Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Arhitectura

Nu doar siguranța și confortul pe care le oferă o clădire sunt importante. Este important și modul în care arată acea clădire și modul în care se încadrează în mediul exterior. Arhitectura clădirilor de locuit prezintă extrem de multe opțiuni, care mai de care mai interesante. Unele sunt potrivite zonelor urbane, altele sunt potrivite zonelor rurale și dacă sunt gândite corect, toate pot asigura un grad mare de confort vizual. 

Clădirea

Adesea, clădirile care compun ansamblurile rezidențiale din România sunt inspirate din unul dintre următoarele stiluri arhitecturale:

Arhitectura

Arhitectura modernă

Este o arhitectură care mizează pe simplitate și pe materiale precum oțelul, sticla sau betonul.

Casele sau blocurile de locuințe cu arhitectură modernă au forme geometrice exacte, de regulă au un acoperiș plat de tip terasă și sunt foarte puternic concentrate asupra funcționalității.


Arhitectura victoriană

Stilul victorian este prezent peste tot prin statele britanice, însă poate fi întâlnit și prin alte părți ale lumii, inclusiv în România.

Acesta a apărut în timpul revoluției industriale, odată cu numeroasele tehnici de construcții moderne care au început sa fie inovate. De regulă, arhitectura victoriană are foarte multe detalii estetice, care primează în favoarea detaliilor funcționale.

Arhitectura
Case în stil pur victorian în San Francisco

Elementele definitorii ale acestui stil pot fi porțile mari ornamentale, planurile asimetrice sau exteriorul din cărămidă. Casele victoriene sunt mari și au planuri interioare foarte complexe.


Arhitectura scandinavă

Este o arhitectură gândită pentru confort. Casele construite în acest fel sunt luminoase și folosesc foarte mult lemn și sticlă.În general, sunt definite de un decor minimal și de tehnologii gândite pentru economia  de energie.

Arhitectura
Deși la exterior casele în stil scandinav nu sunt foarte diferite de cele construite în România, interioarele diferă considerabil

Arhitectura clasică

Standardele clasice de construcție se bazează pe simetrie. Casele ce fac parte din acest stil sunt realizate din piatră, au adeseori două etaje și includ elemente de design precum coloanele, balustradele și pridvoarele. 

Arhitectura
Fațada unei clădiri care incorporează stilul clasic de arhitectură

Arhitectura minimalistă

Este acea arhitectură care folosește spațiul ca element de decor. Se bazează pe linii drepte și curate și pe diverse soluții de iluminare. 

Arhitectura
Acest stil arhitectural a prins multă popularitate în ultimul deceniu, majoritatea caselor moderne adoptându-l

În general, indiferent de stilul arhitectural ales, casa trebuie să îndeplinească două roluri esențiale: să arate bine și să asigure tot confortul de care au nevoie locatarii. Tocmai de aceea, este bine să fie angajat un arhitect care să analizeze locuința ce urmează a fi cumpărată. 


Locuința 

Este important ca întreaga clădire pe care o achiziționezi să fie bine construită, bine izolată și foarte bine gândită din punct de vedere arhitectural. Este la fel de important, însă, să fie bine compartimentată și să poată face față nevoilor zilnice ale celor care locuiesc în ea. 

Compartimentare și suprafețe

Confortul într-o locuință este dat de modul în care este mobilată și amenajată, dar și de spațiile pe care aceasta le asigură. Există câteva reguli, impuse legislativ prin legea 114/1996:

  • Înălțimea minimă a camerelor de locuit trebuie să fie de minim 2.55 metri. Totuși, arhitecții recomandă o înălțime mai mare ( de 2.7 – 3 metri). O înălțime minimă poate fi sufocantă, mai ales dacă se înalță pardoseala cu o șapă sau se coboară tavanul cu un tavan fals;
  • Lățimea minimă de circulație pentru coridoare trebuie să fie de 1.2 metri;
  • Suprafața utilă trebuie să fie de minim 52 de metri pătrați pentru un apartament de 2 camere, minim 66 mp pentru unul de 3 camere și minim 37 de mp pentru o garsonieră;
  • Fiecărei persoane care locuiește în casă trebuie să îi revină un volum de locuit de 15 metri cubi de spațiu liber (fără electrocasnice, piese de mobilier, etc);

Pe lângă compartimentare, contează și suprafețele vitrate. Cu cât sunt mai mari și mai multe, cu atât gradul de confort este mai mare.

Orientare cardinală

În raport cu punctele cardinale, locuința trebuie să prezinte următoarele detalii: camera de zi să fie orientată spre sud iar zona de dormit să fie orientată spre nort;

Etaje

În ceea ce privește etajul, atunci când caută un apartament majoritatea oamenilor își doresc un etaj intermediar. Totuși, parterul sau ultimul etaj pot avea destul de multe avantaje. Un apartament la ultimul etaj prezintă mai puține riscuri de a fi infestat cu dăunători, este mai puțin zgomotos și are mai puține cheltuieli cu încălzirea, în condițiile în care aerul cald se ridică.

Dacă blocul este într-o zonă urbană frumoasă, priveliștea de la etaj poate să valoreze destul de mult. Un apartament la parter, în schimb, are avantajul de a nu avea vecini dedesubt precum și avantajul unui acces mai rapid.


Cartierul

Clădirea în care îți cumperi locuința este cea mai importantă, deoarece este locul în care îți vei petrece cel mai mult timp.

Arhitectura
Zonă rezidențială de densitate redusă

Totuși, nu trebuie să neglijezi detaliile cartierului în care alegi să te muți. Înainte de a lua decizia unei achiziții este bine să analizezi cu atenție tot ceea ce se întâmplă în cartier și să îți pui o serie de întrebări:

Arhitectura

Care este modul în care îți poate impacta traficul viața?

Traficul este una dintre problemele  prezentului și îți poate impacta destul de puternic stilul de viață.

Dacă  în jurul locuinței traficul crează blocaje, poate să îți blocheze accesul în ansamblul imobiliar.

De asemenea, același trafic poate să producă zgomot, să genereze poluare sau să crească riscurile, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Deși un apartament într-o zonă centrală pare a fi foarte atractiv, traficul este un element care poate să aducă un punct negativ acestei opțiuni.


Arhitectura

Cât de late sunt drumurile?

Lățimea drumurilor înseamnă o fluidizare mai bună a traficului, însă poate să însemne și mai multe mașini parcate sau circulația cu o viteză mai mare. 


Arhitectura

Există trotuare? Cât de late sunt?

Trotuarele sunt un accesoriu urban care poate crește gradul de confort și de siguranță. Acestea te pot feri de mașini, îți permit să circuli fără a te murdări și oferă confort la mers.

Dacă vrei să circuli mult pe jos, este bine să ai în vedere prezența trotuarelor. Acestea trebuie să fie suficient de late în așa fel încât să permită împingerea fără probleme a unui cărucior și să nu poată fi accesate de mașini în scopul parcării;


Arhitectura

Care este designul clădirilor?

Este un design uniform, impus de municipalitate sau este un design aleatoriu? 


Arhitectura

Cum sunt organizate spațiile?

Sunt suficient de multe spații verzi în jurul clădirii? Sunt suficiente parcări? Există acces facil către tomberoane? Există parcuri și locuri de joaca pentru copii.


Care este modul în care poate evolua cartierul?

Înainte de a decide asupra achiziției este bine să mergi la primărie să soliciți un plan urbanistic. Este foarte important să știi dacă urmează să se construiască ceva nou, dacă există planuri pentru fluidizarea traficului, etc.

Cartierul trebuie să îndeplinească toate detaliile pentru un grad cât mai mare de confort. Tocmai de aceea, toate aceste detalii sunt importante, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.