Mihai Cima, Imobiliarium: „Prețurile caselor nu vor scădea”.

Organizatorii evenimentului Imobiliarium au spus că, în ciuda mediului economic volatil și a ratelor ipotecare în creștere, perioada ar putea reprezenta o bună oportunitate pentru cei care doresc să investească în imobiliare.

Ei cred că schimbările socioeconomice continue vor îngreuna cumpărarea începând cu anul viitor. Din cauza încetinirii eliberării autorizațiilor de construire în București, taxa pe imobile va crește în 2023, iar ofertele vor scădea. Pe de altă parte, investițiile imobiliare rămân cele mai sigure, iar România rămâne una dintre cele mai accesibile piețe din regiune. De asemenea, românii vor să fie proprietari, ceea ce este un trend major pe piața locală – suntem țara europeană cu cei mai mulți proprietari.

Din 2023, TVA-ul va crește de la actualul 5% la 19%. Singura excepție de la TVA-ul de 5% care va rămâne anul viitor este cazul achizițiilor în valoare de până la 120.000 de euro.

„Este adevărat că condițiile de creditare s-au înăsprit ușor și s-ar putea ca bugetul raportat la datoria să fi scăzut, dar totuși cineva își poate permite, deoarece IRCC este încă într-o formă bună, deși ratele dobânzilor sunt puțin mai mari în acest moment. Dar dacă un client primește un credit, este un credit pe termen lung, dobânda va scădea în timp, iar posibilitatea de a cumpăra mai accesibil decât închirierea este foarte bună”, a declarat Mihai Cima, organizatorul Imobiliariului.

El a menționat că unii dezvoltatori sunt încă în construcție, în timp ce alții au decis să aștepte, ceea ce duce la un dezechilibru în oferta disponibilă, care afectează prețurile de vânzare. În București au fost vândute peste 5.000 de unități luna trecută, iar creșterea vânzărilor în primele nouă luni ale anului a fost cu 9% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă au început să se simtă costuri mai mari de finanțare, iar numărul creditelor.

De asemenea, prețurile nu dau semne de scădere. „La nivel național, de la începutul anului până la sfârșitul lunii august, prețurile locuințelor au crescut cu aproape 9%, în timp ce în București au fost de aproape 7%. Având în vedere restricțiile privind autorizarea capitalului, reducerea ofertei de teren și în următorii doi ani ofertele rezidențiale se vor reduce drastic, logica ne spune că prețurile vor continua să crească sau cel mult să stagneze, dar sunt foarte puține șanse ca acestea să scadă”, a continuat Mihai Cima.

Înainte de a cumpăra o casă, clienții au devenit mai conștienți de locație și adesea mai specifici, a spus el. În plus, deși este încă un parametru prioritar, „înainte de pandemie, impactul prețurilor imobiliare era ceva mai mare.” Potrivit analizei organizatorilor expoziției, aproximativ 30% dintre clienții care au cumpărat în scop investițional, și restul erau clienti finali.

Imobiliarium, un eveniment dedicat pieței rezidențiale, va avea loc în perioada 14-16 octombrie la NORD Events Center din București Globalworth. Aceasta este prima lansare post-pandemie și va fi prezentă de 50 de orchestre și agenții de informare.