Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

În ultima perioadă, tendința românilor ce plănuiesc să își achiziționeze o locuință este aceea de a se îndrepta mai mult spre vile sau case. Acest fenomen este determinat cel mai probabil pe fondul pandemiei de covid -19, care a obligat oamenii să petreacă mult mai mult timp la domiciliu. Așadar, aceștia sunt mai înclinați să aleagă spații locative mai mari, ce au și suficient loc pentru un birou sau o zonă recreativă, dar și includerea unei grădini sau terase.

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

Compania Impact Development & Contractor mizează pe această schimbare în preferințele cumpărătorilor și aduce un proiect rezidențial nou în Constanța, pe care aceasta estimează că îl va finaliza în anul 2023.

Dezvoltatorul s-a înființat în 1991, fiind prima companie imobiliară privată din România, de după căderea regimului comunist. Aceasta are capital 100% românesc și este în același timp și singura entitate autohtonă din domeniul imobiliar înregistrată la bursă.

În anul 1995, Impact Development & Contractor lansează conceptul de ansamblu rezidențial pe piața din țara noastră. Trei ani mai târziu, se construiesc primele ansambluri de vile în zona Pipera din nordul capitalei, proiectul crescând și în anii următori. 

Boreal Plus, un nou proiect rezidențial în Constanța

Deși principalele lor proiecte își au locația în București, dezvoltatorul imobiliar s-a extins și în alte orașe ale țării, precum Constanța sau Oradea. Prima incursiune de acest fel a fost la Constanța – în anul 2004, compania Impact Development & Contractor demarează aici Boreal, un ansamblu rezidențial de 180 de vile

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

În anul 2020, aceștia revin cu un nou proiect în orașul de la malul Mării Negre – de această dată, sub numele de Boreal Plus, estimat a se finaliza în 2023. Acest nou ansamblu rezidențial se află în partea de nord a orașului, în imediata vecinătate a primului lor proiect, și se întinde pe mai mult de 6 hectare de teren. 

Dezvoltatorul Impact Development & Contractor promite că va livra, la finalul acestuia, 18 vile, precum și nouă blocuri, cu un total de 673 de unități locative – apartamente cu una, două sau trei camere. Pentru 12 dintre aceste vile, pe care dezvoltatorul le are în plan, deja există cerere

Vilele urmează să aibă o suprafață construită de 176 de metri pătrați, iar terenul aferent fiecăreia dintre acestea va avea în total 350 de metri pătrați. În medie, prețul unei astfel de vile din ansamblu rezidențial Boreal Plus va fi în jur de 300.000 de euro

Proiectul Boreal Plus din zona de nord a Constanței este unul de amploare, cu o valoare ce depășește suma de 61 de milioane de euro. Urmează a fi dezvoltat în trei faze; prima a fost deja demarată anul acesta și implică ridicarea unei tranșe din blocurile de apartamente, dar și construcția celor 18 vile. Dezvoltatorul promite să includă aici dotări și facilități de lux, care să poată satisface și cumpărătorii cei mai exigenți. 

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

O cerere crescută pentru vile și case

Aceste vile incluse în proiectul rezidențial al companiei vin în conformitate cu tendința pieței imobiliare – oamenii au devenit mai interesați de traiul la casă, în defavoarea apartamentelor, iar specialiștii estimează că acest lucru se datorează în mare măsură pandemiei de coronavirus. Conform acționarului principal al companiei Impact Development & Contractor, Gheorghe Iaciu, doar în anul 2020, cererea pentru vile a crescut cu până la 40 -60 de procente

Acest lucru se explică prin faptul că, în pandemie, oamenii au fost nevoiți să petreacă mai mult timp în interiorul propriei locuințe; confortul sporit, precum și o sursă de a petrece timp în aer liber, devine, pentru numeroși cumpărători, mult mai importantă. O parte semnificativă dintre aceștia au fost nevoiți și să lucreze de acasă, așadar și spațiul locuinței trebuie să fie adaptat conceptului de work from home și să poată găzdui și un birou. 

Tot mai mulți cumpărători se îndreaptă așadar spre vile, care să ofere suficient spațiu pentru întreaga familie, dar și pentru un birou și de ce nu, și pentru zone recreative. De asemenea, spațiul de grădină și/ sau terasă este extrem de important, astfel încât să îți poți petrece timp și în aer liber, fără să te îndepărtezi prea mult de confortul propriei locuințe. 

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

Principalele ansambluri rezidențiale dezvoltate de compania Impact Developer & Contractor

Câteva ansambluri rezidențiale notabile din capitală dezvoltate de compania imobiliară demne de menționat sunt Greenfield sau Luxuria Domenii Residence. Conform dezvoltatorului, acestea sunt elaborate având în vedere sustenabilitatea și certificarea verde, și vor servi ca model, în executarea proiectelor sale viitoare.

Ansamblul rezidențial Greenfield a fost început în 2007 și este situat în zona Băneasa, în partea de nord a Bucureștiului. Acesta cuprinde în total cinci faze de dezvoltare, la momentul actual, trei dintre acestea fiind finalizate. 

Proiectul este unul de amploare, deoarece complexul va cuprinde la final în jur de 7.000 de unități locative, dar și o școală, o grădiniță, precum și un centru comercial. 

Mai mult decât atât, ansamblul se laudă cu un impact scăzut asupra mediului înconjurător, întrucât va include numeroase spații verzi, în jur de 180.000 de metri pătrați. În plus, acesta este înconjurat de arbori, fiind situat în imediata vecinătate a pădurii Băneasa, așadar experiența oferită locatarilor se dorește a fi una cu adevărat verde. 

Luxuria Domenii Residence este un proiect inițiat mai recent, mai exact în anul 2018. Situat tot în zona de nord a Bucureștiului, acesta va fi dezvoltat în trei etape și va livra, la finalul său, un număr total de nouă blocuri și 630 de unități locative. La momentul actual (anul 2020), primele două faze ale proiectului sunt deja finalizate, iar compania a demarat-o pe cea de-a treia, care va încheia proiectul cu două imobile. 

Compania a dezvoltat până la acest moment 16 ansambluri rezidențiale și a livrat un număr total de mai mult de 4.000 de unități locative. În 2020, aceștia au demarat un alt proiect ambițios – un centru comercial, în cadrul complexului Greenfield. 

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

Impact Development & Contractor continuă extinderea în afara capitalei

Următorul proiect pe care compania îl are în plan se va desfășura la Iași. Aici, dezvoltatorul imobiliar a achiziționat deja un teren ce se întinde pe o suprafață de 4,9 hectare. Proiectul ce urmează a fi dezvoltat aici poartă numele de Greenfield Copou, deoarece acesta va urma modelul ansamblului omonim din nordul capitalei, orientat spre includerea de numeroase spații verzi și folosirea de materiale și tehnologii sustenabile

După ce va obține autorizația de construcție, proiectul urmează a fi executat în trei faze, ce se vor încheia, conform planului de la acest moment, în anul 2024. În prima etapă, compania va pune pe piață în jur de 1.100 de apartamente. Până la finalul acestui proces, intenția este de a livra în jur de 2 -3.000 de unități locative. Valoarea acestui proiect se situează în jurul sumei de 116 milioane de euro

Compania imobiliară intenționează să cumpere încă un teren tot la Iași, de această dată în zona centrală a orașului. Terenul pe care îl iau în considerare are o suprafață de peste 3 hectare, și urmează să fie elaborat după modelul oferit de ansamblurile rezidențiale Luxuria Residence, dezvoltate de Impact Development & Contractor în capitala țării. 

Alte orașe luate în considerare de companie au fost Timișoara sau Cluj, iar reprezentanții acesteia nu exclud dezvoltarea unor proiecte în partea de vest a țării, în viitorul apropiat.  

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

Dezvoltatorul imobiliar promovează sustenabilitatea și impactul scăzut asupra mediului înconjurător

Filosofia pe baza căreia funcționează dezvoltatorul imobiliar este una care vorbește despre sustenabilitate și reducerea emisiilor de CO2. Așadar, compania încearcă să își desfășoare activitatea cu un impact de CO2 cât mai scăzut, dar și să implementeze soluții energetice eficiente, care să ajute pe termen lung, în toate proiectele rezidențiale pe care le elaborează. 

Dezvoltatorul susține că un impact negativ cât mai mic asupra mediului înconjurător al marilor companii, în contextul problemei din ce în ce mai acute a încălzirii globale, este extrem de important și ar trebui să fie o prioritate, în orice tip de proiecte de o asemenea amploare. 

Astfel, proiectele sale cele mai cunoscute, precum Greenfield sau Luxuria Domenii, ambele aflate în capitala țării, sunt gândite și planificate având mereu în vedere această filosofie. Ansamblurile rezidențiale se laudă cu utilizarea de materiale și tehnologii eficiente energetic –  includerea zidurilor de cărămidă, a sistemelor de încălzire prin pardoseală, ferestre și uși cu transfer termic redus, colectarea diferențiată a deșeurilor. 

Însă, în cazul Greenfield, locația acestuia reprezintă un avantaj important pentru locatarii săi – complexul este situat în imediata vecinătate a pădurii Băneasa, din nordul capitalei. În plus, dezvoltatorul promite, așa cum menționam anterior, să construiască în jur de 18 hectare de spații verzi, incluse în cadrul complexului. Acesta ar deveni astfel, cel mai mare ansamblu rezidențial verde din Europa de est.

Pandemia de coronavirus duce la o schimbare a tendințelor pieței imobiliare

Conform dezvoltatorului, intenția este ca în viitor să își extindă practicile sustenabile, cu o tehnologie nouă de încălzire centrală, elaborată cu ajutorul unuia dintre partenerii săi – Veolia. Aceasta din urmă este o companie de proveniență franceză, a cărei sucursală românească se ocupă de furnizarea serviciilor de apă, de energie şi de salubritate, pe toată suprafața țării noastre. 

Aceasta activează pe piața din țara noastră încă din anul 1992. Pentru a implementa noua tehnologie de încălzire, cele două companii spun că se vor baza pe apa geotermală și panouri fotovoltaice, ceea ce ar duce la o soluție sustenabilă, pentru comunitățile pe care le va deservi.