Andreea Comşa, Premier Estate Management: În prezent, 70% din achiziţiile de proiecte rezidențiale se fac cu numerar

Pe piață pot exista reduceri de preț pentru unele articole, dar nu va fi un fenomen uniform, iar prețurile nu vor fi înjumătățite, așa cum se așteaptă unii clienți, au spus consultanții.

Andreea Comşa, managing partner Premier Estate Management, a explicat că şapte din 10 achiziții înregistrate astăzi în proiecte rezidenţiale noi se fac cu numerar mai degrabă decât cu credit bancar, iar clienţii sunt în principal cei care folosesc piaţa imobiliară pentru a lupta împotriva inflaţiei.

„Aproximativ 70% din achizițiile făcute în prezent în proiecte se fac în numerar, ceea ce înseamnă că cei care au numerar și doresc să-l protejeze de inflație sunt cei care cumpără acum apartamente”.

Pe de altă parte, proiectele de piață de masă care vizează clienții care cumpără în principal prin credit bancar suferă în prezent pe fondul creșterii ratelor dobânzilor și al preocupărilor pieței.

„Este important să spunem că piața rezidențială este o piață emoțională. Dintre toate segmentele pieței imobiliare, piața rezidențială are cea mai mare componentă emoțională, adică atunci când sunt știri negative în piață – am avut destule știri negative din februarie, și probabil că nu se va opri în curând – clienții sunt speriați, oamenii sunt speriați. Proiectele care sunt mai ieftine pentru apartamente, case mai ieftine, ceea ce numim proiecte de piață de masă, sunt primele care văd că cererea scad deoarece un procent mare de clienți sunt mergând la împrumuturi bancare, ei amână deciziile de cumpărare”.

Comşa a subliniat că piaţa rezidenţială de astăzi trece prin multe schimbări, ceea ce este oarecum paradoxal întrucât trece printr-un moment de tranziţie.

“Există întotdeauna componente contradictorii în aceste momente de tranziție, în care prețurile cresc și se anunță mai multe vânzări, dar știm că cererea a scăzut, așa că piața rezidențială trece printr-un moment dificil. Acesta este probabil cel mai important din ultimii ani. La o perioadă dificilă, asistăm la unele schimbări.”

Unul dintre paradoxurile pe care le menționează este că noile proiecte devin mai scumpe în timp ce cererea de pe piață scade.

„Prețurile mai mari se datorează lansării de noi proiecte în ultimul an și jumătate, al căror cost este direct afectat de creșterea materialelor de construcție. De obicei, între ceva ce se întâmplă în piață (la care asistăm acum) și corectând piața, există întotdeauna o perioadă de timp, fie șase luni, fie un an, până când totul este ajustat și corectat.”

Ea consideră însă că prețurile nu au început să scadă, deși unele proiecte la nivel național se pot confrunta cu un astfel de fenomen.

„Poate că în unele proiecte vom vedea o reducere, dar în altele, precum cel din municipiul București – vom vedea o încetinire a livrărilor, deoarece nu se aprobă proiecte noi – vom vedea jumătate din Oferiți-ne locuințe. pentru următorii 3-4 ani. Deci, dezvoltatorii care nu au presiune asupra capitalului propriu sau nu rambursează bani la bancă pot aștepta. Dimpotrivă, cei care trebuie să restituie bani la bancă pot primi o reducere.”

Consultantul consideră însă că scăderea nu va avea un impact uniform asupra pieței și prețurile nu vor fi niciodată „la jumătate din ceea ce se așteaptă clienții”.

“Majoritatea oamenilor vor să vadă reduceri la jumătate de preț. Este important de știut că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici. Mă refer la orașul București, cel puțin. Desigur, poate fi diferit în alte orașe și în zona Bucureștiului. Există primul articol afectat, s-ar putea să vedem o reducere ceva mai mare, dar tot nu cred că vorbim despre 50% sau despre ce se așteaptă clientul.”