Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Investiție și parte financiară

Dacă toate detaliile amintite mai sus îmbracă locuința într-o imagine perfectă, te poți gândi la o investiție. Trebuie să ai în vedere că investiția în imobiliare, indiferent că este o garsonieră sau o casă, implică o serie de acte și drumuri.

Investiție și parte financiară
Property investment or saving money for buy home. A businessman hand holding coin over growing plant on stacked coins and resident house model on wooden table.

În cazul în care nu ai suficienți bani strânși, va trebui să soliciți un împrumut de la bancă, iar alegerea băncii care îți oferă creditul poate fi un alt pas important. 

Chiar dacă ai găsit casa perfectă, există încă o serie de criterii de care trebuie să ții cont 

Alege cu atenție banca de la care iei creditul imobiliar

Presupunând că achiziționezi imobilul printr-un credit, atenția pe care trebuie să o acorzi băncii este similară cu atenția pe care trebuie să o acorzi locuinței. În principiu, este bine să cauți o dobândă cât mai mică. La o sumă mare împrumutată, chiar și cele mai mici diferențe ale dobânzii pot să te scutească de cheltuieli mari pe termen lung. 

Caută să faci împrumutul în lei

Creditele în lei sunt mai sigure și mai ieftine decât creditele în orice altă varută. Este adevărat că dobânzile în lei sunt mult mai puțin stabile, însă pe termen lung leul este moneda care îți poate aduce cheltuieli mai mici.

Nu te îndatora prea mult

Împrumută o sumă pe care ți-o poți permite. Rata pe care o plătești lunar nu ar trebui să îți afecteze cu nimic stilul de viață;

Ține cont de faptul că o investiție imobiliară implică o serie de taxe

Pe lângă prețul pe care îl plătești pe locuință, va trebui să plătești și taxele notariale(acestea variază între câteva sute și peste 1000 de euro în funcție de dimensiunile locuinței și de zona în care se află), eventualul TVA (dacă proprietatea este pe firmă) și diverse datorii lăsate de vechiul proprietar. Este bine să te informezi, așadar, în legătură cu toate cheltuielile pe care le ai de făcut și să te asiguri că locuința nu are datorii ascunse;

Calculează-ți bugetul foarte bine, pe termen lung

Poate că astăzi ai un venit suficient de mare, care îți permite să plătești fără probleme o rată substanțială. Peste 25 de ani lucrurile se pot schimba. Gândește pe termen lung și asigură-te că poți plăti fără probleme rata.

Dacă poți, achită creditul în avans

Achitând în avans, chiar și dacă alegi să plătești în plus 10% din rată în fiecare lună, vei descoperi că perioada de rambursare scade foarte mult sau valoare ratei scade foarte mult. 

Gândește-te la eventualele oportunități financiare pe care ți le poate aduce imobilul cumpărat

Este posibil ca la un moment dat să îți dorești mai mult iar situația financiară să îți permită achiziția unei alte locuințe ( mai mari, mai bine poziționate, etc). Gândește-te la modul în care imobilul îți poate aduce câștiguri financiare: îl poți închidira? Care sunt prețurile chiriilor din zonă? Îl poți vinde cu o sumă mai mare de bani? Care este evoluția pieței?