Îmbunătățirea performanței energetice, o opțiune și pentru proprietarii de apartamente

Îmbunătățirea performanței energetice, o opțiune și pentru proprietarii de apartamente
Sursă foto: Pixabay.com

Una dintre soluțiile de eficientizare a consumului de energie constă în instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

Începând de astăzi, 15 septembrie 2020, românii pot depune solicitări în cadrul programului guvernamental „Casa eficientă energetic”. Conceput special pentru efectuarea unor lucrări de îmbunătățire a eficienţei energetice în cazul locuinţelor unifamiliale, acesta permite obținerea unei finanțări nerambursabile de maximum 70.000 de lei (inclusiv TVA) per proiect – fără a depăşi, însă, 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiţiei.

Cu toate că acest program se adresează, practic, doar proprietarilor de case sau vile deja construite, furnizorii de soluții destinate îmbunătățirii performanței energetice îi au în vedere și pe cei care locuiesc la bloc. Un asemenea exemplu este oferit de ATREA România, companie care produce și comercializează echipamente de ventilație cu recuperare de căldură: reprezentanții acesteia au anunțat crearea unui program menit să-i ajute pe proprietarii de case, dar și pe cei de apartamente să-și eficientizeze consumul de energie.

Citește și:

Start pentru programul „Casa eficientă energetic”, destinat locuințelor unifamiliale. Vezi lista cheltuielilor care se pretează pentru o asemenea finanțare

„Soluțiile tehnice pentru astfel de sisteme se implementează în general la construcții noi, de peste 120 de metri pătrați. Însă, prin noul nostru program, care vine în completarea celui guvernamental de eficientizare a consumului, cei care dețin o locuință de până la 100 de metri pătrați, casă sau apartament, pot monta un astfel de sistem centralizat de ventilație. Am adaptat tot pachetul tehnic, inclusiv costurile pentru o astfel de investiție, astfel că proiectul, aparatul și montajul pentru o casă sau un apartament de 100 de metri pătrați este configurat la 15.000 de lei, cu TVA inclus. La orice locuință, costurile pot fi amortizate în câțiva ani, însă nu despre asta vorbim neapărat, ci de faptul că în permanență ai în casă un aport de aer curat, fără să consumi în plus. Mai mult, în anumite condiții, costurile pot fi acoperite la jumătate prin programul guvernamental Casa Eficientă Energetic.”

Dorin Șalamac, director general ATREA Romania

Recuperarea de căldură, o obișnuință pe viitor?

Principiul unui astfel de sistem este simplu: extrage aerul viciat din încăperi, iar cu căldura acestuia încălzește aerul curat pe care îl introduce în casă prin grilele de ventilație. Fluxul de aer curat și cel viciat nu se întâlnesc, în acest proces având loc doar un schimb termic între cele două. Sistemul este extrem de util mai ales pe timpul iernii, când nu mai e necesar să se asigure aerisirea prin deschiderea ferestrelor – soluție care duce, implicit, și la pierderi de căldură.

„Suntem conștienți că atât prin programele guvernamentale, dar și printr-o mai bună informare a cetățenilor, aceste echipamente vor deveni în câțiva ani indispensabile la construcția unei case, adică exact cum este un termosistem acum. Practic, oricine își construiește o casă sau face o reabilitare nu mai concepe să nu monteze și un termosistem, indiferent dacă este pe bază de polistiren, vată sau alte materiale termoizolante. Un sistem de ventilație centralizat cu recuperare de căldură vine în completarea soluției generale de eficientizare energetică compusă din zidărie, termosistem, geamuri termopan și acoperiș.”

Dorin Șalamac, director general ATREA Romania

Citește și:

Standardele de dezvoltare sustenabilă câștigă teren și pe piața rezidențială. Câte locuințe „verzi” certificate are România

Noi obligații privind eficiența energetică pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale

Despre ATREA Romania:

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură de la ATREA asigură un flux aer curat permanent în spațiile închise, putând fi configurate atât pentru zona rezidențială, cât și pentru sectorul industrial, hotelier sau HoReCa. Toate echipamentele sunt produse în fabricile companiei din Cehia, având la bază inovații și brevete proprii de 30 de ani. Filiala locală a companiuei a fost înființată în urmă cu cinci ani, în prezent fiind una dintre cele mai dinamice companii din piață care livrează și instalează echipamente de ventilație cu recuperare de căldură.