Pragul de investiții imobiliare pentru 2022 este de 1,25 miliarde de euro

În 2022, volumul tranzacțiilor cu active imobiliare comerciale în valoare de peste 5 milioane de euro va totaliza aproximativ 1,25 miliarde de euro, în creștere cu 40% față de 2021, din care aproape 600 de milioane de euro au fost tranzacționate doar în trimestrul IV, potrivit real. firma de consultanta imobiliara Arbor.Un raport al Institutului Quantum. Achizițiile Grupului Pavăl Holding au reprezentat aproape 37% din totalul anual.

„În absența tranzacțiilor de portofoliu, și sub influența tendințelor globale și regionale, manifestate, deși cu întârziere, și în România, nu ne așteptăm ca volumele tranzacțiilor în 2023 să depășească nivelurile medii din ultimii ani, în jur de 80-900 milioane EUR. . În ceea ce privește randamentele, există o tendință ascendentă atât la nivel regional, cât și local, pe fondul costurilor de finanțare crescute și al aversiunii la risc”, se arată în raport.

Randamentele prime pe piața de birouri din România au crescut de la 6,75% la 7,00% în trimestrul IV, în timp ce pe segmentele de centre de afaceri și spații industriale au rămas la 7,25%, respectiv 7,50%.

„Este important de menționat că schimbările înregistrate la nivel regional sunt mai pronunțate. De exemplu, în Polonia, cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est, putem observa o creștere semnificativă a randamentelor în acest an, cu sectorul de birouri și industrial. în creștere cu 75 de puncte de bază, sectorul retail a crescut cu 50 de puncte de bază, până la 5,25, respectiv 5,75% Aceste creșteri ale randamentului vor fi parțial compensate de creșterile chiriilor, mai ales când sunt privite din perspectivă indexațională față de inflație, rata inflației Inflație a atins niveluri record”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Romania Capital Markets la JLL.

În 2022, clădirile de birouri vor continua să ocupe primul loc în ceea ce privește ponderea volumului tranzacțiilor, aproape de 63% (784 milioane euro), urmate de retail cu aproximativ 24% (305 milioane euro) și sectorul industrial cu aproximativ 8,5% ( 106 milioane de euro). Bucureștiul a concentrat 75% din toate tranzacțiile înregistrate în România, cu o valoare cumulată de aproximativ 940 de milioane de euro.

Pentru prima dată în istoria pieței instituționale moderne în 2022, investitorii români au ocupat cea mai mare pondere din istoria pieței instituționale moderne din punct de vedere al sursei fondurilor lor, reprezentând 52% din total, urmați de Sud. Africa (20%), Austria (10%) și Belgia (8,5%).

„În plus, investitorii de capital care nu au nevoie de finanțare bancară vor avea un avantaj competitiv semnificativ în condițiile actuale de piață, în timp ce proprietățile care beneficiază de finanțare bancară și pot fi transferate potențialilor cumpărători vor fi mai lichide”, a spus șeful piețelor de capital Andrei Văcaru. reprezintă JLL România.