Statistici și tendințe ale pieței imobiliare din Sibiu

Sibiul cunoaște o adevărată explozie de vânzări pe piața imobiliară, anul 2019 venind cu un record absolut în ceea ce privește numărul de apartamente și case vândute. Valoarea tranzacțiilor sa crescut la aproape un miliard de euro. 

În mod normal, 2020 ar fi trebuit să atragă noi investitori pe piața imobiliară din Sibiu, însă pandemia de Covid19 a blocat puțin evoluția. Totuși, analiștii rămân optimiști și se așteaptă la o creștere constantă în următorii ani.

Statistici și tendințe ale pieței imobiliare din Sibiu

Care sunt statisticile pieței imobiliare din Sibiu?

Sibiul este a doua cea mai dezvoltată piață imobiliară din Transilvania, după Cluj. Numărul de locuințe noi livrate în fiecare an este unul destul de mare iar media prețurilor a ajuns să depășească 1000 de euro/mp.

Din ce în ce mai mult, sibienii preferă să se mute în suburbiile orașului. Astfel, în fiecare an sunt construite aproximativ 1000 de locuințe noi în Șelimbăr și Cisnădie. 

O statistică foarte interesantă este legată de faptul că în Sibiu cererea este mai mare decât oferta. Astfel, pentru un dezvoltator imobiliar investițiile în zonă sunt cât se poate de sigure. 

Contrar așteptărilor, cele mai slab vândute locuințe sunt apartamentele aflate în zona centrală a orașului. Din cauza pandemiei, sectorul turistmului a suferit o lovitură puternică, iar oamenii și-au pierdut interesul pentru investiții cu scopul de a închiria ulterior. De asemenea, tot din cauza pandemiei, locuitorii Sibiului și-au revizuit modul de viață și au ajuns la concluzia că este mult mai atractivă soluția unei case în suburbii, cu suficient teren și cu intimitate.

Statistici și tendințe ale pieței imobiliare din Sibiu

Care sunt tendințele pe piața imobiliară din Sibiu?

Este așteptată o creștere constantă a vânzărilor. În fiecare an se așteaptă livrarea de 60-70000 de locuințe noi în zonă.

Locuințele vechi din oraș vor trece printr-o criză de identitate și nu vor mai fi atât de atractive pentru investitori. Totuși, pe măsură ce pandemia va trece, acestea vor deveni din nou o variantă bună de investiție.

Este posibil ca piața chiriilor să sufere modificări serioase. Dat fiind faptul că din ce în ce mai mulți angajatori acceptă și chiar încurajează munca de acasă, tendința va fi aceea de achiziție și de mutare în zone cu aer curat și cu spațiu larg.

Pandemia a avut un cuvânt important de spus pe piața imobiliară, în condițiile în cdare așteptările de la sfârșitul anului 2019 erau cu totul și cu totul altele. După perioada extrem de bună a anului trecut, toți cei implicați în piața imobiliară se așteptau ca 2020 să fie un an în care sunt construite din ce în ce mai multe clădiri de birouri și există o creștere pentru cererea de apartamente de închiriat în jurul acestora. Realitatea de astăzi este cu totul alta iar previziunile privind viitorul sunt destul de incerte. Totuși, ceea ce este cât se poate de cert este faptul că Sibiul este un oraș din ce în ce mai atractiv, mulți oameni alegând să se mute din alte localități în suburbiile orăsului transilvănean.