De ce este bine să îți asiguri casa și ce riști dacă nu faci asta

Unele statistici arată că, în România, are loc un furt din locuință pe oră, iar pompierii sunt chemați de 15 ori pe zi pentru a stinge incendii apărute la proprietățile oamenilor. Locuițele sunt supuse la mai multe riscuri, iar noi vrem să ne simțim acasă în siguranță și protejați de orice fenomene. Uite de ce este bine să îți asiguri casa și ce riști dacă te hotărăști să nu faci acest lucru.

De ce să iți asiguri locuința

Anual, mii de locuințe din România sunt inundate și afectate de dezastre mai mult sau mai puțin naturale. Iei în calcul încheierea unei polițe de asigurare pentru locuința ta? Iată câteva motive pentru care să îți asiguri locuința:

• Iți protejezi casa de incendii, inundații sau cutremure. Frecvent au incendii din cauza fumatului în spații neamenajate, coșuri de fum necurățate sau defecte, instalații electrice defecte sau mijloace de încălzire improprii.

• Bunurile din casă sunt acoperite de asigurare. În alte cuvinte, daca ți se fură laptopul și tableta, acestea sunt asigurate. De asemenea, dacă mobilierul sau electrocasnicele sunt deteriorate din cauza unor dezastre, vei recupera banii astfel încât să le poți înlocui fără eforturi financiare.

• Dacă ești responsabil, vei încheia polița obligatorie de asigurare a locuinței, care costă între 10 și 20 de euro pe an. Dar poți opta și pentru o asigurare facultativă, care oferă acoperire completă și mai multe beneficii în cazul în care ai nevoie. Spre exemplu, poți achiziționa un serviciu de asistență tehnică la domiciliu, ceea ce se traduce prin faptul că poți beneficia de ajutorul specialiștilor pentru reparații de urgență chiar la tine acasă.

• Având o asigurare pentru casă, te asiguri că poți face față cheltuilelor neprevăzute, pentru diverse reparații.

• Dacă trebuie să repari casa și este imposibil să trăiești aici pentru o perioadă limitată de timp, unele asigurări acoperă cheltuielile de cazare. În cazul în care vrei să fii pregătit în acest aspect, informează-te la mai multe firme de asigurări.

Ce riști dacă nu iți asiguri casa

Astăzi, toți proprietarii din țară sunt obligați să își asigure locuința împotriva riscurilor cauzate de diverse catastrofe naturale – alunecări de teren, inundații și cutremure. Dar poate riscul să te lovești de una dintre aceste situații este minim și nu vrei să închei o poliță de asigurare de care, mai mult ca sigur, nu vei avea nevoie. Totuși, ești obligat. Iți poți asigura locuința și printr-o asigurare facultativă, dar aceasta este complementară celei obligatorii.

Partea buna este că poți alege pentru ce riscuri vrei să cumperi protecție. Când închei contractul de asigurare, ai posibilitatea să alegi cât ai vrea să primești în cazul în care locuința ta este afectată.

Ce riști dacă nu închei o poliță de asigurare pentru casă?

În primul rând, locuința ta nu este asigurată în caz de dezastre naturale. În al doilea rând, ești pasibil de amendă, căci organele specializate pot sancționa această abatere.

Dacă nu îți asiguri casa, vei plăti din propriul buzunar pentru reparațiile sau chiar reconstrucția casei tale. Să nu mai menționăm că în perioada renovării va fi greu să găsești o locuință temporară în care să te simți în largul tău. Însă, cu asigurarea potrivită, poți fii fără griji în toate situațiile sus-menționate.

Spre ce să te orientezi când asiguri casa

Întâi, trebuie să stabilești care sunt riscurile majore la care este supusă casa ta. Locuiești într-o zonă cu risc de inundații, au loc frecvent cutremure sau vecinul de deasupra tot uită robinetul deschis în baie? Deții în locuință obiecte de valoare mare? Toate aceste lucruri contează atunci când închei o poliță de asigurare la casă.

Apoi, trebuie să alegi o companie de asigurări de încredere. Istoria ne învață că și companiile de încredere și renumite pot să aibă probleme și să falimenteze. Deși nu putem fi la curent cu toate problemele pe care ale are un eventual asigurator, putem să ne facem temele și să ne documentăm cât mai bine înainte să asigurăm casa.

Alege un pachet de asigurare a locuinței care ți se potrivește. Riști mult dacă nu îți asiguri casa – poți pierde investițiile de o viață! Partea bună este că poți să îți asiguri chiar și valoarea întreagă a locuinței, dar trebuie să fii dispus să plătești pentru această poliță. Tu la ce societate ai încheiat contractul de asigurare a casei?