Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar estimativ, cheltuielile pe care le vei avea lunar, după ce te vei muta.

Printre primele lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, atunci când cauți să închiriezi o locuință, se numără garanția și comisionul agentului imobiliar care intermediază legătura dintre tine și proprietar.

Garanția este o sumă de bani menită să acopere plata eventualelor pierderi sau stricăciuni provocate de chiriaș. Aceasta este, de cele mai multe ori, echivalentă cu valoarea unei chirii și se plătește la preluarea locuinței respective.

Comisionul agentului poate să varieze între 50% și 100% din valoarea unei chirii, în funcție de tipul de contract pe care îl ai și de proprietatea care este închiriată.

Să luăm un exemplu simplu. Dacă ești din Cluj-Napoca și vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în zona Baciu, trebuie să te aștepți să plătești, în medie, circa 300 de euro/lună. Acum, dacă la prima chirie, adunăm garanția și plata unui comision de 50% din valoarea chiriei, avem deja un buget de la care trebuie să pornești în căutarea noii tale locuințe de 750 de euro.

Mulți specialiști recomandă ca valoarea chiriei să fie echivalentă cu un sfert sau cel mult o treime din valoarea veniturilor tale nete lunare, pentru a te asigura că nu vei avea în scurt timp dificultăți financiare pentru că ai ales o locuință prea scumpă. Dacă mergem pe exemplul de mai sus și urmăm sfatul acestora, atunci este bine să ai 900-1.200 de euro în cont lunar, dacă te gândești să închiriezi un apartament pe care o să plătești 300 de euro.

Este bine să îți faci o idee și despre cheltuielile pe care le vei avea, după ce te muți în noua locuință, cu întreținerea, utilitățile sau transportul către punctele tale principale de interes din oraș (birou, shopping, facultate, etc). La acestea poți adăuga și alte cheltuieli pe care le ai lunar, indiferent de situație, precum cele cu alimentele.

Află ce recomandări le-a dat chiriașilor Mihai Oprea, Marketing Manager pentru agenția imobiliară Blitz din Cluj-Napoca, în cadrul emisiunii imoExpert :