Georgian Marcu, Green Angel: Loturile de pământ cu autorizații de construire costă cu 50% mai mult

Prețurile terenurilor din București continuă să se aprecieze iar cele mai căutate sunt cele cu autorizații de construire, unde investitorii pot începe să dezvolte proiecte în cel mai scurt timp posibil.

„O parcelă de teren cu autorizație de construire poate fi cu 50% mai scumpă decât o parcelă fără autorizație de construire, în aceeași zonă și cu același potențial. Există investitori care caută un astfel de teren, dar ofertele sunt puține și scumpe, ceea ce va afecta și prețul apartamentelor în viitor”, a declarat Georgian Marcu, agent imobiliar și proprietar al agenției Green Angels.

El a explicat că în București, cele mai atractive investiții sunt proiectele de anvergură cu sute de case. Cu aceeași birocrație, dezvoltatorii au explicat același lucru. “Tendința acum este pentru proiecte mari. Licențiatorii primesc proiecte cu multe unități, nu buticuri. Cele mari pot fi proiectate cu mai multe facilități, cu o parte comercială, precum și grădiniță sau after school. Dar astfel de proiecte pot fi construite platforme industriale sau la periferia Bucureștiului, ceea ce pune presiune asupra infrastructurii capitalei”, a spus Georgian Marcu. Planul orașului București de acum mai bine de 20 de ani este cel mai probabil să fie anulat în cazul PUZ-ului industriei – încă nu există o decizie finală, totuși, mulți aleg să-și construiască vecini apropiați la nivel local, dar nu toate locurile au investiții în infrastructură – fără canalizare, dar există o fosă septică , apa provine nu dintr-o rețea ci dintr-o fântână, iar în cel mai bun caz exista rețea de gaze naturale.

„În București sunt puține investiții în infrastructură, ceea ce pune presiune de dezvoltare asupra zonei înconjurătoare, unde transportul în comun este aproape inexistent, de exemplu la fiecare 40 de minute, oamenii se bazează pe mașini pentru a ajunge la serviciu sau la școli”, a spus Georgian Marcu.

Săptămâna trecută, de exemplu, odată cu începerea școlii, traficul în București a fost extrem de aglomerat, aici venind și oameni care locuiau în apropierea capitalei pentru a-și trimite copiii la școală.

Ratele dobânzilor au crescut peste randamentele medii ale investițiilor, determinând mulți investitori să renunțe la ideea de a cumpăra un apartament pentru închiriere.

„Putem observa deja o scădere a numărului de investitori în sectorul imobiliar, în special cei care intenționează să cumpere o locuință cu un credit bancar din cauza creșterii ratelor dobânzilor. Chiar și cei care au cumpărat în ultimii doi ani speră că proprietatea va putea plăti chiria. sunt și unii oameni care vor avea probleme cu creșterea dobânzilor. Acum depinde unde va ajunge IRCC pentru că, creditele mai noi nu sunt pe ROBOR. Sunt investitori mici care cumpără 1-2 proprietăți, sau alții cu numerar și se gândesc să cumpere pentru a se proteja de inflație. De exemplu, am avut un investitor care a cumpărat cu 1,5 milioane de euro. De asemenea, implică bursa , titluri de stat, testamente și imobile care generează și chirie”, a spus brokerul. El a spus că se așteaptă ca chiriile din capitală să crească în următorii 2-3 ani pentru că „inflația consumă o mulțime de venituri, dobânzile sunt mai mari, iar înlocuirea pentru cumpărare este chiria, iar cererea de chirie va pune presiune pe piață. Există o particularitate a pieței locale – apartamentele de închiriat sunt deținute de investitori mici, mai degrabă decât de fonduri mari de investiții, ca în Occident, iar chiriile nu cresc la fel de mult – iar în SUA, chiriile medii au crescut cu 40% de la începutul anului, care este de aproximativ 5-10% pe an la nivel local. În perioada următoare, ne așteptăm să crească chiriile, iar stocul de apartamente închiriate este scăzut în acest moment.”