2022 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani din România în ceea ce privește volumele de tranzacții imobiliare. Investiție totală în primul semestru de 323 milioane euro

În primele șase luni au fost semnate 14 tranzacții, cu o valoare medie de 23 de milioane de euro. Între timp, 79% din volumul tranzacțiilor a fost finalizat în al doilea trimestru al acestui an. Cea mai mare afacere din acest an a fost semnata in al doilea trimestru al acestui an, achizitia EXPO Business Park de catre S IMMO AG de la Portland Trust, proces asistat de CBRE Romania, cea mai mare companie de afaceri imobiliare si servicii de investitii la nivel global. pe baza veniturilor din 2020.

Bucureștiul a avut cea mai mare pondere din totalul investițiilor, atrăgând 10 tranzacții. Doar 20% din investiția totală a mers către orașele din regiune, iar Cluj-Napoca a fost cel mai căutat.

Din perspectiva sectoarelor de piață, clădirile de birouri ocupă primul loc, reprezentând 62% din investiția totală în fiecare țară în primul trimestru al anului 2022. Sectorul industrial reprezintă 15%, iar sectorul retail 12%.Conform raportului CBRE, hotelurile și proiectele cu utilizare mixtă au o pondere combinată de 11%. În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, cea mai importantă parte a capitalului, reprezentând 37% din totalul investiției, a fost adusă de austrieci, urmați de belgieni (22%) și români (18%). În primul trimestru al anului 2022, sursa de finanțare a fost în întregime străină, investitorii români încheind mai multe tranzacții în trimestrul al doilea.

Având în vedere volumul mare de tranzacții de investiții în curs, volumul total de investiții în 2022 este probabil să depășească volumul tranzacțiilor în 2021. Numărul final de tranzacții va depinde de piața de închiriere, dar și de condițiile financiare actuale de pe piața monetară și de o perspectivă mai largă. “Volumul proiectelor de inginerie în 2022 este foarte mare și credem că este unul dintre cei mai buni ani pentru volumele de tranzacții din România. Cu toate acestea, perspectivele pentru 2023 sunt mixte, deoarece majorările continue ale ratei dobânzii au un impact negativ asupra lichidității pieței. Chiar și în acest scenariu, randamentele ridicate oferite de România ajută și la stabilizarea interesului investitorilor”, a declarat Mihai Pătrulescu, șeful departamentului de investiții imobiliare la CBRE România.

La sfârșitul primelor șase luni din 2022, stocul de birouri moderne al Bucureștiului a atins 3,3 milioane de metri pătrați, cu patru proiecte de birouri livrate și aproximativ 100.000 de metri pătrați disponibili pentru închiriere. Odată cu finalizarea a două proiecte – Sema Park II – Oslo și London Building (31.500 mp închiriabili) și AFI Tech Park 2 (24.500 mp), Midwestul orașului a beneficiat de aproape 60% din contoarele noi de suprafață disponibile pentru închiriere. Între timp, Centrul și Teritoriile de Nord-Vest includ două noi livrări, Tandem și Faza 1 a @Expo. În plus, până la sfârșitul anului, 41.400 de metri pătrați de spațiu de birouri modern vor fi adăugați în două clădiri noi. 83% din suprafața totală de livrare se va adăuga în regiunea Midwest, singura clădire One Cotroceni – Faza 2, cu o suprafață de 34.500 mp. Restul de 17% aparține regiunii centrale, unde va fi lansată clădirea de birouri Tudor Arghezi, un proiect închiriabil de 7.000 mp. Totodată, stocul de clădiri moderne de birouri din capitală va crește cu cca. 94.000 mp până la sfârșitul anului 2023.

2022 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani din România în ceea ce privește volumele de tranzacții imobiliare. Investiție totală în primul semestru de 323 milioane euro

Creștere cu 18% a suprafeței de închiriere

Închirierea totală de birouri în București a ajuns la 132.500 mp între ianuarie și iunie, o creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2021. Tranzacțiile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile de leasing) au reprezentat 70% din totalul activității de leasing, iar volumul tranzacțiilor a fost cu 60% mai mare față de prima jumătate a anului 2021. Cea mai semnificativă afacere a fost făcută de Booking Holdings, care a închiriat 9.000 mp în prima fază a campusului U-Center. O altă tranzacție importantă a fost închirierea a 6.500 de metri pătrați din clădirea de birouri a Spitalului Leventer din Immofinanz, Victoria Park.

În ceea ce privește pre-leasing, cea mai semnificativă afacere a fost finalizată în primul trimestru al anului 2022 de către furnizorul de software iGaming EveryMatrix, care a închiriat 7.500 mp în zona centrală a Bucureștiului. Tranzacțiile reînnoite/renegociate s-au ridicat la 38.100 mp, cu 16.600 mp mai puțin decât au fost renegociate în aceeași perioadă a anului 2021. Centru, Centru-Vest și regiunea Floreasca/Barbu Văcărescu cu 25%, 22% și 21% din totalul activității de leasing sunt primele trei subpiețe de birouri. A urmat subpiața CBD (Central Business District) cu 17%, urmată de birourile Băneasa-Otopeni, Sud, Nord-Vest, Dimitrie Pompeiu și Pipera Nord (15% din totalul activității de leasing).

„Influențată de dinamica recentă a pieței și de un număr limitat de proiecte în construcție, piața de birouri intră într-o nouă eră a dezvoltării. Modelele de lucru hibride câștigă consistență, iar acest sistem adaptativ cuplat cu nevoia de calitate Prioritizarea spațiului a determinat biroul. piata sa se reinventeze pentru a mentine activitatea de leasing pe o tendinta ascendenta.Biroul CBRE Romania.

În ceea ce privește cererea, segmentul de computere și high-tech este lider de piață, reprezentând 32% din suprafața totală închiriată în primele șase luni ale anului 2022, urmat de serviciile consumatorilor și agrement (16%) și profesionale (15% ) domenii.

2022 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani din România în ceea ce privește volumele de tranzacții imobiliare. Investiție totală în primul semestru de 323 milioane euro

14% din spațiile de birouri rămân libere

La finele celui de-al doilea trimestru, stocul de spații moderne de birouri din București a înregistrat o rată de neocupare de 13,9%, similar cu sfârșitul trimestrului precedent. Privind doar birourile de gradul A, rata de neocupare a scăzut la 11,7% în primul trimestru al anului 2022.

Chiriile medii au crescut cu 0,25 euro/mp/lună față de primele luni ale anului și au rămas stabile la 19,00 euro/mp/lună la sfârșitul celui de-al doilea trimestru. Proprietarii continuă să dea dovadă de flexibilitate în negocierea pachetelor de stimulente și a termenilor de închiriere, reducând chiria netă efectivă. Cu toate acestea, numărul limitat de livrări de birouri pe termen scurt și o redresare a activității de leasing pe o traiectorie ascendentă ar putea fi semne ale unei tranziții fără probleme către piața proprietarilor-ocupanți.