Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani.

Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, în România au fost finalizate, în perioada 1990-2019, aproximativ 1,22 milioane de locuințe noi – ceea ce reprezintă doar 13,4% din fondul locativ total calculat de Institutul Național de Statistică, respectiv 9,1 milioane de unități. „Stocul rezidențial este alcătuit preponderent din apartamente construite în regimul comunist, având, în cele mai multe cazuri, un grad redus de confort”, subliniază reprezentanții companiei de consultanță.

Citește și:

O dovadă în plus a nevoii solide de locuințe: peste 40% din tineri încă locuiesc cu părinții. La ce vârstă pleacă de acasă un român – față de un suedez, un francez, un bulgar sau un grec

2019, cel mai bun an pentru construcțiile de locuințe de la Revoluție încoace

„În ciuda dezvoltării susținute din ultimii 4-5 ani, piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, stocul locativ fiind în continuare dominat de apartamentele vechi, care în cea mai mare parte au suprafețe mici, un deficit de locuri de parcare și o calitate scăzută a construcției pe zona de instalații și spații comune. În zonele cu o evoluție economică mai bună, precum București, Cluj, Iași, Constanța, Timiș sau Sibiu, ponderea locuințelor noi este peste media națională, dar și în aceste județe încă este loc suficient de dezvoltare, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai. În plus, și alte județe, precum Bihor, Dolj sau Prahova, prezintă indicatori demografici și macroeconomici pozitivi și un deficit de locuințe noi, astfel că au un potențial bun de dezvoltare rezidențială.”

Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Citește și:

Cushman & Wakefield Echinox: Piața investițională din România rămâne atractivă și robustă. 2020 ar putea aduce un record al ultimilor șase ani

Nivel apropiat de livrări în București și județul Ilfov

În cifre absolute, Bucureștiul și județul Ilfov se situează la un nivel foarte apropiat din punctul de vedere al livrărilor ce au avut loc în ultimii 30 de ani, cele două zone ocupând primele două locuri în clasament, cu 90.294 și, respectiv, 89.834 de unități locative finalizate. După București și Ilfov, cele mai dinamice piețe rezidențiale au fost, în perioada analizată, județele Cluj (unde au fost finalizate 77.074 de locuințe), Constanța (cu 66.645 de unități), Iași (59.948), Suceava (58.557), Timiș (48.714), Argeș (43.719), Prahova (39.147), Bacău (37.712) și, respectiv, Brașov (35.671).

Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Citește și:

Spații de birouri de aproape 500.000 de metri pătrați se află în dezvoltare în cinci mari centre regionale. Au termene de predare până la finele lui 2021

Planuri mari pentru Calea Victoriei: șapte noi clădiri de birouri, plus șase hoteluri. Investiţiile pot depăşi 300 de milioane de euro

Statisticile oficiale confirmă interesul pentru împrejurimile Capitalei

Calculele efectuate de specialiștii Cushman & Wakefield Echinox relevă că ponderea locuințelor construite în ultimii 30 de ani depășește pragul de 20% în doar trei județe ale țării, respectiv Constanța (22,1%), Cluj (22%) și Suceava (21,4%). La polul opus se situează județele Teleorman (5,6%), Hunedoara (5,6%) și Caraș-Severin (4,1%), unde locuințele construite în urmă cu peste 30 de ani reprezintă peste 90% din stocul rezidențial local.

La nivelul regiunii București-Ilfov, ponderea locuințelor construite în perioada 1990-2019 se cifrează la o medie de 16,8%, cu mențiunea că există o diferență semnificativă între Capitală (10,3%) și județul Ilfov (46,1%). Această „situație […] ilustrează un apetit ridicat pentru extinderea orașului în localități limitrofe, precum Popești Leordeni, Chiajna, Bragadiru sau Voluntari”, explică reprezentanții companiei.

Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA