Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Poziția Clădirii

Poziția Clădirii
Empty room interior with parquet floor and terrace in country house, sunlight

Este foarte important locul în care se află proprietatea pe care vrei să o cumperi. De poziția ei depinde durata sa de viață, rezistența la eventuale cutremure, inundații sau alte dezastre naturale și gradul de confort pe care îl oferă.

Pentru a stabili dacă poziția proprietății pe care o dorești este bună, trebuie să faci o radiografie a rutinei tale zilnice, a planurilor pe care le ai pentru viitor și a scopului pe care îl are achiziția și să bifezi avantajele și dezavantajele pe care aceasta le oferă în raport cu dorințele tale. 

În principiu, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

1.
Distanța de mers pe jos față de principalele obiective pe care le frecventezi.

Dacă este o proprietate locativă, este bine să fie cât mai aproape de o piață, de magazine, de școli, grădinițe, clinici medicale, instituții administrative, etc. Dacă este o proprietate destinată business-ului, trebuie să fie cât mai aproape de principalii tăi parteneri, furnizori și instituții cu care lucrezi frecvent.

Poziția Clădirii
Nu vei putea folosi mereu mașina pentru deplasări, așa că e indicat să achiziționezi o locuință într-o zonă apropiată de desintațiile tale de zi cu zi.

2.
Accesibilitatea la drum

Este un alt aspect esențial, care poate crește gradul de flexibilitate al clădirii. O clădire care oferă acces către un drum public poate asigura acces facil pentru Salvare, Poliție sau alte echipe de intervenții, poate asigura o eficiență mult mai mare atunci când se descarcă mobilier sau mărfuri, etc.

Poziția Clădirii
Accesul rapid la drumurile mari aproape întotdeauna garantează că vei avea în apropiere o stație de autobuz.

3.
Distanța față de celelalte clădiri din zonă

De acest aspect poate să depindă gradul de iluminare solară, percepția vizuală a mediului exterior din interiorul clădirii sau confortul fonic.  Distanța minimă față de celelalte clădiri depinde foarte mult de înălțimea acestora. Astfel, în mod ideal, distanța față de o clădire trebuie să fie de minim 3x înălțimea acesteia.

Poziția Clădirii
Blocurile înalte și apropiate vor avea anumite laturi umbrite tot timpul zilei

4.
Orientarea față de punctele cardinale

Este un aspect de care depinde iluminatul natural al spațiilor locative, precum și alte aspecte ale confortului. Este important ca pe timpul iernii razele solare să supună fațadele construcției la radiații timp de 2-3 ore în fiecare zi.

Poziția Clădirii
Clădirile poziționate cu ferestrele către est se vor bucura de temperaturi plăcute dimineața

5.
Topografia, Topometria și Geodezia terenului

Sunt aspecte complexe, care contează extrem de mult în modul de exploatare al clădirii și în același timp contează în durata de viață a acesteia. Este bine să verifici înclinarea terenului, tipul de pământ pe care este construită clădirea (nisipos sau argilos), adâncimea la care se află pânza freatică sau diverse alte particularități.

În funcție de aceste aspecte, vei ști dacă există riscul unor inundații, dacă există riscul unor alunecări de teren, dacă accesul auto și pietonal este unul facil sau dacă există riscul de infiltrații de apă în subsoluri și fundații.

Poziția Clădirii
Odată cu încălzirea globală a crescut și riscul inundațiilor, de aceea este deosebit de important să alegi un imobil amplasat într-o zonă cu risc scăzut

6.
Traficul din jur și densitatea zonei

Este un alt aspect important al amplasării. Poziționarea într-o zonă centrală poate să însemne animație și o mulțime de puncte de interes. Totuși, aceeași poziționare centrală poate să aducă disconfort fonic destul de mult și să ducă la o serie de probleme legate de iluminare, poziționarea față de celelalte clădiri, etc.

Poziția Clădirii
Zonele centrale, deși atractive, sunt adesea foarte poluate, ceea ce poate duce la probleme serioase pe termen lung

Este bine, așadar, să ai în vedere toate aspectele legate de locul în care se află clădirea, în așa fel încât să te asiguri că experiența pe care urmează să o ai ca proprietar este una pe care ți-o dorești. Pentru anumite verificări, cum ar fi topografia, topometria și geodezia terenului, este important să apelezi la experți care să facă un raport detaliat.