Anunțurile băncilor lămuresc situația cu Noua Casă: valoarea maximă a finanțărilor este, de fapt, mai mică decât s-a crezut inițial

Anunțurile băncilor lămuresc situația cu Noua Casă: valoarea maximă a finanțărilor este, de fapt, mai mică decât s-a crezut inițial
Sursă foto: Unsplash.com

Instituțiile financiare sunt deschise spre a primi solicitări de împrumuturi în cadrul noului program guvernamental.

În cadrul unui anunț cu privire la începerea creditării prin Noua Casă, reprezentanții Băncii Transilvania au făcut anumite precizări cu privire la condițiile concrete de finanțare ale programului. Aceștia au precizat că în cazul locuințelor a căror valoare de achiziție nu depășește pragul de 70.000 de euro, vechi sau noi, finanțarea maximă ce poate fi oferită de bancă ajunge la 66.500 euro (echivalent în lei), avansul minim necesar fiind de 5%. Pe de altă parte, locuințele noi cu o valoare de achiziţie egală cu sau mai mare de 70.001 euro (echivalent în lei), finanţarea maximă se situează la 119.000 de euro (echivalent lei), iar avansul minim necesar este de 15%.

Interesant este că aceste cifre nu corespund exact cu anumite informații oficiale inițiale: ce se spunea atunci că ar fi valoarea maximă a finanțărilor este asimilat, acum, valorii de achiziție a locuințelor – incluzând, deci, cuantumul avansului. De menționat este că, în proiectul de ordonanță de urgență supus dezbaterilor Executivului (și apoi adoptat) în a doua jumătate a lunii iulie, la articolul 3, punctul 3, se precizau următoarele:

Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe care se încadrează în categoria prevăzută la alin. (1^2) și (1^3) [locuințe noi sau asimilate construcțiilor noi] este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice […]. Creditul acordat unui beneficiar pentru achiziţia celorlalte categorii de locuinţe este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice […].”

Iată documentul menționat mai sus: OUG-5

Citește și:

Care vor fi, de fapt, condițiile pentru Noua Casă: credite de maximum 140.000 de euro pentru locuințele noi, față de 70.000 de euro, pentru restul

Schimbarea schimbărilor: programul „O familie, o casă” se va transforma în „Noua casă”. Ar deveni funcțional în două săptămâni

Nevoia de spaţiu şi confort sporit, tendințele momentului în domeniul locativ

Banca Transilvania poate oferi, în cadrul noului program, împrumuturi în valoare de 700 de milioane de lei (echivalentul a circa 144 de milioane de euro). „Noua Casă înlocuieşte Prima Casă şi, prin noutăţile cu care vine, programul are adresabilitate mult mai largă. Principala noutate este posibilitatea achiziţionării unei locuinţe de o valoare mai mare, care satisface nevoia de spaţiu şi oferă clienţilor un confort sporit, tendinţe remarcate şi de BT în rândul preferinţelor şi cerinţelor clienţilor, mai ales în acest an”, explică reprezentanții instituției financiare.

Potrivit unei simulări de credit realizate de reprezentanții instituției financiare, pentru un credit Noua Casă de 200.000 de lei, pe 360 de luni, cu o dobândă 4,41% (IRCC+2%), un beneficiar ar trebui să plătească o rată lunară de 1.002,7 lei. Ponderea DAE s-ar situa la 4,71%, iar suma totală de rambursat , incluzând comisionul de gestiune datorat Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), ajunge la 368.489,98 de lei.

În primele opt luni ale acestui an, peste 5.300 de persoane şi-au luat locuinţă cu ajutorul programului anterior, Prima Casă, prin Banca Transilvania.

Există și alternative la Noua Casă

Și ING Bank România și-a anunțat, săptămâna trecută, disponibilitatea de a primi solicitări în cadrul programului Noua Casă, aducând aceleași lămuriri cu privire la valoarea finanțărilor. „Condițiile oferite de ING nu se schimbă față de anii anteriori, singura noutate fiind posibilitatea finanțării proprietăților noi cu valori mai mari decât în programul anterior, între 70.001-140.000 de euro și avans de 15%. Astfel, Noua Casă pleacă de la un avans de minim 5% pentru valori ale proprietăților de cel mult 70.000 de euro, respectiv 15% pentru proprietăți cu valori cuprinse între 70.001 și 140.000 de euro”, au declarat reprezentanții instituției financiare.

„Am urmărit îndeaproape procesul legislativ pentru repornirea programului și ne-am mobilizat astfel încât să fim printre primii care să răspundă celor interesați de oferta Noua Casă. În continuare ne dorim să oferim soluții de creditare care să contribuie la sănătatea financiară a clienților noștri și care respectă politica de creditare responsabilă pe care o aplicăm de peste 15 ani. Astfel, clienții vor putea opta între creditul Noua Casă și creditul ipotecar cu rată fixă (7FIX) sau cu rată variabilă deja existent în oferta noastră. În perioada de pauză pentru Prima Casă (aproximativ cinci luni), un număr mare de clienți s-a interesat de condițiile programului, iar cei care au dispus de un avans între 15% și 25% au optat deja pentru soluția ING pentru creditele ipotecare standard, de peste 82.000 de euro, care acum sunt apropiate ca și cost de Noua Casă și cu un proces de acordare care poate fi mai scurt.”

Roxana Cristea, Head of Lending, ING Bank România

ING: Creditele prima Casă au ajuns la o cincime din total

În cei șase ani de când s-a alăturat programului Prima Casă, ING Bank România a oferit aproximativ 15.000 de împrumuturi în cadrul acestuia. În această perioadă, creditele Prima Casă au ajuns la o pondere de 22% din totalul creditelor ipotecare acordate de către ING Bank România, cele mai multe fiind în București și în județele Iași, Prahova, Brașov, Timiș și Argeș. În condițiile în care, în luna martie a acestui an, Prima Casă a fost suspendat până la adoptarea noului program, reprezentanții instituției financiare au precizat că „aplicațiile aprobate până la momentul suspendării vor intra sub normele fostului program, precum și cele ce provin din promisiuni de garantare aprobate în Prima Casă”.