Bucureștiul are una dintre cele mai accesibile locuințe din UE

Potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară SVN România, prețurile caselor din București sunt printre cele mai accesibile din Uniunea Europeană (UE).
Regiunea București-Ilfov este una dintre regiunile cele mai dezvoltate economic din Uniunea Europeană în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPS (Euro), o monedă statistică comună care elimină prețul care există între diferența dintre fiecare stat membru al UE. Drept urmare, potrivit Eurostat, București-Ilfov ocupă locul zece dintre cele 27 de capitale ale Uniunii Europene și regiunilor asociate acesteia.
Dintre primele 10 capitale ale UE pentru PIB pe cap de locuitor, Bucureștiul ocupă locul patru în clasamentul celor mai accesibile locuințe, pe baza salariilor medii din fiecare țară și a prețurilor apartamentelor din orașele analizate.
Astfel, cumpărarea unui apartament cu două camere cu o suprafață utilă de 60 de metri pătrați în București necesită un salariu mediu de 115 (sau 9,6 ani) la nivel național. Bruxelles (Belgia), salariul mediu necesar este de 86 (sau 7,2 ani), Copenhaga (Danemarca), salariul mediu necesar este de 100 (sau 8,3 ani) și Dublin (Irlanda), salariul mediu necesar este de 101 (8,4 ani) pentru a cumpăra un apartament cu o suprafaţă de 60 mp.
Analiza SVN arată că, comparativ cu București, locuințe la prețuri accesibile se găsesc în Varșovia (Polonia), unde sunt necesare 137 de salarii medii (11,4 ani), Amsterdam (Olanda) 173 de salarii (14,4 ani), Praga (Cehia), cerând un salariu mediu de 210 (sau 17,5 ani) și Paris (Franța), care se află pe ultimul loc printre cele mai productive 10 capitale din UE, cu un salariu mediu de 250 (sau 20,8 ani).
„În mai puțin de 15 ani de când România a aderat la UE, regiunea București a intrat în primele 10 capitale la nivelul UE în ceea ce privește PIB pe cap de locuitor, dar și-a menținut și un nivel foarte bun de accesibilitate pentru cumpărarea de locuințe noi, în ciuda prețului recent. creșteri și inflație. Bucureștiul are încă un potențial imens de dezvoltare în următoarele decenii, atât din punct de vedere economic și demografic, dar și pentru piața imobiliară și rezidențială”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România.
Bucureștiul se află în fruntea listei cu cele mai accesibile prețuri la case din Europa Centrală și de Est. Prin urmare, locuințele sunt doar mai accesibile pentru potențialii cumpărători din Sofia (Bulgaria), unde salariul mediu pe economie locală este de 91 (sau 7,6 ani) pentru un apartament cu două dormitoare.
Bucureștiul ocupă locul al doilea în regiune, urmat de Zagreb (Croația) cu un salariu mediu de 150 (sau 12,5 ani) și Ljubljana (Slovenia) cu un salariu mediu de 162 (sau 13,5 ani) pe ani de economie locală), Budapesta (Ungaria) , care necesită un salariu mediu de 175 (14,6 ani) și Bratislava, care necesită un salariu mediu de 185 (sau 15,4 ani).
SVN România are trei birouri regionale în Brașov, Cluj-Napoca și Covasna și este consultant și agent pentru peste 20 de proiecte rezidențiale în București și țară. SVN International are peste 200 de birouri în opt țări și peste 1.600 de consultanți și directori imobiliari.