Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Juridic

Un ultim aspect care ar trebui să te preocupe la achiziția unui imobil este cel juridic. Tranzacția implică o mulțime de acte pe care trebuie să le oferi sau pe care trebuie  să le primești. 

Pentru a putea face tranzacția, va trebui să ai la îndemână actele de identitate și certificatul de căsătorie sau eventuale convenții matrimoniale. 

Juridic

Pentru a putea solicita un împrumut imobiliar vei avea nevoie de actele de identitate ale tuturor persoanelor care împart creditul, de documentele care atestă realizarea de venituri și de declarații pe proprie răspundere solicitate de bancă.

De asemenea, va trebui să soliciți acte de la vânzător: copie după actul de proprietate, extrase din documentația cadastrală, certificatul de eficiență energetică, extrasul de carte funciară și o declarație pe proprie răspundere din partea vânzătorului, care să ateste că bunurile nu sunt subiectul unor litigii și că nu sunt revendicate.

De asemenea, vânzătorul va avea nevoie și de alte acte:

  • Ultimele facturi de la furnizorii de utilități și chitanțele prin care se arată că s-au achitat integral;
  • Adeverință de la asociația de proprietari;
  • Orice alte acte care au legătură cu proprietatea.

Atenție maximă la clauzele contractului 

Deși vei semna, cel mai probabil, un contract gata făcut ce va trebui doar să fie completat cu datele personale și semnat, va trebui să îl citești cu mare atenție și să soliciți eventuale modificări atunci când consideri că ceva nu este în regulă. 

Spre deosebire de vechiul Cod Civil, legislația privind contractele imobiliare din prezent este mult mai flexibilă. Atâta vreme cât se respectă legile în vigoare, poți negocia orice clauză care să te avantajeze.

Acordă atenție cadastrului și intabulării 

Dacă ai reușit să închei tranzacția cu succes, este indicat să înscrii dreptul de proprietate în cartea funciară a acesteia. 

Cartea funciară este un document care prezintă absolut toate informațiile despre proprietate, atât fizice, cât și juridice. 

Înscrierea în cartea functiară ( intabularea ) previne situația neplăcută în care vechiul proprietar poate să vândă proprietatea și altor persoane. Practic, persoana care ajunge primul să înscrie proprietatea în Cartea Funciară va fi proprietarul de drept. 

Pentru intabulare ai nevoie de documentație cadastrală  obținută de la OCPI ( Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară).

Concluzii și sfaturi finale 

Dacă vrei să achiziționezi o proprietate care să fie o investiție bună și să se poată transforma într-o casă pe care să o îndrăgești, este bine să îți iei suficient timp pentru a analiza fiecare detaliu, de la structură, până la opțiunile pe care le ai în amenajările interioare.

Dacă ai ocazia, apelează la specialiști: ingineri structuriști, arhitecți, topografi, designeri interiori, consultanți financiari, etc.  Este adevărat că toți acești profesioniști costă, însă costurile pot fi justificate și pot fi concluzionate printr-un preț mai mic plătit pentru casa visurilor tale.

Înainte de a lua decizia unei achiziții, încearcă să vizitezi cât mai multe proprietăți, pentru a simți pulsul omeniul imobiliar și pentru a învăța să negociezi. La fiecare proprietate vizualizată este bine să analizezi absolut toate detaliile. 

Cu siguranță, nu vei găsi casa perfectă din prima, însă cu răbdare poți descoperi o ofertă care să fie pe placul tău.

Pentru a putea achiziționa o proprietate bună la un preț mic, urmează următoarele sfaturi:

  1. Stai mereu cu ochii pe site-urile de anunțuri imobiliare și pe site-urile de licitații. De multe ori, băncile sau firmele de licitații prezintă oferte greu de ignorat. 
  2. Găsește vânzători nerăbdători să încheie vânzarea. Pentru asta poți să te interesezi în legătură cu istoricul imobilului pe care ai pus ochii. Dacă prețul a scăzut de la punerea lui în vânzare până în prezent iar imobilul este pus la vânzare de foarte multă vreme, înseamnă că proprietarul este dispus să negocieze. O astfel de proprietate poate să ascundă și anumite probleme, așadar, atenție maximă!

Fă compromisuri! Există compromisuri pe care le poți face și compromisuri pe care nu le poți face. Încearcă să faci compromisuri atunci când găsești probleme ce pot fi rezolvate, iar acestea generează un cost mai mic.