Cum să trăiești mai bine. „Fenomenul mansarda”. Constructorii: Problema nu este legalitatea, ci materialele folosite în construcții. Adesea, în poduri, dezvoltatorii folosesc lemn rămas de la cofrajele din șantier

„Până acum am făcut aranjamente pentru a corecta felul în care mergeau lucrurile, pentru a izola monumente, clădiri mai mari decât ce oferea PUG sau mansarde cu două etaje și tot felul de prostii”, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe 6. Programul ZF „Investește în România!” În 2020, cea mai mare despăgubire plătită de firma Omniasig a fost de 2,5 milioane de lei pentru un incendiu la mansardă provocat de un scurtcircuit.

La câteva săptămâni, în București sau în afara Bucureștiului, podul ia foc. Aproape că a devenit o normă, iar într-o piață imobiliară uneori cu opinie în care dezvoltatorii fac tot posibilul pentru a profita la maximum de fiecare metru pătrat, astfel de clădiri devin din ce în ce mai obișnuite.

Recent, s-a întâmplat într-un proiect de lux în zona de nord a Bucureștiului și a fost unul dintre cele mai scumpe. Mansarda de la ultimul etaj este în flăcări, iar tocmai pentru că dezvoltarea imobiliară nu mai are în vedere nicio normă, autospecialele de pompieri abia se pot strecura între mașinile parcate pe stradă, oricum prea înguste. Potrivit unor postări ale Clotildei Armand, primarul Sectorului 1, unde s-a produs accidentul, imobilul care a luat foc ar fi fost de fapt un fost hotel transformat în bloc.

„La 7 iunie 2012, secția locală de poliție Sector 1 a constatat că Persepolis Development, condusă de Manochehr Saadati Sohi, a construit două etaje (etajele 3 și 4) fără autorizație de construire, iar faza de lucrări a fost 100% gata! pe pagina publică de Facebook că PUG prevede un regim de înălțime de până la P+2 pentru zona în care se află imobilul”, adăugând că incendiul s-a întâmplat să fie la celelalte două etaje.

Acesta este un tipar adesea găsit de dezvoltatorii imobiliari care aplică regulile de construcție cât mai mult posibil și ajung să transforme podurile în spații de locuit cu utilizarea improvizată a utilităților. Autoritățile sunt și ele la curent cu problema, mai ales că avizele necesare sunt în mâna primăriilor.

„Până acum am făcut aranjamente pentru a corecta felul în care mergeau lucrurile, pentru a izola monumente, clădiri mai mari decât ce oferea PUG sau mansarde cu două etaje și tot felul de prostii”, spunea primarul Capitalei Nicuşor Dan în luna iunie la emi­siunea ZF „Investește în România!”.

A fost această problemă „obraznică” din incendiul din Şoseaua Nordului din Bucureşti, săptămâna trecută. De ce continuă să apară astfel de „greșeli”?
„Statisticile de incendiu arată că în medie 12 gospodării sunt afectate de incendiu în fiecare zi. Conform unui ghid din 2011 al Direcției Generale pentru Situații de Urgență, din cele 12 incendii, în medie 5 s-au produs la mansardă și 3 au avut loc în bucătărie.

“Acum câțiva ani, apartamentele la mansardă erau la jumătate din prețul unui apartament obișnuit pentru că erau la ultimul etaj și nu erau izolate. Problema nu era legalitatea, mansardele puteau fi construite complet legal. Problema era materialele folosite pentru construcție.De obicei, la mansardă, dezvoltatorii folosesc lemn rămas de la cofrajele de șantier. Circuitul se încălzește și lemnul se transformă în combustibil, așa că ajungem într-o situație în care se produc incendii. Cu toate acestea, există mai puține clădiri ca aceasta acum decât acolo au fost acum câţiva ani”, deţine o firmă de construcţii în Bucureşti, antreprenorul Dragoş Zaharia.

Loft-urile au apărut din cauza spațiului limitat în care se putea construi o casă, iar dezvoltatorii nu au vrut să rămână pe regimul de înălțime pe care trebuiau să-l respecte, au vrut să se extindă, deși uneori puteau fi periculoase, dacă lemnul. folosit a fost netratat, Materialul care acoperă carcasa nu este rezistent la foc.

“Constructia este legala daca este aprobata de consiliu. Doar ca, in final, controlul calitatii poate sa nu fie facut de oameni competenti. Inspectiile sunt de obicei foarte standardizate si nu se concentreaza pe aspecte specifice, desi totul depinde de specificul fiecarei cladiri. ”, spune Sergiu Călifar, arhitect, designer și urbanist.

„În țările civilizate, mansardele sunt prevăzute încă de la începutul construcției, iar dacă nu sunt prevăzute, nu vor fi construite ulterior. În România, multe orașe mari generale au extensii precum pălăriile amplasate pe clădiri.

Situația este o problemă și pentru companiile de asigurări. De exemplu, în 2020, una dintre cele mai mari despăgubiri plătite de firma Omniasig era în valoare de 2,5 milioane de lei, care a fost cauzată de un scurtcircuit în urma unui incendiu în pod.

„Statisticile de incendiu arată că în medie 12 gospodării sunt afectate de incendiu zilnic. Conform unui ghid din 2011 al Direcției Generale pentru Situații de Urgență, din cele 12 incendii, în medie 5 s-au produs la mansardă și 3 au avut loc. în bucătărie.