Din februarie 2023 intră în vigoare noile reglementări tehnice pentru calcularea performanței energetice a clădirilor

Din februarie a acestui an vor intra în vigoare noi reglementări tehnice privind metoda de calcul a performanței energetice a clădirilor. Perioada de tranziție pentru noul standard menționat în Monitorul Oficial este de 180 de zile. În această perioadă, proiectanții și investitorii pot studia valorile minime de eficiență energetică revizuite și pot ajusta în consecință faza de proiectare în curs pentru a actualiza conceptele de eficiență energetică.

Monitorul Oficial a publicat pe 17 ianuarie „Metode de calcul a performanței energetice a clădirilor, Cod Mc 001-2022”. Stabilirea cerințelor minime de performanță energetică aproape de zero (nZEB) pentru clădirile existente și noi este una dintre cerințele acoperite de noul regulament Mc 001.

„Astăzi, standardul nZEB reprezintă un pas important înainte pentru dezvoltarea imobiliară durabilă, mai ales acum, când performanța energetică și soluțiile bazate pe energii regenerabile, neutralizarea amprentei de carbon și îndeplinirea țintelor stabilite de Comisia Europeană sunt priorități globale” – Răzvan Nica Revendicat, director general al BuildGreen.

Unele prevederi – de la capitolele „Anvelopa termică a clădirilor” și „Evaluarea consumului de energie al sistemelor instalate fără energii regenerabile” – vor intra în vigoare din iulie 2023.

„Noua abordare prezintă valori mai realiste în ceea ce privește țintele de consum de energie și permite, de asemenea, mai multă flexibilitate în îndeplinirea cerințelor minime privind procentul de energie regenerabilă”, a adăugat reprezentantul BuildGreen.

Standardul nZEB înseamnă că clădirile trebuie să aibă performanțe energetice foarte ridicate. Sursele de energie regenerabilă ar trebui să răspundă în mare măsură la cantități aproape zero sau foarte mici de cerere de energie. Comisia Europeană cere țărilor UE să facă un pas de la actualul nZEB către clădirile cu emisii zero (ZEB), asigurându-se că toate clădirile noi sunt aproape de consumul de energie zero prin Directiva privind performanța energetică a clădirilor, care este în prezent în curs de actualizare.