Cushman & Wakefield Echinox: Piața imobiliară sub semnul inflației, rezidențialul, industrialul și retailul cele mai expuse, segmentul de birouri este cel mai rezilient

Rezidențial, industrial și retail sunt cele mai vulnerabile la presiunile inflaționiste, în timp ce birourile sunt mai rezistente, potrivit unei noi analize realizate de Cushman & Wakefield Echinox.
Bogdan Sergentu – Head of Valuation & Consulting, MRICS – Cushman & Wakefield Echinox Inflația a devenit un subiect fierbinte pe piața imobiliară, toți jucătorii din industrie, chiriașii sau investitorii resimțind impactul creșterii prețurilor într-un fel sau altul.
Cushman & Wakefield Echinox estimează că volatilitatea prețurilor la energie ar putea accelera procesul de mutare a companiilor către clădiri mai ecologice care au luat măsuri pentru a îndeplini standardele ESG.
Bogdan Sergentu, șeful de evaluare și consultanță la Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: „Măsurile economice luate în timpul pandemiei, combinate cu impactul războiului din Ucraina și sancțiunile asupra Rusiei, au făcut ca inflația să crească la niveluri nemaivăzute în ultima perioadă. Istoria lumii. Vest. Cele mai multe Măsurile băncii centrale s-au concentrat pe majorarea treptată a ratei de referinţă în vederea unei „aterizări sigure” care să nu provoace un şoc prea mare economiei. În acelaşi timp, însă, un al doilea un set de măsuri de stimulare a producției, creșterea ofertei, a fost amânat și eforturile concentrate în reducerea cererii.”
În același timp, Cushman & Wakefield Echinox a subliniat că ceea ce am văzut pe piața imobiliară globală în acest an este că dezvoltatorii se confruntă cu dificultăți din cauza lipsei de materiale, dar și din cauza creșterii prețurilor terenurilor, în timp ce administratorii de active trebuie să gestionează costurile volatile de exploatare, investiții Cei care se confruntă cu incertitudinea costurilor de finanțare.
Pentru chiriașii de spații de birouri, inflația record va avea un impact asupra creșterii costurilor de angajare, care reprezintă în prezent până la 10% din costurile de operare.
Cu toate acestea, este important de menționat că nivelul chiriilor de pe piața de birouri este în mare măsură determinate de condițiile pieței – ceea ce înseamnă că creșterile chiriilor sunt un fenomen legat de fundamentele pieței locale și ratele de neocupare mai degrabă decât de evoluția pieței imobiliare. inflatia.
Având în vedere impactul creșterilor de preț asupra costurilor de birou, precum și schimbările în modul în care lucrează angajații, un factor foarte important pentru chiriașii clădirilor de birouri este dezvoltarea timpurie a cerințelor spațiului de lucru și a strategiilor de închiriere.
Pe piața de retail, cifra de afaceri crește odată cu inflația, ceea ce menține chiria ca procent din cifra de afaceri stabilă, dar nu poate compensa creșterea costurilor cu utilitățile.
„În timp ce valorile de vânzare cu amănuntul au crescut în general din cauza prețurilor mai mari, este posibil ca această tendință să se diminueze în viitorul apropiat, odată ce cumpărătorii devin mai sensibili la preț și costul combustibilului, alimentelor și altor produse esențiale crește. Pentru a menține în magazin trafic și maximizare Pentru a îmbunătăți în mod semnificativ ratele de conversie a vânzărilor, comercianții cu amănuntul trebuie să acorde atenție schimbării obiceiurilor de cumpărare ale clienților și să își ajusteze întreaga strategie omnicanal la aceste schimbări.În ceea ce privește costurile, creșterea cheltuielilor de operare va reduce semnificativ capacitatea companiei pentru a rămâne profitabil în acest mediu inflaționist”, a scris analiza Cushman & Wakefield Echinox.
Sectorul industrial a fost numit „starul pieței imobiliare” în ultimii ani. Cu toate acestea, chiriașii care ocupă fabrici industriale sunt supuși presiunii din cauza forței de muncă, a costurilor operaționale și imobiliare.
Cushman & Wakefield Echinox a spus că presiunile inflaționiste se vor desfășura diferit pe piețele industriale și logistice, cu aproximativ 3 milioane de metri pătrați de spațiu disponibil pentru închiriere în România, în plus față de aproximativ 5,6 milioane de metri pătrați de stoc de închiriere. Deținute de companiile care le conduc, rețelele de retail și companiile auto sunt cele mai active din această perspectivă.
Aceasta înseamnă că un procent mai mare de ocupanți ai unor astfel de spații sunt vulnerabili la capriciile condițiilor pieței în comparație cu alte sectoare imobiliare. De fapt, ocupanții care fac strategia de a cumpăra sau construi propriul spațiu se confruntă cu creșterea prețurilor terenurilor și a costurilor de construcție. În plus, trebuie să găsească soluții pentru deficitul de forță de muncă în construcții. Pentru chiriașii proprietății industriale, creșterea neașteptată a costului spațiului ocupat este o provocare majoră. În cele din urmă, fie că sunt chiriași sau proprietari de spații comerciale, ocupanții de proiecte logistice și industriale vor fi în egală măsură afectați de creșterea inflației, deși într-o direcție diferită.
Bogdan Sergentu, Head of Valuation and Consulting la Cushman & Wakefield Echinox: „Inflația și creșterea ratelor dobânzilor vor afecta cu siguranță piața imobiliară rezidențială, care este strâns legată de politica de credit. O scădere a puterii de cumpărare va afecta, de asemenea, vânzările retailerului și poate, de asemenea duce la creșterea cererii de spațiu de depozitare. Cererea de creștere se estompează. În ceea ce privește spațiul de birouri, credem că va fi mai rezistent, deoarece evenimentele actuale vor afecta această piață doar dacă persistă pe termen mediu și lung.”
Pe o piață cu o rată anuală a inflației de 14,5% în luna mai, chiriașii vor fi mai concentrați pe găsirea de soluții eficiente din punct de vedere energetic pentru afacerile lor, determinate de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze și încălzire centrală cu peste 40% într-un an.