pas și să te muți în casa nou construită. Respectă aceste reguli atunci când construiești un imobil sau te muți în casa nou construită. Ai grijă de sănătatea familiei tale și bucurați-vă de noua casă!