Imobiliare.ro: Inflația se simte pe piața imobiliară a Capitalei. Față de anul trecut, prețurile au crescut cu 22%

Potrivit unei analize realizată de immobiliare.ro, piața de apartamente noi din București resimte efectele inflației, prețurile crescând cu 10-22% în trimestrul II 2022 față de trimestrul II 2021.

Prețurile cerute pentru apartamentele noi din București au continuat să crească în trimestrul II al acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize comune a Premier Estate Management și Imobiliare.ro.

Analiza ține cont de prețurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 pe baza a 7.831 de anunțuri de vânzare listate în Imobiliare.ro. Segmentele mass-market, mid-size, mid-premium, premium și lux au fost în medie între 10-22%.

Segmentul de locuințe la prețuri accesibile (piață de masă), cu prețuri cuprinse între 1.250 și 1.600 de euro/mp disponibil, a cunoscut cea mai mare creștere în al doilea trimestru al acestui an, 22%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Unele regiuni au înregistrat mici ajustări comparativ cu primul trimestru al anului, dar, în medie, prețurile solicitate au crescut cu 5%.

In Zona 6 (in principal Militari, Drumul Taberei, Apusului) se poate observa o creștere semnificativă de la un an la altul, între 13% și 35% din prețul solicitat. Zonele analizate în această secțiune includ Apusului, Berceni, Crângași, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady și Titan.
În ceea ce privește segmentul mediu de locuințe, prețurile cerute sunt cuprinse între 1.650 și 2.150 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 10% în trimestrul II al acestui an față de trimestrul II al anului trecut, prețurile stagnând față de trimestrul II al anului trecut. . începutul anului. Zonele analizate în această secțiune includ Iancului, Mihai Bravu, Eroii Revoluției, Dristor și Bucureștii Noi.

În aprilie-iunie a acestui an, prețurile cerute pentru segmentul mid-high/high-mid (2200-2500 €/mp disponibil) au crescut cu 20% față de 2021, stagnând față de ultimele 3 luni din acest an. Zonele analizate în această secțiune includ Timpuri Noi, Parcul Carol, Băneasa și Tineretului.

Piața high-end, adică casele cu prețuri între 2.500 și 2.700 de euro pe metru pătrat disponibil, a înregistrat prețuri în creștere cu 10% în al doilea trimestru al acestui an față de aceeași perioadă din 2021 și a stagnat în următoarele 3 luni. Zonele analizate în această secțiune includ Aviației, Dacia, Dorobanti, Eminescu, Floreasca, Universitate și Victoriei.

În ceea ce privește proprietățile de lux – proprietățile cu prețuri peste 2.900 €/m², care s-au apreciat cu 20% față de anul trecut, au stagnat între aprilie și iunie față de lunile precedente. Zonele analizate în această secțiune includ Aviatorilor, Herăstrăru, Kiseleff, Nordului și Romană.

„Contrar așteptărilor, prețurile apartamentelor noi nu au scăzut, ci s-au stabilizat, față de T2 2022, față de T2 2022. Atribuim acest fapt costurilor de construcție (a căror evoluție nu s-a stabilizat încă) ), precum și creșterii. prețurile caselor pentru nivelul de trai al majorității oamenilor. În ceea ce privește trimestrul următor, ne așteptăm la ajustări pentru proiectele situate în zone inaccesibile”, explică Andreea Comșa, managing director, Premier Estate Management.

„Piața rezidențială își găsește un echilibru și va dura timp pentru ca piața să accepte noul model în care se află – prețuri mai mari, costuri de finanțare crescute pe fondul unei inflații ridicate. Chiar și pe termen scurt vor fi unele corecții, în special pe segmentul mass market, România rămâne una dintre țările cu cele mai accesibile locuințe din punct de vedere al puterii de cumpărare. Pe termen mediu și lung, există un singur scenariu posibil – prețurile apartamentelor din marile orașe ale României nu pot decât să crească”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.