Piața rezidențială în trimestrul doi din 2022: ce s-a întâmplat cu prețurile locuințelor, cum au evoluat cererea și oferta

În al doilea trimestru al acestui an, proprietățile rezidențiale românești au crescut cu 4,6% față de ultimele trei luni, ducând ritmul anual de creștere la 14,3%.

„România urmează o tendință de creștere care poate fi observată și la nivelul UE. Per total, din 2015, prețurile caselor de vânzare în România au crescut în medie cu aproximativ 83% din 2015, întrucât prețurile pe piața rezidențială sunt în principal pe o tendință ascendentă, comparativ cu recordul din martie Prețul ridicat al tuturor timpurilor al nivelurilor prețurilor Ne confruntăm cu o nouă perioadă de incertitudine, pe de o parte inflația și creșterea costurilor de finanțare au un impact direct asupra cererii, pe de altă parte creșterea costurilor de construcție care pune presiune asupra prețurilor și nu în ultimul rând blocajul administrativ din București Iar lipsa de stocuri noi – cu unele excepții pe segmentele de coastă și pe piața de masă – s-a adăugat la presiunea ofertei. Anumite segmente supraîncălzite se vor ajusta cu siguranță, în timp ce proiectele de calitate, cu concepte bine gândite și locații atractive, își vor consolida statutul. Piața va dura 6 până la 12 luni pentru a accepta noile condiții, timp în care vom observa, de asemenea, o stratificare mai clară între piața de masă, piața medie și piața mare. Piața finală, după care probabil va continua să se dezvolte. Cererea de locuințe în marile orașe ale României rămâne ridicată, iar pe termen mediu și lung prețurile locuințelor vor crește” – Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.
În al doilea trimestru al anului 2022, prețurile apartamentelor au crescut în toate orașele pe care Imobiliare.ro le monitorizează continuu. Totuși, în concordanță cu tendințele înregistrate la nivel de țară, modificările prețurilor au fost semnificativ mai mari decât în ​​anii precedenți.
În Cluj-Napoca, oraș care a condus capitala de ani de zile în clasamentul mediu al prețurilor cerut de piața condominiorilor, așteptările vânzătorilor au crescut cu 7,2% în ultimele trei luni, ajungând la 7,2% pe metru pătrat util.2.400 de euro ( 2.240 euro pe metru pătrat util în trimestrul precedent). Diferența de preț de 12 luni se situează acum la 27% (comparativ cu aproximativ 21% în trimestrul precedent) pe fundalul unui ritm accelerat de creștere a prețurilor pe piața condominiilor. Cluj-Napoca rămâne singurul centru regional mare din țară unde prețurile apartamentelor sunt cu peste 30 la sută mai mari decât în ​​urmă cu doi ani.
În al doilea trimestru al acestui an (diferit de primul), așteptările proprietarilor de imobile din București au crescut cu 4%, până la 1.720 EUR pe mp (anterior 1.660 EUR pe mp). Față de aceeași perioadă din 2021, prețurile apartamentelor din capitală au crescut cu 8,8%; totuși, față de trimestrul II din 2008, acest tip de proprietate este cu 19,59% mai ieftin – din marile centre regionale analizate, capitala a urcat de la recesiune Cea mai „recuperare” din recesiunea provocată de perioadă.
Ca și în primul trimestru al acestui an, Brașovul a ocupat primul loc pe lista creșterilor de prețuri înregistrate în marile orașe ale țării în trimestrul II. Aici, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente a crescut cu 3,6% în trei luni până la o valoare de 1.550 de euro pe metru pătrat util (de la 1.500 de euro pe metru pătrat util). Marja pe 12 luni este în prezent de 17,7% (aproximativ 18,9% în ultimul trimestru). Evoluția prețurilor apartamentelor în Brașov în ultimii doi ani este oarecum similară cu situația din Cluj-Napoca, care a crescut cu 29,5% față de trimestrul II 2020.
La nivel trimestrial, din punct de vedere al creșterii prețurilor apartamentelor, s-au înregistrat următoarele evoluții: Iași (+5,6%), Craiova (+4,9%), Oradea (+4,1%), Brăila (+5,6%). +3,1%), Timișoara (+2,4%), Galați (+2,1%), Ploiești (+1,8%), Constanța (+1,7%).
În al doilea trimestru al anului 2022, cererea de proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) din marile centre regionale ale țării a scăzut cu 29% față de acum un an. Cu toate acestea, comparativ cu ultimele trei luni, interesul pentru proprietățile rezidențiale disponibile pentru vânzare în cele mai mari șase orașe ale țării a scăzut cu o marjă mai mică, sau -22,7%.
Ca urmare, cererea a scăzut într-un ritm mai dinamic în T2 2022, după o regres de -6% în T1 2022. Tendința descendentă la niveluri trimestriale se aplică tuturor piețelor analizate, Cluj-Napoca înregistrând cea mai mare scădere (-32,6%), iar Constanța cea mai mică (-18%).
Aproximativ 107.700 de potențiali cumpărători au căutat pe Imobiliare.ro locuințe în cele mai mari șase centre regionale ale țării în al doilea trimestru al anului 2022, față de 140.500 în trimestrul precedent.
În cele șase centre regionale analizate, interesul pentru cumpărarea de locuințe în al doilea trimestru al anului 2022 a fost mult mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din această perspectivă, toate orașele au înregistrat un declin și anume Cluj-Napoca (-41%), București (-31%), Brașov (-28%), Constanța (-28%), Timișoara (-21%) și Iași ( -14%).