Numărul de locuințe livrate în România a crescut cu 11% în T1 – Analiză

Numărul de locuințe livrate în România în primul trimestru al anului 2022 a crescut cu 11% de la an la an, iar valoarea investiției a ajuns la 4,6 miliarde de lei, o creștere de peste 50%, deoarece: au spus consultanții Colliers într-o analiză profesională publicată. miercuri, prețul materialelor de construcție.
În 2021, în toată țara au fost livrate 71.405 de locuințe, în creștere cu 5% față de anul precedent, în timp ce suprafața totală autorizată de dezvoltatori a crescut cu peste 15% față de cifrele din 2020 la peste 12 milioane de metri pătrați. În acest context, experții estimează că livrările în sectorul rezidențial vor atinge un nou maxim în acest an. Potrivit Colliers, numărul de locuințe livrate în primul trimestru al acestui an a crescut cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, investițiile în locuințe noi au crescut cu 21% în aceeași perioadă. Experții atrag așadar că în perioada ianuarie – martie 2022, valoarea investițiilor în construcția de case noi a ajuns la 4,6 miliarde de lei, o creștere de peste 50%, un progres care subliniază creșterea semnificativă a prețurilor materialelor de construcție.

La nivel de capital, cifrele arată că diferența dintre volume și livrări anul trecut a crescut cu peste 50% față de 2019. În al patrulea trimestru din 2020, piața a înghețat și a înregistrat o scurtă scădere a prețurilor după șapte ani consecutivi de câștiguri. În momentul de față, decalajul dintre cerere și ofertă este încă foarte mare, dar vedem semnale că acest canal începe să se restrângă, pe măsură ce livrările vor crește și cererea va scădea”, se menționează în analiza dedicată. Potrivit surselor citate, în altă regiune, diferența dintre numărul de tranzacții și livrări din perioada anterioară aproape s-a triplat față de 2019, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov sunt locuințe Principalii poli ai cererii sunt concentrați în țară, cu aproximativ un treime din tranzacțiile înregistrate la nivel național. În plus, Regiunea Metropolitană București este responsabilă pentru cealaltă treime, iar celelalte 35 de județe formează împreună ultima treime.
În prezent, peste 21.000 de unități sunt în construcție în București și în împrejurimi, în jur de 7.000 în Iași și peste 5.000 în Cluj-Napoca.

„Pentru prima dată din 2015, salariile în România au crescut cu o rată sub inflație și creșterea prețului locuințelor. Dacă la începutul anului 2021 ar fi nevoie de un salariu mediu de aproximativ 7,5 ani pentru a cumpăra un apartament mediu, acum vorbim de cel puțin 8 ani Așadar, ne așteptăm ca această evoluție să continue și în următorii doi ani, o perioadă de inflație ridicată și creșterea ratelor dobânzilor față de minimele istorice din 2020, iar prețurile noastre accesibile locuințelor vor scădea”, explică Gabriel Blăniță, director adjunct Evaluare. și Servicii de consultanță la Colliers România.

Colliers este unul dintre liderii mondiali în consiliere imobiliară și servicii de management al investițiilor, cu operațiuni în 62 de țări și 17.000 de experți. Compania are 4,3 miliarde de dolari în venituri anuale și 77 de miliarde de dolari în active gestionate.