Dezvoltatorul imobiliar Tatian Diaconu: Pentru ca imobiliarul să aibă succes, fiecare proiect și oraș are nevoie de un „nebun”

„Piața imobiliară din România are nevoie de o viziune clară din partea dezvoltatorilor și autorităților, cooperare din ambele părți, dar și încredere în „nebunii” proiectelor lor, chiar dacă alții spun că aceste proiecte nu vor funcționa în țară”, consideră dezvoltatorul imobiliar român Nhood Opinia CEO-ului Tatian Diaconu.

La conferința Urban re:Fresh 2022 organizată de wall-street.ro, reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari cu proiectul Coresi din Brașov, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de reînnoire urbană din România, consideră că lipsa dialogului constructiv pe piața imobiliară internă , dezvoltat de, dezacordul dintre afacere și autoritățile competente.

„Suntem într-o societate românească dinamică, iubim conflictele, ne place să luptăm, ne place să mergem la război. Întotdeauna există o dorință împotriva noastră. Primul pas pe care îl putem construi mai bine este să încetăm lupta. Când vorbim despre dezvoltare urbană, situația este foarte complicată”, a spus Tatian Diaconu.

Primarul Sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, care a participat la eveniment, a declarat că autoritățile nu au reușit să țină pasul cu ritmul dezvoltării imobiliare, care a supraîncărcat infrastructura publică de la drumuri, spitale, școli, parcuri și nu numai. Potrivit acestuia, dezvoltatorii ar trebui să nu se mai gândească doar la profit.

CEO-ul Nhood România a spus că este de acord cu ideea că dezvoltatorii ar trebui să investească în utilități, dar să facă acest lucru în conformitate cu nevoile comunității.

“Poate că o parte din profiturile noastre ar trebui să fie folosită și pentru nevoile comunității. De asemenea, sunt de acord că trebuie să existe o implicare a sectorului privat, dar trebuie să vedem și cât de mult din partea profitului pot renunța dezvoltatorii, pentru că în acest caz, zona rezidențială, profitul este între 20% si 40% .Poate 40% este mult, 5% ar trebui să fie pentru nevoile comunității.

„Există o dezbatere despre cine ar trebui să construiască o școală și cine să construiască o grădiniță, dar nu există o dezbatere despre dacă ar trebui să fie construită o școală. Dacă am decide cu toții că avem nevoie de 10 școli în Sectorul 6, ne-am așeza la aceeași masă și am vorbi despre cum să facem asta. Dar aceasta este o întreagă dezbatere și plimbatul pisicii de la o persoană la alta nu va da rezultate, din păcate încă 30 de ani”, spune Tatian Diaconu.

CEO-ul dezvoltatorului imobiliar a spus că este nevoie să avem o viziune clară asupra proiectelor imobiliare de anvergură, deoarece acestea vor provoca mereu nemulțumiri, dar sunt exemple de proiecte de calitate care au funcționat și din care putem afla care sunt fundamentele.

„Sunt ansambluri de locuințe de calitate, sunt urbanizări făcute, acolo s-au construit clinici medicale, acolo s-au construit școli și grădinițe. Poate nu vă vine să credeți pentru că de regulă spunem să fim ca în Germania. Haideți, să vizităm. Si sunt multe exemple. Avem la Iași, Cluj, Oradea, Brașov sau Reșița ca exemple bune. Ar trebui să le analizam și să vedem care sunt ingredientele”, a adaugat el.
Potrivit acestuia, în fiecare exemplu de mare proiect de dezvoltare, putem găsi 5-6 ingrediente care apar de fiecare dată.

„Vă dau doar câteva exemple în ordine aleatorie. De cele mai multe ori sunt proiecte de genul acesta, cu o viziune clară, fie de la dezvoltator, fie de la primărie, sau ambele. Apoi există o cooperare bună și o comunicare bună. Dezvoltatorul a spus că face 5.000 de apartamente. Pe deasupra, primăria l-a lăudat că a venit să investească în oraș, dar a venit primăria și a spus că vrea și o stradă, o școală, spații verzi. Nu vrem neapărat să le faceți voi (dezvoltatorii – n.r.), dar măcar să le încorporăm în master plan”, ne-a spus Tatian Diaconu.

Un alt factor important evidențiat de reprezentanții dezvoltatorilor este curajul.
“Este nevoie de mult curaj pentru a ști asta. Este nevoie de curaj de la investitori, designeri și chiar primari. De ce? Pentru că evoluțiile majore provoacă întotdeauna o oarecare ostilitate.”

”De câte ori ați auzit de proiecte care îi fac pe toți fericiți? Cineva trebuie să fi fost supărat, fie pentru că au fost îndepărtați melcii, fie pentru că vânturile din nord-vest au încetat să mai bată frunzele. Curajul înseamnă și a avea expertiză, a avea curajul politic de a presupune că unii nu te vor mai vota etc. Ultimul mare factor pe care vreau să-l menționez este că fiecare proiect bun, fiecare oraș are nevoie de un nebun. Când alții spun că România este imposibilă, cineva trebuie să creadă că este posibil. Slava Domnului. Avem și așa oameni”, spune Tatian Diaconu.

Potrivit acestuia, problema legată de relația dintre dezvoltatori și autorități în ceea ce privește tipul de dezvoltare și modul în care ar trebui dezvoltate anumite proiecte este că de multe ori nu există o viziune cuprinzătoare.

„Așa vreau să fac prin discuții cu primarul sau cu arhitectul șef: explicați-mi care este viziunea pentru oraș. Cu cât mai deschiși, dar mai ales profesioniști, ne vom ajuta să ne proiectăm în viitor, noi Cu cât mai mult vor fi chemați sociologi, antropologi, etnografi, cu atât vom avea proiecte mai bune. Dacă doar construim cărămidă cu cărămidă, nu suntem dezvoltatori, suntem constructori”, a subliniat Tatian Diaconu.