Investițiile imobiliare românești ar putea valora peste 1 miliard de euro anul viitor

Până la sfârșitul trimestrului III al anului 2022, stocul de birouri moderne din București va ajunge la 3,3 milioane de metri pătrați, iar la nivel național, anul viitor, valoarea investiției imobiliare ar putea depăși 1 miliard de euro. O analiză dedicată de CBRE România, publicată miercuri.

Potrivit CBRE România, numărul limitat de livrări este rezultatul mai multor factori, printre care contextul restrictiv al mandatului, costurile în creștere și impactul pandemiei asupra pieței construcțiilor.
Bucureștiul are un stoc de birouri modern de 3,3 milioane de metri pătrați, cu doar 5 proiecte de birouri livrate în primele 9 luni ale acestui an. Consultanții din domeniu susțin că până la sfârșitul anului 2022, la inventarul modern se va adăuga încă o clădire de birouri, a doua fază a proiectului ONE Cotroceni, dezvoltat de ONE United cu o suprafață totală brută de 34.500 mp.

În acest context, previziunile pentru anul viitor sunt pozitive: 94.000 de metri pătrați din 5 clădiri, aflate în prezent în diferite stadii de construcție, vor crește stocul modern al capitalei la 3,43 milioane de metri pătrați.

„În prezent, apetitul investitorilor de a cumpăra și dezvolta în București s-a moderat, iar autoritățile guvernamentale nu au reușit să abordeze problemele legate de Urbanismul Regional (PUZ) și obstacolele de aprobare asociate acestuia. Chiar dacă întârzierile din PUZ. sunt abia sesizabile în prezent, pe termen mediu și lung, impactul acestor restricții, precum și creșterea prețurilor, va avea un impact considerabil asupra dezvoltării viitoare a tuturor segmentelor de piață”, se arată în analiza companiei de profil.
În ceea ce privește activitatea totală de leasing, al treilea trimestru a fost de 73.300 mp, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Companiile din sectoarele computerelor și high-tech continuă să domine tranzacțiile de leasing și să își mențină liderul, reprezentând 40% din spațiul de leasing.

La nivelul intervalului de analiză, chiria medie a rămas la 19 euro/mp/lună, în timp ce chiria efectivă netă a continuat să beneficieze de flexibilitatea proprietarilor în negocierea termenilor de închiriere și a pachetelor de beneficii. „Cu toate acestea, mediul economic este probabil să aibă un impact asupra evoluției chiriilor, întrucât proprietarii de birouri vor fi nevoiți să ia măsuri legate de inflație și de creșterea costurilor de exploatare, toate acestea combinate cu un număr limitat de proiecte în derulare, care vor fi urmată de livrare pe termen scurt în București”, estimează experții.
În primele nouă luni ale acestui an, investițiile imobiliare românești s-au ridicat la 654,2 milioane de euro, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă din 2021 și cu 12% în scădere față de perioada pre-pandemică din 2019.

Proprietățile din București au atras 55% din volumul investițiilor, din care 45% au fost alocate proprietăților din orașele regionale. Mărimea medie a tranzacțiilor a fost de 27,2 milioane de euro, în creștere cu 26% față de media din aceeași perioadă a anului trecut.

Pe segmente de piață, sectorul birourilor ocupă primul loc, reprezentând 45% din valoarea investiției, urmat de sectorul retail, care reprezintă 36% din valoarea totală a investiției, și sectorul industrial (11%).

„La sfârșitul celui de-al treilea trimestru se negociază mai multe acorduri majore, dar se așteaptă să fie semnate până la sfârșitul anului, iar investiția anuală este de așteptat să depășească pragul de 1 miliard de euro, cu o valoare totală comparabilă cu anii record 2019 sau 2014”, dezvăluind previziunile experților.

Între timp, în același trimestru, randamentele prime au rămas la același nivel față de trimestrul precedent, cu retail la 7%, office la 6,75% și industrial la 7,25%.