Amenajează un spațiu de joacă pentru copii, fără să faci investiții suplimentare

Copiii se joacă oriunde și cu orice. Dar dacă le asiguri un spațiu de joacă la voi în curte, cu materiale prietenoase cu mediul, toată lumea are de câștigat. Cât de greu e? Este un proiect costisitor? Învață cum să amenajezi un spațiu de joacă pentru copii, fără a face investiții suplimentare.

Idei de amenajare a unui spațiu de joacă

Un lucru plăcut și atât de natural, joaca este sănătoasă și necesară pentru dezvoltarea copiilor noștri. Prin joacă, cei mici cunosc și înțeleg lumea. Jocul este modul lor de a percepe lumea din jur și de a comunica. Așadar, trebuie să le asigurăm celor mici un mediu propice de învățare, unde să se joace nestingheriți și să se simtă protejați în orice moment.

Începe prin a asigura perimetrul în care urmează să amenajezi spațiul de joacă. Mărginește locul în care se vor juca cei mici. Folosește borduri de plastic, din cauciuc reciclat, compozit sau chiar lemn pentru a defini locul de joacă, apoi stabilește care sunt materialele ce vor fi folosite pe jos. Păstrezi gazonul, iarba, vii cu rumeguș, pietricele, nisip sau dale de cauciuc? Stabilește ce este mai bine pentru copil și buzunarul tău, bineînțeles.

Acum urmează ce este mai important: cum și cu ce se vor juca ai tăi copii?

Nu poți avea un loc de joaca fără leagăn. Adesea considerat simbolul copilăriei, leagănul este potrivit încă de la vârsta de 1 an și este garantat să îți țină puiul ocupat pentru cel puțin câteva zeci de minute. Mișcarea ritmica a leaganului îi liniștește și chiar îi aduce în pragul adormirii. În leagăn, copiii își dezvolta atenția, echilibrul și coodonarea mișcării. Poți improviza chiar tu un leagăn sau poți cumpăra unul destul de ieftin. Important este să tii cont de vârsta celor care se vor legăna în el.

Cine a spus că poți construi castele de nisip doar la mare? Amenajează o ladă de nisip sau o arie de 1 mp unde copiii să își dea frâu liber imaginației. Pe lângă nisip și marginile care să îl delimiteze, mai ai nevoie de câteva găletușe, lopățele și forme pentru nisip. Apoi puteți să dați drumul la joaca.

Fă un traseu pentru mașini. Folosește bucăți de lemne sau scânduri de la paleți pe care să le așezi sub formă de drumuri, rampe și poduri pentru mașinuțele copilului. Pe aici, chiar și mașinuța păpușii se poate plimba în voie. Daca ai pietruit o bună parte a curții, trasează cu creta sau vopsea un traseu pe unde să se plimbe cel mic cu tricicleta, bicicleta sau mașinuța.

Amenajează o bucătărie de jucărie. Daca nu ai posibilitatea să o faci din lemn, folosește cutii de carton. Încurajează-l pe copil să se joace cu nămol, chiar dacă veți avea de furcă cu spălatul după aceea. Joaca cu nămol este extrem de benefică, mai ales până la vârsta de 5 ani, căci stimulează imunitatea și dezvolăa creativitatea și imaginația. Când se joacă cu nămol, cei mici învață să se joace singuri și în echipa.

Poți construi un loc de joacă fără investiții suplimentare?

Dacă folosești ce ai la îndemână și reciclezi, poți să amenajezi un loc de joacă fără a investi prea mult în el. Poți face un leagăn dintr-o anvelopă veche sau legând o bucată lată de scandură cu 2 sfori rezistente în copacul din curte. Tot din anvelope și câteva bucăți de lemn poți face un balansoar pentru copii.

Dacă v-au rămas multe lemne de la construcția casei sau a gardului, le poți folosi pentru a face o căsuță în copac – visul oricărui copil. Ești puțin îndemănatic și vrei să îl stimulezi pe cel mic? Fă-i un loc de cățărare cu butuci, plăci și scânduri de care să legi ingenios sfori înnodate.

Indiferent de cum alegi să amenajezi spațiul de joacă pentru copii, să ai mereu în vedere siguranța lor. Construiește după un proiect bine stabilit și, chiar daca folosești obiecte pe care le ai în gospodărie, fii sigur că acestea se află în stare buăa și nu reprezintă un pericol pentru cei mici. Folosește-ți creativitatea și montează un loc de joacă fară a face investiții suplimentare!