Piața imobiliară din Suedia continuă să sufere: tranzacțiile cu apartamente au scăzut cu 27% în ianuarie, în timp ce tranzacțiile cu case au scăzut cu 14%. Analiştii se aşteaptă ca piaţa să scadă cu 20%

Suedia, cea mai mare țară nordică, se confruntă cu una dintre cele mai grave scăderi din sectorul imobiliar rezidențial global, piața fiind grav afectată de întreruperile activității după zece luni de scăderi de prețuri, a scris Bloomberg.

Prețurile caselor și apartamentelor au scăzut cu 15% față de vârf, după ce prețurile din ambele categorii au scăzut cu 1% în ianuarie, potrivit datelor publicate miercuri de grupul imobiliar Svensk Maklarstatistik.
Cifrele sunt în concordanță cu indicele HOX Valueguard, care combină prețurile apartamentelor și caselor urmărite îndeaproape de banca centrală. Majoritatea analiștilor se așteaptă ca piața să scadă cu 20%.

Cu toate acestea, noul guvernator al Riksbank, Erik Thedeen, a declarat săptămâna trecută că prăbușirea pieței imobiliare nu trebuie „dramatizată”. El a susținut că o serie ordonată de scăderi ar putea fi benefică, deoarece ar facilita resursele celor cu mijloace limitate.

În ianuarie, vânzările de apartamente au scăzut cu 27% de la un an la altul, iar vânzările de case unifamiliale au scăzut cu 14%.